V Brně o víkendu vrcholí festival Víno z blízka

vino_z_blizka_logo.jpg Tento víkend 7. a 8. prosince bude v Brně patřit špičkovým vinařům ze všech koutů jižní Moravy.  

Vrcholí totiž festival Víno z blízka, který v Brně probíhá již od 8. listopadu. Velká degustační sobota, jak sobotní vrchol festivalu nazvali pořadatelé z Nadace Partnerství, bude přehlídkou 26 vinařů a 250 vzorků vín. „Je to letos vůbec poprvé, kdy se v Brně objeví tolik špičkových vinařů a jejich vín pohromadě. Vína budou jak k degustaci, tak k vybraným lahůdkám nebo volně k nákupu. Všechno v předvánoční atmosféře Brna,“ říká manažerka festivalu Eva Kvapilová z Nadace Partnerství.

banner___prava_3.jpgNa festivalu se objevují známá jména v zahraniční oceňovaných velkých firem, jako je vinařství Gotberg, Réva Rakvice, držitel letošní zlaté medaile z Les Grand Concours de Monde za ryzlink rýnský pozdní sběr 2012, nebo PROQIN, letošní obhájce třetího místa v soutěži Vinař roku. „Povedlo se nám připravit opravdu reprezentativní mix velkých středních i menších vinařství. Právě ti menší jsou takovým kořením festivalu. Jejich vína často dosahují špičkové kvality, ale kvůli menšímu objemu produkce zatím nejsou veřejnosti tak známí,“ říká Juraj Flamik, ředitel festivalu.

Velká degustační sobota není obvyklou degustací vín. Organizátoři chtějí milovníkům vína představit různé sklepní prostory v Brně a jeho dnes už trochu pozapomenutou vinařskou minulost. I proto se rozhodli každého vinaře a jeho vína představit na jiném místě. „Vybrali jsme celkem 26 míst, která jsou s historií nebo současností vína pevně spjata. Do festivalu jsme tak zapojili například špičkové restaurace, které si na své vinné nabídce dlouhodobě zakládají,“ říká Eva Kvapilová a jako příklad uvádí restaurace z Maurerova Grand restaurant výběru – La Bouchée a KOISHI, nebo restauraci Bohéma, která pod vedením nového provozovatele získává zpět svou bývalou slávu. 

„Samostatnou kapitolou jsou vinné sklepy na ulici Hlinky – sklep na Kantnýři a sklep Hlinky 52. Ty jsou součástí pravděpodobně nejrozsáhlejšího komplexu vinných sklepů na jižní Moravě a běžně jsou veřejnosti nepřístupné,“ říká Eva Kvapilová z Nadace Partnerství.

Součástí festivalu je i doprovodný program. Právě v historických sklepech na Hlinkách budou probíhat prohlídky i přednášky o vinařské historii města Brna a známý brněnský historik Aleš Svoboda představí ve svém příspěvku místa brněnského podzemí, která jsou spjata s vínem. V isha Café restaurantu je na programu „Víno s tóny klavíru“, v restauraci La Bouchée bude probíhat škola sekání sektů – sabrage –, a to pod vedením samotného mistra České republiky v sekání sektů, Bohéma a jazzový bar U kouřícího králíka nabídne živý jazz, Šermířský klub L.A.G. zase historické bubnování.  

Vstupenky na festival lze koupit za nižší cenu 690 Kč v předprodeji na internetových stránkách www.vinozblizka.cz nebo v síti Ticketstream. „Se vstupenkou pak v sobotu přijde návštěvník na centrální místo do Atria Fakulty sociálních studií na Joštově ulici, kde obdrží startovní balíček – festivalovou tašku, degustační skleničku, tištěného průvodce festivalem a další dárky. V ceně vstupného je kromě možnosti degustace všech festivalových vzorků také kupon na nákup lahvového vína v hodnotě 100 Kč a vstup na všechny doprovodné akce festivalu,“ vysvětluje manažerka festivalu Eva Kvapilová. Na místě bude cena vstupenky 790 Kč.

V neděli 8. prosince pak festival uzavírá Předvánoční vinný trh v Atriu Fakulty sociálních studií, Během něho budou mít návštěvníci možnost nákupu vína za ceny ze dvora a v dárkovém vánočním balení na jednom místě. Vstupné na Předvánoční vinný trh (9–15 hod.) je 280 Kč (pro účastníky Velké degustační soboty zdarma), v jehož rámci je možné degustovat nabízená vína a zároveň kupony na odběr vína v hodnotě 200 Kč.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40   1 2 3 4 5 6
41 7 8 9 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,