Zmírnění veterinárních požadavků na zpracování a prodej potravin

Nová vyhláška 128/2009 Sb. umožňuje přizpůsobení požadavků na některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty.  

Farmy nyní mohou svoji produkci zpracovat a prodávat

Syry.jpgVedle prodeje malých množství vlastních produktů prvovýroby přímo konečnému spotřebiteli a na jejich dodávání do místní maloobchodní prodejny umožňují evropské předpisy, aby menší potravinářské podniky nebo hospodářství mohly provozovat zpracování a maloobchodní činnost.

V souladu s evropskou legislativou byla vydána Vyhlaska_128_2009_farmove_zpracovani.doc Vyhlaska_128_2009_farmove_zpracovani.doc (107,00 KB)
. o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty: maso, drůbež, mléko (kravské, ovčí i kozí), vejce a ryby. Je v ní definováno, které potravinářské podniky se považují za podniky s malým objemem výroby a které potravinářské podniky se považují za podniky provozující maloobchodní činnost (v souladu s nařízením 178/2002/ES).

Podnik případně může dodávat potraviny jinému maloobchodnímu zařízení, pokud se jedná o činnost okrajovou a omezenou na místní úrovni (upřesněno v §§ 7 a 8).
Postupem a za podmínek stanovených veterinárním zákonem, předpisy Evropských společenství a touto vyhláškou mohou být pro potravinářský podnik přizpůsobeny některé veterinární a hygienické požadavky stanovené v příloze II k nařízení 852/2004/ES, v příloze III k nařízení 853/2004/ES nebo v příloze I k nařízení 854/2004/ES. Potravinářským podnikům s malým objemem výroby (dle nařízení 853/2004/ES) mohou být povoleny výjimky pouze z některých strukturálních požadavků o hygieně (velikost podniků - viz § 5). Přizpůsobením požadavků nesmí dojít k ohrožení zdraví.

Vyhláška nabývá účinnosti 30. 5. 2009.

Čeští farmáři mohou vyhlášku využívat jako první

Čeští farmáři budou moci jako vůbec první v rámci Evropské unie oficiálně využít vyhlášku upravující faremní zpracování potravin. Jedná se o průlomové opatření, které výrazně zjednoduší výrobu potravin v omezeném, konkrétně stanoveném množství při zachování standardů kvality.

Vznik vyhlášky o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází  s živočišnými produkty, iniciovala antibyrokratická komise, kterou ministr zemědělství Petr Gandalovič ustavil v loňském roce. Vychází vstříc zájmům a potřebám malých a středních podnikatelů včetně provozovatelů farem, kteří vyrábějí, zpracovávají a uvádějí potraviny živočišného původu do oběhu.

Jejímu schválení předcházela řada jednání s představiteli kontrolních organizací a EU. Po několika měsících se podařilo prolomit nadměrnou byrokratickou zátěž spojenou s prodejem potravin přímo z farem a Česká republika se tak stala první zemí EU, která vyhlášku notifikovala.

Uvedením vyhlášky ošetřuje tzv. Faremní zpracování. Podle bývalého ministra Gandaloviče je navržena tak, aby zajistila všechny pilíře bezpečnosti potravin, např. dohledatelnost původu masa až na úroveň jednotlivého kusu zvířete.
„Zpracování a prodej ze dvora je velkou šancí pro obnovu selského stavu na venkově, nebo vylepšení prestiže i větších podniků v oblasti venkova. Řada farmářů, kteří byli odkázáni v představě o uplatnění vlastní produkce pouze na hypermarkety za městem, bude nyní schopná dodávat přímo do maloobchodní sítě," uvedl Gandalovič. Změna pravidel je podle jeho slov obrovským přínosem nejen pro sortiment kvalitních a bezpečných potravin, ale také pro atraktivitu venkovského prostoru.

Na vyhlášku o faremním prodeji navazuje dotační titul z Programu rozvoje venkova, který umožní farmářům čerpat dotace na stroje a zařízení v drobných provozech, které jsou pro uvedení na trh nezbytné. Norma umožňuje farmářům vstup na trh za méně přísných podmínek pro maximální stanovené množství. Zpracování potravinářských výrobků je omezeno množstvím litrů a kilogramů a místem prodeje na úrovni kraje.
„V praxi přinese zavedení vyhlášky také kratší cestu kvalitních výrobků z plnohodnotné suroviny bez podílu náhražek až k zákazníkovi. V oblasti agroturistiky umožňuje nabízet hostům na statcích potraviny z vlastní výroby. Zákazník tak získá možnost nahlédnout do kuchyně výroby potravin s jasnou identifikací potraviny až do stáje," upozornil Gandalovič.

Norma přináší možnost zlehčení dopadů ekonomické krize na zemědělce produkující potraviny v malém množství. Při úspěchu výrobku na trhu a splnění plnohodnotných podmínek, které musí dodržovat velké potravinářské firmy, dává zemědělci možnost odstartovat expanzi na další trhy.

Faremní zpracování bioproduktů zatím velmi ojedinělé

V České republice zatím funguje jen pár desítek ekologických farem s faremním zpracováním. Dle informací Ministerstva zemědělství se faremním zpracováním bioproduktů zabývá 35 z 1307 zemědělců, tj. necelá 3 %. Ve srovnání se situací například v Rakousku či Německu, kde téměř polovina ekologických farem svoji produkci sama nějak zpracovává, je faremní zpracování bioproduktů u nás zatím v plenkách. Přesto se tímto způsobem u nás dobře živí několik šikovných zemědělců.

Přísné veterinární a hygienické požadavky na zpracovatelské provozy byly dosud při ortodoxním výkladu odpovědných úřadů příčinou, která odrazovala malé podniky od záměru faremního zpracování.

Čas ukáže, zda nová vyhláška dodá úředníkům veterinární a hygienické správy odvahu přijmout vlastní rozhodnutí a odpovědnost. České zemědělství a český venkov by si to jistě zasloužili.

tv

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,