Vyzkoušeli jsme za vás: LEHKÁ HLAVA Restaurant Boršov

Lehka_hlava_zm__na_velikosti_1.jpg Dnes jsem navštívila jedno z mých oblíbených míst v centru Prahy. Je to oáza klidu a míru. Ostatně bylo to příjemné místo i kdysi, když zde sídlila výborná čajovna. Tak nějak se tady vždycky pozastaví čas. Obsluha je milá a nenucená. Na kuchařích je vidět, že jsou vyloženě v pohodě a interiér – na ten se těším snad nejvíc.  

Zajímavý je celý příběh, jak vlastně tato vegetariánská restaurace vznikla. Majitelé o ní říkají: „Vize naší restaurace dostala silný impuls asi před deseti lety, kdy jsme společně s pár přáteli navštívili vegetariánskou restauraci Zen Palate v New Yorku. Soulad výborného a přitom zdravého jídla s nádhernou atmosférou místa v nás zanechal nezapomenutelný příjemný zážitek. Od té doby jsme snili o tom, vybudovat podobnou restauraci v České republice. Tento sen se po devíti měsících náročných příprav stal v říjnu 2005 realitou. Rozhodli jsme se, že náš dům zařídíme jen tím, co se nám líbí a budeme v něm vařit jen to, co nám chutná. Podoba interiéru restaurace je dílem několika našich kamarádů“. Tolik o samotném místě.

Lehka_hlava3_zm__na_velikosti.jpgCo se pokrmů týče, je pravda, že jsem nikdy nepátrala po tom, která jídla z nabídky jsou bio a která nikoliv. Pojďme se na to podívat tentokrát. Usadila jsem se do tmavé místosti se svítícími „hvězdami“ nad hlavou. Pročítám jídelníček a hledám bio. Mají ho tu vůbec? Mají! Počáteční nadšení ale střídá zklamání. V biokvalitě je pouze jediná položka a to Celozrnné špaldové placky z čerstvě namleté biomouky. A dál už nic. Opravdu nic? Nakonec se od obsluhy dozvídám, že některé suroviny nakupují v biokvalitě, ale jelikož je nabídka sezónní a ceny kolísavé na jídeníčku to nezmiňují. Škoda. Mnozí strávníci by možná tuhle informaci uvítali. Obsluha ještě doplňuje, že by rádi měli všechno bio, ale to už by podle nich zákazník neunesl.

Lehka_hlava_2_zm__na_velikosti.jpgDnes se rozhodnu vyzkoušet denní meníčko a objednávám hokaidó polévku s tofu a fazolemi, quinoa spolu s celozrnným kuskusem s tempehem, cuketou, žampiony, paprikou a salátkem. K tomu dostávám ještě sklenici π vody. Celé menu včetně zmíněné vody vás vyjde stejně jako ostatní dny na 108,- Kč.

Lehka_hlava_pokrm.jpgCo obsahuje menu si můžete předem zjistit na webových stránkách, které jsou pravidelně aktualizovány, což se rozhodně počítá. Polévka byla příjemným balzámem. Vytkla bych snad jen to, že mi na stůl přistála příliš horká. Kuskusu se už nedalo vytknout nic. Z nabídky mám ještě vyzkoušeno výborné rizoto z bulguru s restovaným tempehem, jarní zeleninou a pestem ze sušených rajčat a arašídy a luxusní kuskusové karbanátky s feta sýrem, sušenými rajčaty a řapíkatým celerem, podávané na zeleném salátu a s pikantní sojanézovou salsou a pečivem. Nutno přiznat, že zde podávaná jídla nejsou nijak chuťově výstřední. Kuchař dává spíše vyniknout chutím základních surovin. Mě to tak vyhovuje. Vím, co zde dostanu. Když jsem sem však jednou vzala své přátele, kteří jsou jiného ražení, byli zklamáni.

A na závěr doplňuji „benefity“ restaurace. U jídel jsou v závorkách označeny potenciální alergeny (med, vejce atd.). Pokud přijdete s dětmi, jsou na to připraveni. Jídelní lístek obsahuje i dětské menu. Dětské židličky a kufřík s hračkami vám bude také k dispozici. Celá restaurace je nekuřácká a vyhlášený je místní Brunch (formou švédských stolů), který se koná každou 1. neděli v měsíci a trvá od 10:30 do 15:30.

Restauraci rozhodně doporučuji jak pro jídlo tak pro atmosféru i pro ten pocit, kdy z restaurace odcházíte s lehkou hlavou.

Z jídelníčku:

Polední menu ... 108,-

Guacamole z avokáda, rajčete a červené cibulky, nachos ... 60,-

Grilovaná zelenina s česnekem marinovaná v balzamikovém octě a olivovém oleji, podávaná s rukolou a parmazánem ... 95,-

Rizoto z bulguru s restovaným tempehem, jarní zeleninou a pestem ze sušených rajčat a arašídů ... 135,-

Kuskusové karbanátky s feta sýrem, sušenými rajčaty a řapíkatým celerem, podávané na zeleném salátu a s pikantní sojanézovou salsou, pečivo ... 135,-

Špenátový komínek s grilovaným kozím sýrem, vlašskými ořechy a gratinovanými bramborami ... 165,-

Domácí tvarohový koláč s jahodovým přelivem ... 80,-

Celkové hodnocení:  ****

Jídlo:                           ****     

Obsluha:                    ****     

Atmosféra:                *****

Legenda: ***** dokonalé, doporučujeme bez výhrad, **** vynikající s drobnými výhradami, *** nadprůměr, je třeba počítat s nedostatky, ** průměr, neurazí ani nenadchne, * nedoporučujeme, nestojí za návštěvu

Kontakt:

LEHKÁ HLAVA Restaurant Boršov

Adresa: Boršov 2/280, Praha 1 - Staré Město
Otevřeno: Po-Pá 11:30-23:30, So-Ne 12:00-23:30
Pauza teplé kuchyně: Po-Ne 15:30-17:00
Tel. rezervace: 222 220 665
Email: info@lehkahlava_cz, www: www.lehkahlava.cz

Zuzana___itkov___maly.jpgHodnotila Zuzana ČítkováImage

 

 

PS: posílejte nám i vy vaše zkušenosti z restaurací, kde vaří z bioproduktů nebo domácích surovin, rádi uveřejníme.

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,