Výsledky soutěže „Česká chuťovka 2011“

Ceska_chutovka.jpg Po prvních dvou úspěšných ročnících soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2011“ bylo její třetí pokračování opět ve znamení osvědčené spolupráce festivalových projektů Česká chuťovka, hnutí Slow Food a vydavatelství Agral, tentokrát navíc podpořené i záštitou skupiny COOP.  

Pořadatelé sice očekávali spolu s rostoucí oblibou značky „Česká chuťovka“ i zvýšený zájem výrobců o letošní soutěž, avšak více než dvojnásobný počet přihlášených produktů do různých kategorií (celkem 80) oproti loňsku  byl i pro ně překvapením, i když samozřejmě milým a vítaným. 

Jedenáctičlenná hodnotitelská komise, složená z renomovaných odborníků a znalců pod vedením předsedkyně Ing. Slavomíry Vavreinové, CSc., ředitelky VÚ potravinářského Praha,  tak neměla vůbec jednoduchou úlohu, přestože jediným nástrojem hodnocení jsou lidské smysly – především pak samozřejmě chuť. Přihlašovaný výrobek musí být výhradně od českého výrobce a obsahovat převážně tuzemské suroviny, tj. nejméně jejich 80 %  podíl. V potaz ale přicházejí i další kritéria, která lze stručně charakterizovat třemi slovy: dobrý, čistý a fair, důležitý je pochopitelně i regionální původ, čili místo, odkud pochází všechny suroviny použité k výrobě, jakož i místní tradice uplatněné  receptury. Tyto principy musí bezpodmínečně  naplňovat zejména výrobky, jimž je udělena cena Slow Food.

Vala__sk___frg__ly_445.jpgSvěží novinkou a zřejmě i naprostou raritou přinejmenším v rámci České republiky se letos stala nová kategorie Dětská chuťovka, kde o nositelích tohoto označení rozhodla autentická dětská porota složená z žáků druhého stupně ZŠ působících v Dětské tiskové agentuře a studentů prvního ročníku potravinářské VOŠ „Podskalská“ z Prahy 2, která se také stala jejím skvělým hostitelem. Práci dětské poroty očekávali organizátoři s jistým napětím, neboť vše měly děti ve vlastních rukách a nikdo je nesměl v jejich hodnocení ovlivňovat. Svým zanícením a takřka profesionálním přístupem však mladí porotci předčili všechna očekávání a letošní nositelé premiérové České chuťovky v kategorii Dětská chuťovka se tak mohou pyšnit tím, že prošli skutečně přísným a náročným sítem. 

Pern__kov___pot____en___445.jpgVšechny  oceněné  výrobky, ať už skleněnou soškou či diplomem, mají možnost na svých etiketách a obalech nebo ve své reklamní kampani používat logo soutěže Česká chuťovka 2011 a požívat dalších výhod při projektech České chuťovky.

Sotva se uzavřel třetí ročník soutěže, pořadatelé již intenzivně přemýšlí, jak pokračovat dál. „Porotci i organizátoři se za několik dnů znovu sejdou, aby společně upřesnili kritéria soutěže na další, tedy již čtvrtý ročník. Dosavadní zkušenosti jasně ukazují, že roste zájem výrobců o získání práva používat značku Česká chuťovka a my na to musíme s předstihem reagovat“, prozradila něco z kuchyně soutěže předsedkyně hodnotící komise Ing. Vavreinová

P__lava_2010___L__bal_445.jpgPřehled oceněných výrobků soutěže

Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2011“

Ocenění
  • BEAS, chléb Ličanský sokolík
  • Beskyd Fryčovice, REFIT řepa 100%
  • Biopekárna Zemanka, Máslové biosušenky
  • Bivoj a.s., Kolumbus - trvanlivý masný výrobek
  • Bivoj a.s., párky Bivoj
  • Fruko-Schulz, Jindřichohradecký tuzemák
  • Janíček a Čupa, Židlochovák - salám s ušlechtilou plísní
  • MADE GROUP, Staročeský šunkový salám
  • Mlékárna Hlinsko, Salko karamel
  • MP Krásno, Staročeská šunka zauzená
  • MP Krásno, Attila salám
  • OLMA a.s., Florian Active  Meruňka-Konopné semínko
  • Pekařství Valašské regály, Valašské frgály
  • Pivovar Ferdinand, Sedm kulí
  • Rupa spol. s r.o., Maxi Nuta s čokoládou
  • Uzeniny Beta, Šunka s medem
  • VERITAS spol.s.r.o., Rulandské bílé 2009
  • Vinařství Líbal, Pálava 2010 pozdní sběr
  • VOMA, Lopenická slanina
  • VOMA, Božkova klobása

Česká chuťovka 2011 - Cena Slow Food

Ocenění
  • Beskyd Fryčovice, Pečené mrkvánky s povidly                                          
  • Biopekárna Zemanka, Máslové biosušenky                                               
  • Davídkovo koření s.r.o., Davídkovo koření                                                 
  • DUDÁK - pivovar Strakonice, pivo KLOSTERMANN                               
  • Moštárna a palírna Kvíc, jablečný mošt                                                       
Diplom                                                                                 
  • PRIMÁTOR a.s., PRIMÁTOR Polotmavý 13%
  • Zdravíček.cz, přesnídávka Zdravíček

 

.    

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,