Značka UGO: jednorázové plasty se nám daří šetřit více, 
než jsme předpokládali

ugo_logo_new.jpg Pokud vlastní silou nehnete s nákladním autem, které váží 12 tun, pak byste těžko pohnuli i s balíkem jednorázových plastů, který se podařilo za jeden rok ušetřit značce UGO, která provozuje 82 Freshbarů a Salaterií po celé České republice.  

„Přestože najít správné odpovědi na některé ekologické otázky není zrovna lehké a náklady na šetření jednorázových plastů se pohybují v řádech desítek tisíc korun na každou pobočku, věříme, že jdeme správným směrem,“ říká Marek Farník, zakladatel značky UGO.

UGO, které bylo jedním z prvních sedmi signatářů výzvy Ministerstva životního prostředí #dostbyloplastu, se zavázalo ušetřit do konce roku 2020 15 tun jednorázového plastu. „Původně plánovaný závazek se nám daří plnit s velkým předstihem,“ prozrazuje Marek Farník a pokračuje: „Díky zavedení keramického nádobí, kovových příborů a možnosti využívat opakovaně plnitelné nádoby, jsme jen za první rok ušetřili 12 tun jednorázového odpadu. A postupně činíme další a další krok, které náš cíl jistě navýší.“

Sklenice i porcelán na 20 pobočkách 

V květnu 2018, kdy se značka UGO zavázala pustit do boje s jednorázovými plasty, nabízely sklenice místo kelímků 3 restaurace z celkových 20. Dnes sklenici zákazník dostane na 20 pobočkách UGO, tedy všude tam, kde to provoz umožňuje. A stejně tak je tomu u talířů a příborů. „K šetření jednorázových plastů přispělo i to, že si zákazník může nechat nalít drink nebo nandat jídlo do vlastních omyvatelných nádob,“ říká Marek Farník. V detailním pohledu ušetřila značka meziročně na kelímcích, které nahradila sklenicemi, 2,8 tuny jednorázového plastu, přičemž do roku 2020 plánuje ušetřit 7,7 tun. V případě talířů a příborů ušetřila 9,2 tuny s tím, že ambice míří k číslu 24 tun.

Tamblery jsou na cestě 

„V současné chvíli řešíme zavedení vlastních tamblerů (odnosových sklenic) a také nahrazení plastových misek na dezerty,“ přibližuje nejbližší kroky Stanislav Pekárek, marketingový ředitel UGO. „Snažíme se postupně i o osvětu spotřebitelů. Spustili jsme komunikační kampaň na provozovnách, ve které vyzýváme k šetření jednorázových kelímků. Za každý nevyužitý plastový kelímek, místo kterého si zákazník přinese vlastní znovupoužitelnou nádobu, přispíváme 1 korunou na projekt Nový prales neziskové organizace Čmelák. Ta se snaží o obnovu druhové pestrosti českých lesů,“ uzavírá Stanislav Pekárek.

Zdroj: Asociace společenské odpovědnosti

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,