USA: již přes 5 000 farmářských tržnic

usa1.jpg Američané stále více přicházejí na chuť čerstvým potravinám ze známého zdroje. Počet farmářských trhů se každým rokem rychle zvyšuje.    

Lidé ve Spojených státech hledají alternativy k nákupu potravin v supermarketech právě na farmářských trzích. Generace „zelených“ spotřebitelů chce vědět, odkud jejich potraviny pocházejí, na jakou vzdálenost byly přepravovány a jakým způsobem byly vypěstovány – informace, které mohou dostat od „svého“ farmáře na tržnici, ale ne v místních řetězcovém supermarketu.  

Ferry_Plaza.jpgFarmářský trh Ferry Plaza v San Francisku

Ministerstvo zemědělství USA (USDA) podporuje vznik a fungování farmářských trhů například financováním výzkumu, sběru a zveřejňováním dat a informací, vydáváním metodických návodů pro zemědělce i provozovatele, poskytováním technické pomoci při plánování, stavbě a řízení tržnic, je zakládajícím členem národního Svazu farmářských trhů (Farmers Market Coalition) a provozuje vlastní farmářský trh v sídle ministerstva ve Washingtonu. Každý první týden srpna je již deset let slaven jako Národní týden farmářských trhů.

Graf_po__et_farm____sk__ch_trhu_v_USA1.jpgRůst počtu farmářských tržnic v USA, zdroj USDA

Ferry_Plaza.gifNejvětší počet farmářských tržnic je v oblasti San Francisco Bay area, tedy v oblast zálivu v okolí kalifornského města San Francisca. Přinášíme vám pár zajímavých údajů a statistik o farmářských tržnicích jak z oblasti Bay Area tak z celých Spojených států:

 

  • 12 Počet certifikovaných farmářských tržnic v Kalifornii v roce 1979.
  • 540 Počet certifikovaných farmářských tržnic v Kalifornii dnes. Třetina z nich leží v oblasti zálivu.  5 270 Počet farmářských tržnic v USA
  • 5 Počet kalorií v jahodě (dle Amerického ministerstva zemědělství)
  • 435 Počet kalorií ve formě pohonných hmot, potřebných k dopravě jedné jahody z Kalifornie do New Yorku (dle Amerického ministerstva zemědělství)
  • 1 890 kilogramů jahod prodaných průměrně za čtyři hodiny na farmářské tržnici Mountain View market
  • 58,4 Průměrný věk kalifornského farmáře. Průměrný věk amerického farmáře je 56 let.
  • 56 centů z dolaru získá průměrně farmář, který prodává na farmářském trhu  
  • 30 centů z dolaru získá, pokud farmář prodává velkoobchodu  
  • 6 hod. Čas, kdy Bill Crepps, jeden z farmářů prodávajících na Ferry Plaza market, vstává ráno, aby stihnul na trh dojet. Trh je otevřen od 10 hodin ráno do 2 hodin odpoledne
  • 1 000 – 2 000 dolarů. Hrubý příjem Billa Creppse v průměrný sobotní den. Během typického dne na trhu prodá 120 kilogramů cukrového hrášku, jeho nejoblíbenější plodiny. Prodává jej kilogram za 8 dolarů (asi 160 Kč).
  • 100 Procento prodejců, kteří jsou certifikovanými ekologickými zemědělci na Berkeley farmers’ markets každý čtvrtek.
  • 15 000 Počet zákazníků na Ferry Plaza market v průměrný letní den

white_house_farmers_market.jpg

Michelle Obama, první dáme USA, se zasadila o to, aby nedaleko Bílého domu vznikl farmářský trh. Pravidelně na něm nakupuje.

Pokud se chystáte do USA a chcete některé farmářské trhy navštívit, nejlepší zdroje informací a adresy najdete zde:

Local Harvest: seznam biofarem, tržnic a dalších zdrojů udržitelně vyráběných potravin

USDA: seznam farmářských tržnic dle Ministerstva zemědělství

Zdroj: New York Times, USDA

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,