USA: Vybírejte si potraviny bez pesticidů, snížíte riziko rakoviny
Zpráva panelu pro rakovinu pro prezidentskou kancelář (President’s Cancer Panel Report), zveřejněná ve středu v USA, nabádá spotřebitele, aby si vybírali potraviny, pěstované bez pesticidů a chemických hnojiv, antibiotik a růstových hormonů.
Pomohou tak snížit vystavení se vlivům chemikálií, které mohou zvyšovat riziko onemocněním rakovinou. V ekologickém zemědělství se žádné tyto chemické látky nesmějí používat.
Omezte potraviny pěstované s pomocí chemie
„Vystavení se působení pesticidů může být sníženo výběrem potravin, pěstovaných bez použití pesticidů a umělých chemických hnojiv…Podobně, působení antibiotik, růstových hormonů a jedovatých odpadů z velkokapacitních chovů hospodářských zvířat může být minimalizováno konzumací masa z bezklecových a bezstájových chovů, nepoužívajících zmíněné medikamenty“, konstatuje zpráva s názvem „Reducing Environmental Cancer Risk: What We Can Do Now,“ (Snižování rizika rakoviny z životního prostředí: Co můžeme udělat nyní), předložená prezidentu Obamovi vědeckým panelem, reprezentovaným doktorem LaSalle Leffallem, Jr., onkologem a profesorem chirurgie na Howardské univerzitě a doktorkou Margaret L. Kripke, imunologem působícím na Anderson Cancer Center v Houstonu.
Chemickou zátěž předáváme dalším generacím
Panel vědců napsal v dopise doprovázející zprávu prezidentu Obamovi: „Američané jsou soustavně bombardováni nesčetnými kombinacemi nebezpečných vlivů na zdraví, dokonce ještě předtím, než se narodí. Zpráva dodává: „Panel vás co nejdůrazněji vyzývá, abyste využil moc svého úřadu a odstranil z našich potravin, vod a vzduchu karcinogení látky a další toxiny, které zbytečně zvyšují náklady na zdravotní péči, ochromují národní produktivitu a ničí životy američanů.“
Zpráva pokračuje: „Mnoho známých nebo podezřelých karcinogeních látek, poprvé zjištěných ve studiích o vlivu průmyslových nebo zemědělských zaměstnání, si již našla cestu do půd, vzduchu i zdrojů vod a tím pádem také do většiny spotřebního zboží…Některé tyto látky byly nalezeny v krvi těhotných žen, v tkáních plodového lůžka nebo mateřském mléku. Tímto způsobem se chemické znečišťující látky předávají dalším generacím jak prenatálně, tak během krmení mateřským mlékem.“
Biopotraviny nejméně chemicky zatížené
Ekologické zemědělství a výroba biopotravin je jediný systém, který prostřednictvím certifikace a inspekce nezávislými kontrolními orgány ověřuje, že se pesticidy, chemická hnojiva ani chemické medikamenty nepoužívají v celém systému produkce biopotravin.
Ekologické zemědělství je udržitelný systém zemědělských postupů, které nepřipouštějí používání jedovatých a
dlouhodobě působících pesticidů (herbicidů, insekticidů a fungicidů) a syntetických hnojiv. Při zpracování
bioproduktů není povoleno používání antibiotik, syntetických hormonů, geneticky modifikovaných organizmů či
ozařování. Právní normy v ČR a EU předepisují, že výroba biopotravin musí být maximálně šetrná, musí zachovat
přirozené vlastnosti produktu a nesmí být použito uměle vytvořených látek. Navíc, chov hospodářských zvířat ve
vazných stájích a klecových chovech je zakázán.
Biopotraviny spotřebitelům zaručují nejmenší možné použití umělých chemických látek a minimum reziduí nepovolených
látek v konečném výrobku. Pokud tedy lidé chtějí minimalizovat rizika kontaminace vyjmenovanými chemickými
látkami, měli by při nákupu potravin vyhledávat ty, nesoucí označení „Bio“.
Kontaminace pesticidy je všudypřítomná
Jak vyplývá ze Zprávy o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2009 v České republice, zveřejněné v dubnu Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), z celkového počtu 2 413 vloni odebraných vzorků v rámci monitoringu cizorodých látek, celých 52 % (1 255 vzorků) obsahovalo cizorodé látky. Hygienickému limitu nevyhovělo 23 vzorků, tedy 0,95 procent z celkového množství vzorků. Pokud ale vezmeme v úvahu jen pesticidy, podíl kontaminovaných vzorků stoupne na 70 procent!. A pokud se podíváme například na zeleninu, zjistíme ze zprávy, že u většiny zkoumaných druhů zeleniny podíl kontaminovaných vzorků převyšuje nebo se blíží 70 procentům, u celeru, okurek a salátu dokonce převyšuje 90 procent vzorků. U domácího ovoce je podíl kontaminovaných vzorků 69,5 procenta, u dovozového ovoce z EU je ale podíl kontaminovaných vzorků alarmujících 94,5 procenta. Například všechny odebrané vzorky citronů a mandarinek obsahovaly zbytky pesticidů, u banánů, broskví, grapefruitů, jahod, manga a pomerančů se podíl významně blížil 100 procentům. Podíl kontaminovaných vzorků u citrusových plodů dosáhl 98,3 procent. Nejoblíbenější ovoce Čechů, jablka, obsahují zbytky pesticidů v 90,7 procentech případů!
V České republice je ročně diagnostikováno asi 70 tisíc nových případů rakoviny a 28 tisíc lidí na onkologické onemocnění zemře. V USA bylo jen v roce 2009 rakovinou diagnostikováno 1,5 milionu lidí a 562, 000 jich na tuto nemoc zemřelo.