Vítězové soutěže Regionální potravina se představí na Plzeňských farmářských trzích

logo_farmarsky_trh_plzen1_1.jpg Již tuto sobotu (15. října 2011) se opět uskuteční Plzeňské farmářské trhy. Tradiční místo i čas - nádvoří hotelu Gondola (Pallova 12, u Mlýnské strouhy, Plzeň) od 8 do 13 hodin .  

Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Plzeňské farmářské trhy jsou součástí projektu Plzeň 2015 (www.plzen2015.cz). Na těchto trzích se představí někteří vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2011 v Plzeňském kraji.

Regionální speciality na Plzeňském farmářském trhu

V minulém roce byla zahájena spolupráce s koordinátory soutěže o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji. Podstatou farmářských trhů je umožnit spotřebitelům nakupovat kvalitní, autentické a místně specifické potraviny. Proto se i v roce 2011 mohou návštěvníci Plzeňských farmářských trhů těšit na vítěze soutěže Regionální potravina roku 2011 v Plzeňském kraji“, vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Soutěže se zúčastnilo 21 výrobců, kteří prezentovali 63 výrobků. Soutěžilo se v devíti kategoriích stanovených vyhlašovatelem soutěže Ministerstvem zemědělství. Výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Potravinářské a Agrární komory a Krajského úřadu Plzeňského kraje.

farmarsky_trh_plzen1.jpgNa Plzeňských farmářských trzích se představí několik vítězů soutěže o Regionální potraviny Plzeňského kraje v roce 2011. V kategorii Mléčné výrobky zvítězila Minimlékárna JOMA - Josef Martínek z Dolní Lhoty u Klatov s přírodním sýrem a kysaným mlékem. Masné výrobky představí vítěz této kategorie řeznictví a uzenářství Herejk. Prodávat bude mimo jiné vítězný „Přešínský špekáček“ a „Přešínskou klobásu“. Kategorii pečivo bude reprezentovat vítěz pekařství PEKO – Němečková. Porotu si získal Víkendový chléb, který je skutečně vynikající. Pivovar Purkmistr zvítězil v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Vítězný Purkmistr tmavý ležák 12° najdou návštěvníci farmářských trhů v restauraci Gondola, na jejímž nádvoří se Plzeňské farmářské trhy odehrávají. Soutěž v Plzeňském kraji organizuje Krajská agrární komora Plzeň ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví z.s.p.o. a Úhlavou o.p.s. Na Plzeňských farmářských trzích pravidelně prodávají své výrobky i držitelé dalších certifikátů prokazujících místní původ – Originální produkt ze Šumavy (ZEFA Volary, uzenářství Šneberger…) a Místní výrobek ze západu Čech (Mikulášův med, Zámecký statek Újezd nade Mží…).

Plzeňské farmářské trhy jsou vyhlášené nabídkou těch nejkvalitnějších tuzemských potravin, proto není překvapením, že k nám jezdí i držitelé ocenění Regionální potravina z jiných krajů. Jedná se například o Horský statek Abertamy. V roce 2010 vítěz kategorie Mléčné výrobky s kozím sýrem Barbora (Karlovarský kraj). Nebo farma pana Ryšavého, která za svou kuchyňskou cibuli získala titul také v roce 2010 v kategorii Ovoce a zelenina (Ústecký kraj). Až ze Zlínského kraje cestuje farma ZPZ. Její Kořeněný pletenec – pařený sýr se stal v roce 2011 vítězem kategorie Sýry“, doplňuje Popp.

Vynikajících potravin bude mnohem více

Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již čtrnáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z několika pekáren – pekaři z Dobřan, pekařství Rendl ze Sušice, pekárna a cukrárna Babiččiny dobroty z Berouna. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Zacpala ze Stříbra. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček. Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě hledejte u stánku farmy Rudolec (Biodomů) a ekofarmy Jemnice (hovězí, jehněčí, vepřové).

Uzeniny v biokvalitě najdete u stánku biofarmy Sasov. Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farem Březí, ZPZ, z Horského statku Abertamy a biofarmy Slunečná. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný a sady Vlkov nad Lesy. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy a ovocnářství Slaný. Opět se na trhu objeví pojízdný mlékomat pana Boháčka. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,