Výzkumná studie zjistila, že jedna skupina potravin je více spojena s rizikem vzniku rakoviny

processed_foods.jpg Francouzští vědci několik let studovali chování více než stovky tisíc dospělých lidí. Zjistili, že konzumace vysoce zpracovaných potravin byla více spojena s rizikem vzniku rakoviny.    

Tyto škodlivé „ultra-zpracované“ potraviny, jak je vědci nazývají, zahrnují například balené sladké pečivo, mufiny, brambůrky, bonbóny, sycené nápoje, mražené a instantní polotovary, cereálie s přidaným cukrem.  

Vědci odhadují, že tyto vysoce zpracované potraviny pokrývají 25 až 50 procent denního příjmu energie lidí, žijících v bohatých západních zemích.  

Vědci si všimli, že účastníci studie, kteří uváděli, že konzumovali více vysoce zpracované, balené potraviny, měli vyšší riziko rozvoje rakoviny než lidé, kteří jedli čerstvé potraviny vařené doma nebo v restauracích. Autoři studie napsali, že „10% nárůst podílu vysoce zpracovaných potravin ve stravě byl spojen s významným zvýšením celkového rizika rakoviny o 12% a rizikem rakoviny prsu o 11%.“

Největším viníkem je pravděpodobně cukr: slazené nápoje a svačiny představovaly více než čtvrtinu ultra-zpracovaných potravin, které lidé ve studii jedli.

Nejnižší riziko vzniku rakoviny měli ti účastníci studie, kteří jedli čerstvé, minimálně zpracované potraviny.

Zdroj: http://www.bmj.com/content/360/bmj.k322#T1

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,