Vino vero čili Víno věrohodně I

bogdan_trojak_1.jpg V  několika článcích vám Bio-info představí pohled Bogdana Trojaka na současnou situaci v oblasti vín a vinohradnictví. Bogdan Trojak je moravský básník, spisovatel a vinař.   

Hned na začátku zamýšlené série článků o biovínech bychom si měli nalít čistého vína a konstatovat, že biovíno neexistuje. Alespoň z právního hlediska tomu tak zatím je. Platná unijní legislativa neobsahuje definici biovína a nepovoluje tento termín uvádět na etiketách.

Když se bavíme o biovínech, máme zpravidla na mysli vína vyrobena z biologicky (ekologicky)vypěstovaných hroznů. Toto rozlišení je důležité, protože víno z biohroznů lze vyrobit mnoha rozdílnými postupy. Téměř vše, co je obecně považováno za biovíno, bylo chemicky a technologicky pozměněno ve sklepě. Jde vesměs o masovou, industriální produkci, kterou konzumenti mylně považují za prostou aditiv. Ve Francii se proto ujal termín vin naturel (naturální, přírodní víno), aby došlo k odlišení skutečně přirozených vín, kde na těžkou práci biologicky pracujícího vinohradníka naváže osvícený sklepmistr, který pracuje pouze a jenom s hrozny. Naturální víno je tedy získáno z biologicky vypěstovaných hroznů a navíc je připraveno maximálně přirozenými postupy.

Z výše uvedeného by mělo logicky vyplývat, že budoucí unijní norma definující biovíno by měla vycházet s kritérií, jež se dnes kladou na tzv. vin naturel.

Ke škodě konzumentů tomu tak bohužel nebude. Pravidla pro biovína se změkčí a budou vlastně velmi podobná těm, která platí pro konvenční sklepní hospodářství.

Bohužel již dnes jsme ve fázi, kdy „není bio jako bio“ a samotný certifikát nezaručuje, že si do sklenice nalijete "věrohodné" víno. Reakcí na změkčení pravidel pro biovína, po němž volají zejména velcí producenti, je vznik nezávislých uskupení, jež sdružují menší vinaře z celé EU, pro něž není „bio“ otázkou pouhé marketingové výhody, nýbrž životní filozofií. Biologické, biodynamické nebo jiné přírodní metody výroby vína pokládají tito výrobci za lepší nejenom kvůli jejich nezpochybnitelnému pozitivnímu ekologickému dopadu, ale také proto, že představují nutný prostředek k dosažení odrazu terroir ve víně.

Pojem terroir je jen těžko přeložitelný francouzský termín, pod nímž si dnes představujeme součet jedinečných biotických a abiotických činitelů utvářejících konkrétní místo. Pokud tedy mluvíme o biologických či přírodních vínech, máme na mysli návrat k nezaměnitelným, ryzím mokům, které se pily před chemizací vinic a jež vznikaly bez násilných intervencí. V podstatě všem těmto vinařům jde o zachování neuvěřitelné pestrosti chutí a vůní, která byla pro svět vína po tisíce let tak příznačná a jež je během dvou posledních desetiletí nemilosrdně likvidována globálně distribuovanými unifikujícími přípravky, které pronikají i do té nejmenší vinařské obce, kde se ještě donedávna připravovala tzv. selská vína, která měla často velmi blízko k onomu francouzskému vin naturel.

Dnešní prolog k problematice "přirozených" vín bych proto rád zakončil poněkud provokativním výrokem italského degustátora, kuchaře a spisovatele Gina Veronelliho:

„I nejhorší selské víno je lepší než nejlepší industriální víno“.

Bogdan Trojak

Bogdan Trojak hospodaří v Bořeticích, v srdci Hanáckého Slovácka. S několika přáteli tvoří skupinu Autentistů, propagátorů a výrobců naturálních vín. Provozuje informační web a e-shop www.veltlin.cz, ve kterém nabízí bio, biodynamická a naturální vína z regionů Poddunajské monarchie. Více o něm zde.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,