V polovině října proběhnou v Praze 7 ovocné slavnosti

V Česku se ročně vypěstuje kolem 150 tisíc tun jablek. Ta dlouhodobě drží první příčku na žebříčku nejoblíbenějšího ovoce. Každý Čech ročně spořádá průměrně 23 kilogramů jablek. V říjnu sezóna jablek vrcholí a po celé republice se konají slavnosti a festivaly věnované nejpopulárnějšímu ovoci. Praha není výjimkou.  

Vedle jablek samotných jsou v Česku oblíbené i produkty z tohoto ovoce – od koláčů po stále oblíbenější cider. Milovníci tohoto ovoce si v metropoli v polovině října přijdou na své. V sobotu 12. října se budou v holešovické tržnici v Praze 7 od 9 do 18 hodin konat Jablečné slavnosti a festival moštu a cideru. „Festivalu se zúčastní více než 20 společností – ovocnáři, výrobci cideru a moštů nebo štrúdlů, džemů a dalších jablečných dobrot. K vidění a ochutnání bude na padesát českých odrůd jablek, z toho některé i velmi vzácné a staré, jako například Matčino, Zvonkové nebo Holovouský malináč – to je jablko, o kterém mluví dokonce „dobrý voják“ Švejk ve slavném románu Jaroslava Haška. Těšit se můžete také na degustaci moštů a ciderů.  V neposlední řadě budou mít na akci své zastoupení i výrobci pomůcek pro pěstování a zpracování jablek. Slavnosti také nabídnou rady pro pěstitele a prezentaci několika českých sadařů,“ popsal Jiří Sedláček, předseda spolku Archetyp, který slavnosti pořádá.

Čerstvá jablka jsou nejen chutná, ale i zdraví prospěšná. Na slavnostech jich bude dostatek. „Čerstvá jablka neobsahují tuky ani sodík nebo cholesterol. Jsou vynikajícím zdrojem pektinu, rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, snižuje cholesterol a zlepšuje trávení. Na slavnostech se představí česká jablka novějších i velmi tradičních odrůd a také různé produkty, které lze z tohoto ovoce vyrobit,“ uvedl Jiří Sedláček.

Organizátoři slavností myslí i na eliminaci odpadů. „Cidery a mošty budou návštěvníci slavností, na které je vstupné zdarma, degustovat ze skla, protože nefandíme zbytečným odpadkům a ze skla jim také bude chutnat mnohem víc,“ doplnil Jiří Sedláček.  

Připraven je i bohatý doprovodný program. „Jabloňové sady a včely k sobě neodmyslitelně patří. Proto na slavnostech nebude chybět ani med několika chutí. Pro děti budou k vidění živé včelí úly a další zajímavosti, které jim zábavnou formou vysvětlí, co včelky umí a proč bychom bez nich neměli ani jablka. Po celý den se o dobrou náladu budou starat muzikanti hrající naživo,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,