USA: univerzitní jídelny jdou směrem k místním biopotravinám

Studenti a pedagogové na amerických univerzitách konzumují denně miliony obědů. Stále více z těchto pokrmů obsahuje kvalitní biosuroviny. Nyní se k trendu „jídla z blízka“ hlásí také Univerzita v Coloradu ve městě Boulder.  

Stravovací služby Univerzity v Coloradu plánují do roku 2015 nabízet 25 procent pokrmů v biokvalitě a 25 procent z místních zdrojů. V současné době je přibližně 10 procent surovin v biokvalitě a méně než 5 procent je nakupováno od místních farem. Všechny čerstvé zeleninové saláty jsou již nyní v biokvalitě.

Amy Beckstromová, ředitelka univerzitních stravovacích služeb, říká: „Naše škola tento rok podnikne řadu zásadních kroků k většímu zastoupení biopotravin od místních producentů.“

Podle ředitelky Beckstromové jsou tyto změny vyvolány do značné míry požadavky studentů. Stanovené cíle v oblasti stravování jsou součástí dlouhodobých cílů univerzity v oblasti trvalé udržitelnosti. Jedním příkladem ekologických aktivit je například „welcome back“ barbecue pro studenty: nulové množství odpadků a vodní fontány, snižující spotřebu balené vody o 15 procent.  

Stravovací služby univerzity vloni také odevzdaly přes 750 000 litrů použitého oleje na smažení místní firmě, která jej přemění na pohonné hmoty. Více než 200 tun zbytků potravin bylo vloni kompostováno, místo aby skončilo na skládce. Podle Beckstromové má nakupování od místních farem jak ekologické, tak ekonomické výhody. „Boulder přitahuje studenty, kteří jsou v oblasti trvalé udržitelnosti velmi vzdělaní a aktivní, vyžadují tyto aktivity. Chtějí konzumovat biopotraviny.“ 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,