V Ličenské pekárně se peče biochléb

Pek__rna_Li__no_1.jpg Další českou pekárnou, která od letošního roku vyrábí biopečivo, je pekárna Lično, provozované společností BEAS. Zatím vyrábí dva druhy biochlebů.  

 

První výroba byla v Ličenské pekárně zahájena v roce 1961. O třicet let později, tedy v roce 1991 tuto provozovnu vydražila v rámci privatizace firma BEAS, a.s. V té době se v pekárně vyráběl pouze konzumní chléb a pracovalo v ní 21 zaměstnanců..

Objekt pekárny byl postupně zrekonstruován, byly instalovány nové pekařské linky, byly postaveny nové haly na výrobu běžného pečiva, na výrobu řemeslného chleba a na výrobu jemného pečiva. Dále byly postaveny nové expediční prostory.

V současné době pracuje v pekárně přes 200 zaměstnanců, kteří zde vyrábí na 230 druhů pekařských výrobků, včetně ruční výroby svátečních a svatebních koláčků. Tímto sortimentem zásobuje pekárna Lično téměř celou oblast bývalého Východočeského kraje.

licensky_chleb_1.jpgPekárna se několikrát stala vítězem soutěže Potravinář roku Královéhradeckého kraje a s Ličenským chlebem vítězem v kategorii Potravina roku Královéhradeckého kraje. Ličenský chléb a Sváteční koláčky jsou oceněny certifikátem ORLICKÉ HORY originální produkt. Šestnáct výrobků nese kvality KLASA.

V současné době se v pekárně vyrábějí dva bioprodukty: Bio chléb špaldovo-slunečnicový a Bio chléb mrkvový. Jsou certifikovány společností KEZ, o.p.s. Chrudim.

Firma neopomíjí ani ekologické aspekty výroby: kromě plynofikace byly postaveny tzv. ekobloky, které umožňují využívat odpadní teplo a vyřešily tak otázky týkající se vytápění, ohřevu vody, výroby technologické páry a chlazení, resp. klimatizování prostor pekárny. Byla postavena a zprovozněna také vlastní čistička odpadních vod. Pro výrobu se používá vlastní zdroj pramenité pitné vody, která má parametry vody kojenecké.

BIO – Špaldovo-slunečnicový chléb

Bio_chl__b___paldovo_slune__nicov___BEAS_1_1.jpgVícezrnný BIO chléb tvaru válce s tmavší střídkou, méně pórovitý, se semeny slunečnice a s posypem vícezrnnou směsí. Jeho charakteristická chuť po špaldě a slunečnici je velmi zajímavá a ojedinělá. Na trh je chléb dodáván balený krájený v gramáži 400 gramů.

BIO - Mrkvový chléb

Bio_chl__b_mrkvov___BEa_1.jpgVícezrnný BIO chléb tvaru veky, střídka středně tmavá, s viditelnými kousky mrkve, kůrka tmavě hnědé barvy také s viditelnými kousky mrkve, bez posypu. Na trh dodáván balený, krájenou půlku v gramáži 250g.

Použitá olejnatá semena (BIO slunečnice a BIO len) dávají výrobku dlouhou čerstvost a náležitou chuť. BIO žitná mouka chlebová (tvoří více než 50 % použitých mouk ve výrobku) a dodává mrkvovému chlebu významný zdravotní přínos: vysokou nutriční hodnotu, rozpustnou vlákninu, pestrou škálu minerálních látek. Na mrkvi je nejzdravější především vysoký obsah beta-karotenu, který mrkev obsahuje ve velkém množství.

Pekárna Lično

Lično č.p. 16

517 41 p. Kostelec nad Orlicí

www.beas.cz

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,