Ve světě hospodaří téměř 2 miliony biofarmářů

Bedrich_plisek_s_jablky.jpg V roce 2012 bylo ve 164 zemích světa 1,9 milionů ekologických farem. Plocha, na které hospodaří, dosáhla 37,5 milionů hektarů.   

Jak vyplývá z ročenky“The World of Organic Agriculture”, vydanou organizacemi FiBL a IFOAM, vzrostl v roce 2012 obrat s biopotravinami o 10 %, zvýšil se počet biofarem o 5 procent a rozloha ekologicky obhospodařované půdy se zvýšila o 0,5 procenta.

Celosvětový obrat s biopotravinami dosáhl podle britské agentury Orgnaic Monitor 63,8 miliardy amerických dolarů, tedy přibližně 50 miliard EUR (1,35 bilionu Kč). Největším trhem s biopotravinami zůstává USA – Američané v roce 2012 utratili 22,6 miliard EUR, o 10 procent více než v roce 2011. Druhý a třetí největší biotrhy jsou v Evropě: Němci utratili za biopotravina 7 miliard EUR a Francouzi 4 miliardy. Země s největší spotřebou biopotravin na osobu a rok zůstávají Švýcarsko (189 EUR) a Dánsko (159 EUR). V České republice připadá průměrně na jednoho obyvatele přibližně 7 EUR.

Přibližně 80 procent z téměř 2 milionů biofarmářů hospodaří v rozvojových zemích. Největší počet jich hospodaří v Indii, 600 tisíc, v Ugandě, 190 tisíc, Mexiku, 170 tisíc a Tanzanii, 150 tisíc.  

Celková plocha ekologicky obhospodařované půdy dosáhla v roce 2012 37,5 milionů hektarů, o téměř 200 tisíc hektarů více než v roce 2011. Největší nárůst ploch byl v Africe, o 7 procent, v Evropě o 6 procent. Téměř třetina všech ploch je v Oceánii/Austrálii, 32 procent, následuje Evropa, 30 procent a Latinská Amerika s 18 procenty.

Austrálie je nadále zemí s největší plochou biozemědělství, konkrétně 12 milionů hektarů. Z toho 97 procent tvoří extenzivní pastviny. Následuje Argentina s 2,2 miliony hektarů. Největší podíl ekologických ploch na celkových zemědělských plochách mají Falklandské ostrovy, 36,3 procenta, Lichtenštejnsko, 30 procent a Rakousko, 20 procent. V deseti zemích světa má biozemědělství větší než 10procentní podíl na zemědělských plochách.  

Zdroj: “The World of Organic Agriculture”, Statistics: Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL), Helga Willer, Ackerstrasse, 5070 Frick, Schweiz, www.organic-world.net

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,