Veletrh Slow Food – trh dobrého smyslu pro chuť

slow_food1.gif Dobré jídlo se opět ujímá své role. U lidí vzrůstá zájem o problematiku jídla a pití. Nejasný původ potravin vzbuzuje nedůvěru. Lidé chtějí znát, co mají na talíři a jakým způsobem se tyto pokrmy dostávají na náš stůl.  

Věnovat jídlu a pití dostatečný čas, pečlivě si je vybírat, vrátit se k dobré tradici stravování a vážit si a rozvíjet kulturu stolování. Tyto koncepty jsou v dnešním světě dávno zapadnuté prachem.

A právě to reprezentuje myšlenka „Slow Food", která koluje světem. Jde o to, navrátit jídlu jeho důstojnost, podpořit poznávání různých chutí a umět ocenit a vychutnat požitek z jídla.

Slow Food definují tři slova: „Dobrý, čistý a fér." To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin dobré kvality, vyrobeno bez přidaných látek a s ohledem na životní prostředí a výrobci by měli za svou práci získat férovou cenu.

V Německu je konceptu Slow Food věnován vlastní veletrh, kterého se zúčastňují producenti nabízející to, na co jsou hrdí, příslušné svazy či experti, kteří učí rozeznat dobré od špatného.

Třetí ročník veletrhu Slow Food byl úspěchem v každém ohledu. Spokojeni byli vystavovatelé, návštěvníci a v neposlední řadě také organizátoři. Mezi 2. a 5. dubnem proudilo veletržními halami na výstavišti ve Stuttgartu více než 40 tisíc návštěvníků, a to i přesto, že se letos nekonaly všechny paralelní veletrhy. Požitkáři si na veletrhu přišli na své. Lákalo je 380 vystavovatelů a také 103 vinic, přičemž návštěvníci strávili na veletrhu čas nejen prohlídkou stánků, nýbrž si vydatně pochutnali a diskutovali s producenty. Vystavovatelé byli na druhé straně nadchnuti vysokou účastí odborných návštěvníků, kterých přijelo téměř 40%. Podařilo se jim navázat množstvo důležitých kontaktů, diskutovali s návštěvníky a dobře prodali své výrobky. O úspěchu veletrhu svědčí i fakt, že na základě návštěvnické ankety, se příští rok plánuje vrátit až 94 procent návštěvníků.

P1080822_zm__na_velikosti.JPGVeletrhu se zúčastnili hlavně firmy z Německa, Itálie a České republiky. Česká republika byla zastoupena 12 výrobci, kteří prezentovali tradiční české výrobky: řeznictví a uzenářství - Ing. VÁCLAV KOZEL; moravská vína - CROY CONCEPT; vína, likéry a destiláty - RUDOLF JELÍNEK; olomoucké tvarůžky - AW Loštice; pivo - PIVOVAR Náchod; suchary - STŘEDOVY PEKÁRNY; pekárenské výrobky - ŠTEFANOVO PEKAŘSTVÍ; včelí produkty - VČELAPRODUKT; koření - CERIA; cukrářské výrobky - VLADIMÍRA VESELÁ - cukrářství s.r.o. a výrobce originálního kmínového likéru MuDr. MILAN KANTOREK.

P1080882_zm__na_velikosti.JPGObzvláště úspěšný byl veletrh Slow Food pro pekařskou, cukrářskou a obchodní firmu ŠTEFANOVO PEKAŘSTVÍ, která se specializuje na výrobu tradičního pečiva, jako svatební koláčky, vánočky, loupáčky, koláče různých náplní a tvarů, mazance, pletence, běžné a vícezrnné pečivo, pečivo z lístkového cesta a chléb. Firmě se na veletrhu podařilo nejen zaujmout návštěvníky, ale také navázat důležité kontakty.

P1080881_zm__na_velikosti.JPGO propagaci a zviditelnění české gastronomie na veletrhu se postarala Česko-německá obchodní a průmyslová komora v spolupráci se společností Slow Food Česká republika, které na veletrhu organizovali společný stánek tradičních, lahodných českých produktů. Významnou událostí byla určitě akce „Český večer", která se na veletrhu konala vůbec poprvé, a to v pátek 3. dubna. Akce zahájil Generální konsulát ČR v Mnichově pán Ing. Antonín Nádvorník. Český večer svou účastí podpořil i náměstek ministra zemědělství České republiky Stanislav Kozák. Zúčastnili se také různé média či německá televize.

Veletrh Slow Food se opět nesl ve znamení pohostinnosti. Byl tržištěm nápadů doplněný kongresy a chuťovými požitky, soutěžemi pro děti, semináři či přednáškami. K výjimečné atmosféře přispěla dlouhá tabule napříč výstavní halou symbolizující společné stolování.

Slow Food sjednocuje lidi ze všech hospodářských oblastí a napříč politickým spektrem. Ke konceptu Slow Food se hlásí prominentní politici, umělci, vinaři, lidé z médií, gastronomové i kuchaři.

Slow Food není produkt, ale idea. Je to idea, která se stala trendem současnosti, ale svou budoucnost má ještě před sebou.

Další informace o Slow Food:

Veletrh Slow Food, Stuttgart:

www.slowfood-messe.de

Slow Food Intenational:

www.slowfood.com

Slow Food Česká republika

ww.slowfood.cz

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,