Výzkum: ekologické farmy produkují lepší jahody a tvoří zdravější půdu

Srovnávací výzkum ekologických a konvenčních systémů pěstování jahod zjistil, že ekofarmy produkují chutnější a výživnější plody než konvenční farmy a zanechávají zdravější a geneticky rozmanitější půdu.  

Studie, provedená vědci z Washington State University v USA, je jedním z nejkomplexnějších svého druhu: analyzovala 31 chemických a biologických vlastností půdy, půdní DNA a chuťových, výživových a kvalitativních znaků tří odrůd jahod pěstovaných na 13 konvenčních a 13 ekologických farmách.

„Žádný výzkum dosud nesrovnával tolik komplexních a kvantitativních znaků jak potravin tak kvality půdy v různých dobách sběru vzorků na tolika produkčních farmách jako ten náš," řekl John Reganold, profesor na Ústavu půdní vědy a agroekologie Washingtonské univerzity a vedoucí výzkumu.  

„Naše zjištění má globální důsledky a předem to, co víme o udržitelnosti výhodách ekologického zemědělství systémů," řekl John Reganold, Washington State University, Regents profesor pedologie a hlavní autor dokumentu dnes zveřejněna v online časopise PLoS ONE. "Máme také ukazují, můžete mít vysoce kvalitní, zdravé produkce, aniž by se uchylovali k arzenálu pesticidů."

Reganoldovi dřívější studie v oblasti „indikátorů trvale udržitelného rozvoje" na farmách v severozápadním Pacifiku, Kalifornii, Britské Kolumbii, Austrálii a Novém Zélandu byly publikovány v časopisech Science, Nature, a Proceedings of the National Academy of Science.

Všechny zkoumané farmy v této studii byly v Kalifornii, která produkuje 90 procent jahod ve Spojených státech.

Z výsledků studie vyplývá, že ekologická pole a jejich produkty byly téměř ve všech hlavních ukazatelích stejné nebo lepší než jejich konvenční protějšky.
Mezi hlavní zjištění patří:

  • ekologicky pěstované jahody měly významně vyšší antioxidační aktivitu a vyšší koncentraci kyseliny askorbové a fenolických sloučenin
  • ekologicky pěstované jahody měly delší trvanlivost
  • ekologicky pěstované jahody měly vyšší obsah sušiny
  • Anonymní testy, při kterých byly ochutnávány jahody pod červeným světlem, aby nedošlo k ovlinění barvou ovoce, určily jednu odrůdu biojahod jako sladší, chuťově výraznější a pod běžným světlem vzhledově lepší. Další dvě odrůdy biojahod byly posuzovány stejně pozitivně.  

Vědci také zjistili, že půdy na ekologicky obhospodařovaných farmách, vykazovaly výrazně lepší výsledky v různých klíčových chemických a biologických vlastnostech, jako například schopnost vázat uhlík, vyšší obsah mikrobiální biomasy, vyšší enzymatickou aktivitu a vyšší obsah stopových prvků.

Analýza DNA půd také zjistila, že ekologicky obhospodařované půdy měly zásadně větší celkovou i specifickou genovou rozmanitost, což je důležitý předpoklad odolnosti půdy vůči stresu a schopnosti zajišťovat průběh základních půdních procesů.

Zdroj: WSU News

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,