Výrobci kvalitní čokolády sázejí na biokakao

cokolada_adelka.jpg Ze své „továrny na čokoládu“ ve francouzských Alpách pečuje rodina Stephana Bonnata již více než století o vztahy s pěstiteli kakaových bobů po celém světě. Nyní společně přinášejí zelenou revoluci do výroby čokolády.    

Biočokoláda byla dlouho čokoládu milujícími gurmány zavrhována kvůli údajnému slabšímu charakteru a chuti. Biočokoláda se ale nyní díky řemeslným výrobcům čokolády jako Bonnat stává součástí segmentu luxusního zboží nejen kvůli své „etické“ hodnotě.

cokolada_bonnat_2.jpgStephan Bonnat se rozhodl pro výrobu biočokolády před 17 lety, když přebíral řízení rodinného podniku se sídlem v alpském městečku Voiron. Znamenalo to pro něj mimo jiné navázat na desítky let staré vztahy s pěstiteli po celém světě.  

„Chtěli mi prodávat svoje kakao za tři eura za kilo. Nabídnul jsem jim devět!“ řekl Bonnat agentuře AFP minulý týden na obřím veletrhu Salon du Chocolat v Paříži.

cokoladove_boby_sber.jpg„Dnes se jim velmi dobře daří, navštěvují pařížský Salon a mohou vidět hotové výrobky,“ říká Bonnat o svých pěstitelích. Jeho firma, jedna z nejstarších v Evropě, byla pionýrem v oblasti vysoce kvalitní biočokolády.  

Stejně tak se dalších 35 pěstitelů kakaa, od Peru až po Venezuelu, kteří Bonnatovu továrnu zásobují přibližně 220 tuny kakaových bobů ročně, těší z výhod přechodu na ekologického pěstování a výrobu vysoce kvalitního kakaa. Dva z Bonnatových dodavatelů z Brazílie získali za svoji produkci roku 2009 cenu Best Cocoa award, nejvyšší ocenění pro pěstitele kakaa.

Čokoládovna Bonnat byla první, která uvedla řadu single origin čokolád, které jsou vyrobeny z bobů pocházející z jedné konkrétní země. Sortiment čokoládovny Bonnat nabízí také pralinky, čokoládu na vaření a čokoládu k výrobě nápoje. Single origin řada neobsahuje sojový lecitin a dokonce ani přírodní vanilku, takže máte příležitost ochutnat opravdu čistou čokoládu.

kakaove_boby1.jpgPodle Bonnata je možno přibližně 80 procent ploch kakaových plantáží na světě považovat za de facto ekologické farmy, jelikož si jejich majitelé nemohou dovolit jakákoli chemická hnojiva či pesticidy. Jen malá část je ale jako ekologické pěstování certifikována, jelikož farmáři nemají dostatek peněz na formální náklady spojené s kontrolou a certifikací.

„Certifikované bio kakaové boby představují přibližně 20 procent světové produkce, ale méně než 2 procenta prodané čokolády je označeno jako bio,“ říká Bonnat.

Většina světové produkce kakaa je v rukou globálních průmyslových výrobců, pro které kvalita není prioritou, zdůrazňuje Bonnat. „Paradoxem zůstává, že v zemích produkujících kakao se v podstatě žádná čokoláda nevyrábí,“ doplňuje.  

Pařížský výrobce čokolády Jean-Paul Hevin, který nakupuje bio kakao přímo od pěstitelů na Haiti, začal nakupovat ekologicky pěstované kakao před deseti lety s cílem „ochránit sektor“ od excesů průmyslových výrobců. Jeho rozhodnutí má svoji cenu – zvyšuje mu produkční náklady o 20 procent – v koncové ceně pro zákazníky se ale neprojevuje. Tabulku biočokolády prodává za 3,9 EUR (necelých 100 Kč).  

cokolada_Hevin_1.jpg„Chtěl jsem něco udělat pro Haiti. Vyhnout se prostředníkům a poskytnou pěstitelům lepší cenu za jejich produkci. Věřím v 'art de vivre'. A kvalita vždy záleží na pěstiteli“, řekl agentuře  AFP.

Hevin, jehož stánek na Salon du Chocolat připomíná obchod s luxusními parfémy či šperky, přirovnává nejnovější kakao z Papua Nové Guinei k „opravdu vynikajícímu vínu“.  

Hevin nedávno v Paříži otevřel luxusní bar s horkou čokoládou a nabízí svým zákazníkům takové  překvapující lahůdky jako čokoládu s ústřicemi, mrkví nebo mix chili-banán.

Snaha o dokonalost vyžaduje v případě čokolády vyrábět kakaovou pastu bez umělých příchutí a sojového lecitinu, používaného jako emulgátor v případě většiny průmyslové čokolády, a pouze s pomocí vanilky a třtinového cukru. 

Čokolády značky Bonnat možno v ČR koupit v cokoshop.cz.

Zdroj: AFP

Mohlo by vás také zajímat:

Fairově dováží belgické Fairtrade BIO pralinky

Zotter nabízí čokoládové divadlo

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,