Značení produktů z kraje Vysočiny

Na třetím pracovním semináři „Podpora regionálních produktů a služeb kraje Vysočina“, který se konal v sídle kraje Vysočina v Jihlavě, byl oficiálně odstartován systém značení původu regionálních produktů z Vysočiny.  

Byly odsouhlaseny Zásady pro udělování a užívání značky, Certifikační kritéria, Žádost o udělení značky a složení Certifikační komise. Regionálním koordinátorem je ZERA Zemědělská ekologická regionální agentura, o.s., Náměšt nad Oslavou, národním koordinátorem je Regionální environmentální centrum ČR, Praha. Značení produktů na Vysočině bylo zapojeno do celorepublikového systému „Domácí výrobky" (www.domaci-vyrobky.cz). Prvním a vzorovým zájemcem o značku se stala společnost Moravia Lacto, a.s. z Jihlavy, její zástupce- Ing. Coufal řekl, že v současné době má mlékárna ekonomické a technické podmínky dostatečné pro zavedení nové regionální značky.

Každý region v České republice má svůj vlastní neopakovatelný charakter, daný přírodním bohatstvím, kulturou a staletými tradicemi jeho obyvatel. Také výrobky a produkty pocházející z určité oblasti nesou část tohoto charakteru - je do nich vložena práce tamních řemeslníků a zemědělců i část jejich duše.

Hlavním cílem regionálního značení výrobků je zviditelnění tradičních regionů (známých např. svou zachovalou přírodou, zdravým prostředím, lidovými tradicemi) a využití jejich socio-ekonomických výhod. Do systému regionálních značek „Domácí výrobky" se od roku 2004 zapojilo již 5 regionů - Krkonoše, Šumava, Beskydy, Moravský kras a Orlické hory. K nim právě přibyla také Vysočina.

jejich produkce, s Regionální značka pomáhá výrobcům v reklamě a propagaciodbytem jejich produktů a v neposlední řadě se zvýšením prestiže výrobků v tuzemsku i v zahraničí prostřednictvím dobrého jména regionu. Značka zároveň posiluje sounáležitost místního obyvatelstva s regionem, podněcuje zapojení obyvatel do dění v regionu a zprostředkovává kontakty mezi výrobci a dalšími lokálními aktéry.

Tím, že je region prostřednictvím značky prezentován navenek jako celek, dochází efektivně k posílení jeho image. Propagace probíhá například formou článků, tiskových zpráv, letáků, katalogů výrobků, sezónních novin či společných stánků pro jarmarky a prodejních míst v regionu.

Zákazník, který si koupí produkt označený jednou ze značek systému „Domácí výrobky", má jistotu, že tento produkt splňuje následující kritéria:

- původ výrobku v daném regionu

- kvalita

- šetrnost k přírodě

- jedinečnost (tradice, místní výrobce, řemeslná práce, motiv regionu, výjimečná kvalita).

Zásady, Certifikační kritéria, Žádost o udělení značky a další informace o značce „VYSOČINA regionální produkt®" jsou uvedeny na www.domaci-vyrobky.cz.

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?
Ano 90%
Ne 9%
V rámci městského/obecního systému sběru 0%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft leden rgt
Po Út St Čt So Ne
1   1 2 3 4 5 6
2 7 8 9 10 11 12 13
3 14 15 16 17 18 19 20
4 21 22 23 24 25 26 27
5 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,