Veganů a vegetariánů přibývá

vegan_logo110.jpg Výživové styly jsou úzce spjaty s životními styly. V konzumním chování rostoucího počtu lidí však hrají roli nejen hlediska jako  požitek nebo zdraví, ale také hodnotová orientace.   

Tak je tomu často, když se například lidé vědomě vzdávají masa nebo dokonce všech živočišných potravin. 

Podle průzkumů demoskopického institutu Allensbacher Institut für Demoskopie se v Německu počet vegetariánů v současné době odhaduje na 7 milionů, z toho se 700 000 stravuje vegansky. 15krát víc lidí než ještě před 20 lety nejí maso a ryby, část se zříká mléčných výrobků a vajec, nebo dokonce všech potravin živočišného původu. Každým dnem jich podle zpráv vegetariánského svazu Vegetarierbund přibývá 2 000. 

Celosvětově se počet vegetariánů v současné době odhaduje na jednu miliardu. V čele je Indie s podílem – v závislosti na zdroji informací – dvaceti až čtyřiceti procent veškerého obyvatelstva, to znamená až 200 milionů obyvatel. V ČR se podle agentury StemMark stravuje okolo 2 procent obyvatelstva, tedy asi 200 000 osob vegetariánsky.

Důvody proč se rozhodnout pro stravování bez živočišných produktů jsou rozmanité a individuální. Nicméně biozákazníci a vegani mají při výběru svého jídla často podobné motivy: ochranu životního prostředí a zvířat, odmítání masového chovu zvířat a otázky výživy celého lidstva. Odhaduje se, že k výrobě jednoho kilogramu hovězího masa je zapotřebí přes 10 kilogramů krmného obilí a 15 krychlových metrů vody. Rozhodující však nejsou jenom tyto faktory, ale také zdraví a požitek. A že vegetariánská a veganská kuchyně zdaleka není odmítavá k požitkům a už vůbec neznamená odříkání, to ukazuje mimo jiné rostoucí počet nápaditých kuchařů. 

Zdroj: BioFach

Mohlo by vás také zajímat:

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,