Výroční cena Slow Food Prague 2009

Slow_Food_Prague_1.jpg Pivo, víno, cukrovinky, perníčky, koláčky a jiné lahodné, regionální produkty s výbornou kvalitou, bez konzervantů a chemických přísad, se mohou stát oceněným výrobkem roku 2009, které bude v říjnu udělovat oraginazace Slow Food Prague.  

Hnutí Slow Food Česká republika vyhlašuje poprvé ve své historii Výroční cenu Slow Food Prague pro rok 2009. Tato cena je určena výrobcům potravin z České Republiky. Kritéria, které přihlášené výrobky musí splňovat lze stručně charakterizovat třemi slovy: dobrý, čistý a fair.

Znamená to, že výrobek musí být dobrý, tedy mít odpovídající chuť. Dále musí být čistý, tj. vyroben bez přidaných látek škodících lidskému zdraví v souladu s životním prostředím. Třetím charakteristickým rysem je, že bude fair, tzn. že za něj spotřebitel zaplatí výrobci spravedlivou cenu. Důležité při posuzování toho, odpovídá-li výrobek kritériím výrobků Slow Food pro zařazení do soutěže Slow Food Prague 2009, bude i původ. Přihlašovaný výrobek je od českého výrobce a obsahuje převahu českých surovin.

Tentokrát bude cena předávána u příležitosti veletrhu HORECA, který se koná ve dnech 20. – 22. října 2009 ve Veletržním paláci. Zúčastnit se může každá firma, která přihlásí jeden či více svých výrobků, je českým výrobcem a splňuje kritéria Slow Food (Dobrý = dobré chuti, Čistý = bez chemických přísad, Fair = poctivý výrobek za spravedlivou cenu.)

Slow food charakterizují zejména právě tato tři slova: dobrý, čistý a fair. Základem úspěchu každého pokrmu je bezpochyby jeho lahodná chuť, neméně důležitý je pozitivní vliv na zdraví konzumenta, tedy bez konzervantů a umělých barviv a posledním charakteristickým znakem hnutí Slow food je fakt, že za takto kvalitní výrobek spotřebitel zaplatí výrobci spravedlivou cenu.

Cena, kterou pro organizaci Slow Food vyrobil umělecký kovář pan Radovan Špičák z Galerie KusKovu, bude slavnostně předáváná na veletrhu HORECA. Nahlášené pochutiny ohodnotí odborná porota, proto výrobce musí dodat jeho složení. Nejedná se o zboží BIO, ale o produkty dobré kvality, českého původu a většinou menších výrobců, kteří se spíše než na množství zaměřují na jeho kvalitu.

V případě zájmu se mohou firmy přihlásit přes webové stránky organizace Slow Food Prague - www.slowfood.cz, kde naleznou podrobné informace a přihlášku. Termín pro dodání přihlášek je do 30. září.

Přihlášky a bližší informace jsou k dispozici na info@slowfood_cz a info@horecaexpo_cz.

Přihlášené výrobky bude posuzovat sedmičlenná odborná porota. Vítězové soutěže budou vyhlášeni během letošního ročníku veletrhu HORECA 2009. Ten bude tímto poprvé v historii obsahovat i sekci Slow Food a bude prezentovat výrobky firem, jež odpovídají uvedeným kriteriím Slow Food.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,