Výzkumná studie zjistila, že jedna skupina potravin je více spojena s rizikem vzniku rakoviny

processed_foods.jpg Francouzští vědci několik let studovali chování více než stovky tisíc dospělých lidí. Zjistili, že konzumace vysoce zpracovaných potravin byla více spojena s rizikem vzniku rakoviny.    

Tyto škodlivé „ultra-zpracované“ potraviny, jak je vědci nazývají, zahrnují například balené sladké pečivo, mufiny, brambůrky, bonbóny, sycené nápoje, mražené a instantní polotovary, cereálie s přidaným cukrem.  

Vědci odhadují, že tyto vysoce zpracované potraviny pokrývají 25 až 50 procent denního příjmu energie lidí, žijících v bohatých západních zemích.  

Vědci si všimli, že účastníci studie, kteří uváděli, že konzumovali více vysoce zpracované, balené potraviny, měli vyšší riziko rozvoje rakoviny než lidé, kteří jedli čerstvé potraviny vařené doma nebo v restauracích. Autoři studie napsali, že „10% nárůst podílu vysoce zpracovaných potravin ve stravě byl spojen s významným zvýšením celkového rizika rakoviny o 12% a rizikem rakoviny prsu o 11%.“

Největším viníkem je pravděpodobně cukr: slazené nápoje a svačiny představovaly více než čtvrtinu ultra-zpracovaných potravin, které lidé ve studii jedli.

Nejnižší riziko vzniku rakoviny měli ti účastníci studie, kteří jedli čerstvé, minimálně zpracované potraviny.

Zdroj: http://www.bmj.com/content/360/bmj.k322#T1

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Které vlastní značky supermarketů pro biopotraviny znáte?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18   1 2 3 4 5 6
19 7 8 9 10 11 12 13
20 14 15 16 17 18 19 20
21 21 22 23 24 25 26 27
22 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,