Září 2009: Petr Krogman

Petr_Krogman1.jpg Jeden z dvanácti zemědělců, kteří založili a spoluvlastní sdružení Spojené farmy.    

Vzdělání:

Vysoká škola ekonomická v Praze

Ocenění:

  • Česká biopotravina roku 2008 v kategorii "Maso" pro Bio jehněčí na gril s rozmarýnem
  • České Bio roku 2006 pro hovězí

Zaměstnání:

Farmář a zemědělský manažer od roku 1996

Koníčky:

Na ty už teď nezbývá čas, ale práce je naštěstí to, co baví

Vedení firmy:

Člen rady ředitelů Spojených farem odpovědný za strategii a ekonomiku.

Počet zaměstnanců:

na farmě 13, ve sdružení cca 400 spolupracovníků.

Sortiment:

Rostlinná a živočišná produkce se zaměřením na ekologickou produkci mléka (kravské, kozí), masa (kuřecí, hovězí, jehněčí) a obilovin. Součástí sdružení jsou i malá jatka.

Ekologické zemědělství očima Ing. Petra Krogmana:

Pomalu se profesionalizující obor podnikání. ČR má z bývalého východního bloku nejvyšší spotřebu biopotravin na obyvatele. Pokud se byrokratické a dotační podmínky pro české ekologické zemědělce budou přibližovat podmínkám v Německu a Rakousku, bude se jim přibližovat i úroveň ekologického zemědělství u nás. Samozřejmě to platí i naopak.

http://www.spojenefarmy.cz

Otázky pro bio osobnost září:

Co děláte? Jak byste charakterizoval Vaše podnikání?

Produkujeme a zpracováváme biopotraviny.

Můžete krátce uvést jak jste se stal tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio"?

Asi rozhodující impuls směrem k zemědělství byla práce na jihomoravských pozemcích mého otce, který jako malopěstitel zeleniny dokázal zaplatit stavbu svého domu. Od roku 1996 jsem začal hospodařit sám a vzhledem k tomu, že podhůří nemůže úrodné nížině konkurovat klasicky, tak jsem hledal přidanou hodnotu a tou je produkce biopotravin.

Můžete popsat Váš typický den?

Klasické manažerské řízení - péče o zdroje lidské, surovinové, finanční, technologické, komunikace, kontrola...

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?

Především české maloobchodní společnosti a jejich prostřednictvím ti, kterým není jedno, co jí.

Principy ekologického zemědělství - proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Protože každé podnikání je o důvěře a má-li zákazník zaplatit více, tak musí dostat přidanou hodnotu, kterou očekává.

Co je Váš největší úspěch?

Přesvědčení 12-ti významných farmářů, že má cenu pracovat spolu v jednom celku.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Chceme investovat dovnitř našich farem - do zefektivňování všech jejich procesů. To je důležitější než růst.

Když byste začínal úplně znovu, co byste změnil?

Po bitvě je každý generál. S tehdejšími informacemi a znalostmi asi nic.

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

5 let bez peněz na začátku podnikání.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?

Každý má v sobě něco, čím se inspiruji.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?

Důslednost a pracovitost.

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Sledování jak postupně díky rekonstrukcím rozkvétají naše farmy, z nichž mnohé byly dříve opuštěné a polorozpadlé.

Co Vás nenechá v noci spát?

Dříve mě dokázala zvednout lidská lenost tak často kombinovaná se závistí. Dnes už se tomu člověk jen pousměje.

Co nejvíce zlepšilo Váš život?

Pozitivní přístup.

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?

Byrokracie a nerovné podmínky.

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

To by bylo na dlouho. Každoročně dochází ke zlepšování tím, jak se učí farmáři, zpracovatelé i spotřebitelé.

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?

Kvalitními produkty, u kterých přestane platit, že BIO je omluvenka pro nižší kvalitu.

Co je hlavní výhodou „žít bio"?

Zdraví a dobrý pocit.

Supermarkety - dobré či špatné?

Jsou pro zemědělce a zpracovatele zrcadlem konkurenceschopnosti ve světovém měřítku. Vzhledem ke zvyklostem českých biospotřebitelů jsou nevyhnutelné a jsme za ně rádi. Samozřejmě, že stejně tak jsem rádi i za naše odběratele ze speciálek, protože dokáží lépe poradit a vysvětlit spotřebitelům výhody biopotravin.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?

Švindly typu Integrované zemědělství.

Co je na biopotravinách nejlepší?

Čistota a původ.

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Těch je hodně, ale v poslední době třeba lasagne s mletým biojehněčím s rozmarýnem či biohovězím a dobrým červeným vínem.

Kdybych byl předsedou vlády, rád bych...

Nechtěl bych být předsedou vlády.

Svět by byl lepším místem, kdyby...

byla větší svoboda pro podnikání a lepší vymahatelnost práva. Státní správa neustále chrlí další a další zákony a nařízení, aniž je schopná zajistit, aby je dodržovali všichni, nikoli jen ti slušní.

Chtěl bych, aby se na mne vzpomínalo,

Takto nepřemýšlím.

Kdy jste byl nejšťastnější?

Těch okamžiků je u mě docela dost. Vybrat jeden se nedá. Aktuálně mě potěšilo, že si po čtyřech letech pravděpodobně budu moci vzít dovolenou .

Z čeho máte největší strach?

Každou chvíli z něčeho jiného, ale s mírou.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

Houževnatost.

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?

Učebnici francouzštiny a římského práva.

Má zákazník vždy pravdu?

Ano.

Připravila: Petra Macháčková

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,