Vyzkoušeli jsme za vás: MAITREA

maitrea_jidlo.jpg Rozhodnutí navštívit restauraci Maitrea se zrodilo náhodou. To když jsem chtěla poobědvat v neobyčejné restauraci s přáteli v centru Prahy. Po chvilce hledání na netu byla volba jasná.  

Až po podrobnějším prozkoumání stránek jsem zjistila, že se jedná o rok starou sestřičku mé oblíbené Lehké hlavy: „Restaurace v Týnské uličce je sesterský podnik vegetariánské restaurace Lehká hlava v Praze na Boršově.

Restaurace Maitrea je o něco větší, má 2 patra a 90 míst k sezení. V interiéru naleznete dvě fontány, krb a zátiší s Buddhou – MAITREA. Podle něj (v překladu „milující laskavost“) se jmenuje restaurace i celý Dům osobního rozvoje, ve kterém se nachází.

maitrea1.jpg„Co se týče jídla, baví nás vařit jídla bez masa tak, aby si na nich pochutnali i nevegetariáni.“ Tak to jen trochu teorie z webovek a nyní již k našemu zážitku. Restauraci i sebe jsem podrobila opravdu silné zkoušce. Vzala jsem totiž s sebou obě své děti, z nichž jednomu rostou zoubky a tudíž není v těchto dnech úplně v dobré náladě a druhé je ve věku zaujetí čímkoliv. Vodní fontánky budou určitě magnet.

Návštěva byla současně naplánována na poledne o prázdninách a ve všední den, kdy je okolo Staroměstského náměstí opravdu hodně rušno. Že je rušno i v restauraci jsme zjistili hned po příchodu. Bylo hodně plno a už u vchodu nás obsluha s lítostivým výrazem varovala, že pokud nemáme rezervaci, nesedneme si. Naštěstí jsme ji měli. Byli jsme usazeni do samého nitra prostor ke krásnému krbu. Magnet zapůsobil, a tak jsem měla o zábavu pro jedno dítko postaráno.

Celý interiér je navržen ve stylu feng shui, což je znát. Celkový dojem z restaurace si ale nejlépe vychutnáte až když je poloprázdná.

maitrea2.jpgJídelní lístky nám byly přineseny okamžitě, což bylo bohužel to poslední, na co jsme nemuseli čekat. Po rychlém prolistování lístkem, jsem zjistila, že i tady v biokvalitě nabízí pouze jedinou položku. Stejně jako v Lehké hlavě jsou to Celozrnné špaldové placky z čerstvě namleté biomouky. I zde na dotaz směřující k obsluze, zda jsou jídla připravována částečně z biosurovin, dostávám odpověď, že část surovin pochází z ekologického zemědělství, nicméně v lístku o tom není ani zmínka. Možná by stálo zato zmínit aktuální použití biosurovin na týdenní nabídce. Obsluha se také přiznává, že by více stálé nabídky jídel z biosurovin zvýšila ceny, což nechtějí svým strávníkům provést.

Kromě stálého menu v restauraci funguje i nabídka denních menu (polévka, hlavní jídlo a voda). Dnes ale menu rozhodně nebylo jejich silnou stránkou. Zejména pak hlavní jídlo. Polévka z červené řepy se smetanou chutnala výtečně, ale Pikantní fazole s kari rýží byl krok úplně mimo. Stejně tak Kuskusové rizoto s restovaným tofu, jarní zeleninou a smetanovou omáčkou z pečených paprik a avokáda. Zelenina i kuskus byl rozvařený a to tak, že to nezachránila ani výborná smetanová omáčka.

Abych ale jen nehanila: Bezmasé Kung Pao s “kuřecími“ kousky, jarní zeleninou, arašídy a rýží bylo skvostné, lehce pálilo a zelenina byla opravdu nezapomenutelná. Pokud bych se sem měla vrátit, tak určitě na Kung Pao. Za zmínku stojí i poslední z ochutnaných pokrmů a to Chief salát - Salát s pečenými bramborami restovanými na červené cibulce, jarní zeleninou, pečeným česnekem, sýrem Madeland, krutony a jogurtovým dresinkem. Pečené brambory tomu nasadily korunu v tom nejpozitivnějším slova smyslu.

Rozhodně musím restauraci pochválit za jejich přístup k dětem. Obsluha mi velmi ochotně ohřála přinesenou dětskou výživu (samozřejmě v biokvalitě). K dispozici je vašim ratolestem dětská židlička a hračky. Na záchodech je umístěn přebalovací pult. Moje pochvala patří i za bezproblémové vyřízení mé žádosti o vodu z kohoutku.  

Pro zaplacení účtu jsme si ale museli jinak moc milou obsluhu přivolat, protože pokud bychom to neudělali, hrozilo by, že bychom na ni čekali stejně jako na hlavní jídlo hodinu, což si troufám tvrdit, že je moc i v plné restauraci.

Na závěr se ještě zmíním o nabídce tradičních českých specialit ve vegetariánském kabátku. Můžete si zde pochutnat třeba na Pikantním guláši nebo na Tradiční svíčkové se seitanem podávané s houskovým knedlíkem, limetou, šlehačkou a brusinkami.

maitrea3.jpgZ jídelníčku:

Polední menu ... 108,-

Pesto ze sušených rajčat, nachos ... 75,-

Teplá špenátová palačinka s purée z pečeného lilku a bylinek, rajčatovou omáčkou a pestem ze sučených rajčat ... 85,-

Chief salát - Salát s pečenými bramborami restovanými na červené cibulce, jarní zeleninou, pečeným česnekem, sýrem Madeland, krutony a jogurtovým dresinkem ... 115,-

Bezmasé Kung Pao s “kuřecími“ kousky, jarní zeleninou, arašídy a rýží (lehce pálivé) ... 145,-

Domácí špenátové gnocchi s máslem, šalvějí a parmezánem ... 125,-

Pikantní guláš se seitanem, podávaný s houskovým knedlíkem (lehce pálivý) ... 135,-

Tradiční svíčková se seitanem, podávaná s houskovým knedlíkem, limetou, šlehačkou a brusinkami ... 135,-

Celkové hodnocení:  ***

Jídlo:                           ***      

Obsluha:                    ****     

Atmosféra:                ***

Legenda: ***** dokonalé, doporučujeme bez výhrad, **** vynikající s drobnými výhradami, *** nadprůměr, je třeba počítat s nedostatky, ** průměr, neurazí ani nenadchne, * nedoporučujeme, nestojí za návštěvu

Kontakt

Týnská ulička (ne ulice) 6/1064, 110 00 Praha 1
Otevřeno: Po-Pá 11:30 – 23:30, So-Ne 12:00 – 23:30
Tel: 221 711 631
info@restaurace-maitrea_cz
www.restaurace-maitrea.cz

Zuzana___itkov___maly.jpgRestauraci navštívila Zuzana Čítková  

 

 

PS: posílejte nám i vy vaše zkušenosti z restaurací, kde vaří z bioproduktů nebo domácích surovin, rádi uveřejníme.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,