Únor 2011: Miroslav Korbička

Korbicka_Rebio.jpg Jednatel Rebio Sun s.r.o., provozující tři restaurace v Brně.  

Stručný popis současné pracovní pozice či náplně: vše od běžného provozu až po rozvoj a otvírání nových poboček

Vzdělání: Přírodovědecká fakulta MU v Brně 

Zaměstnání: dříve geofyzik, nyní jednatel Rebio Sun s.r.o.

Koníčky:  sport, cestování, příroda, archeologie a cizí jazyky

Otázky pro bio osobnost měsíce

Co děláte? Jak byste charakterizoval své podnikání?

Mám v Rebiu na starosti vše: počínaje nákupem zeleniny, přes výběr dodavatele elektřiny, až po přijímání nových zaměstnanců.

Můžete krátce uvést, jak jste se stal tím, čím jste teď? Včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio“?

Kuchařská rodinná tradice, vegetariánství, dobrodružné zážitky z poznávání exotických kuchyní a hlavně zájem o ochranu přírody daly vyklíčit první restauraci zdravého životního stylu Rebio v roce 2004 v Brně.

Můžete popsat svůj typický den?

Několik let jsem začínal ráno před pátou a jezdil pro zeleninu. Kolem osmé začíná kontrola organizace provozu na provozovnách, buď osobně nebo alespoň po telefonu, a první pracovní schůzky. V deset hodin výstupní degustace denního menu s hlavní šéfkuchařem. Téměř vždy pracovní oběd na některé z našich poboček. Potom hodina španělštiny, odpolední sport a znovu na večerní pracovní okruh, protože poslední Rebio ve Velkém Špalíčku zavírá v devět večer. To už ale bývám většinou doma a vyřizuji poštu u počítače.    

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?Principy ekologického zemědělství – proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Jsou to z 80 procent naši stálí hosté, většinou ženy. Na obědě ale nikdy nechybí několik dobře oblečených džentlmenů, často cizinci a samozřejmě spousta baťůžkářů, protože Brno je nejenom město vegetariánů, ale i studentů. Dopolední biokávu si v poslední době oblíbili senioři a na oběd si k nám zajedou lidé třeba až z Prahy. Běžně máme v dětském koutku zaparkovaných několik kočárků, se spokojeně kojícími maminkami poblíž.

Protože by mělo platit, že na prvním místě jsou naše děti a na druhém příroda. Průmyslově vyráběné potraviny ničí jedno i druhé.

Co považujete za svůj největší úspěch?Jakým směrem plánujete svůj budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Tým mých spolupracovníků.

Táhnout směrem na západ na Prahu přes královská města Olomouc a Hradec Králové. 

Kdybyste začínal úplně znovu, co byste změnil?

Asi nic. 

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

Doba prožitá v socialismu…. 

Kdo nebo co je Vám největší inspirací?

Krása přírody a několik mých přátel

Co je klíčem Vašeho úspěchu?

Nic než štěstí a ještě další navíc na lidi, kteří se mnou pracují a žijí. 

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Květákové kičrí od mistra kuchaře Vlastika Kelbla, stejně jako mě baví sestavovat a vést tým, který tuto skvělou indickou specialitu dokáže připravit.

Co Vás nenechá v noci spát?

Komár narušitel a úroveň naší politické scény.

Jaká věc Vám nejvíce zlepšila život?

Když jsem uvěřil a poznal, že člověku se dá věřit. 

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?

Teď si budu trochu odporovat. Samozřejmě, že práce s lidmi, ale jen do té doby, než pochopí, že práce může i bavit. 

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

Zavedením Bio do škol. Úroveň školního stravování je oproti vyspělým zemím tristní. Odběry školních kuchyní by jednak nastartovaly rozvoj regionálního ekologického zemědělství, tak i zvýšily ekologické povědomí rodičů. 

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?

Dospělému člověku bych rozhodně nechal právo svobodné volby, jestli jíst konvenční potraviny nebo Bio, bez přílišného radikalismu. Nejlepší osvěta je jít příkladem a přivést k vlastní zkušenosti. BIO je již zavedená značka a nezvratný proces. K neuvěřitelně rychle se zvyšující kvalitě života už neodmyslitelně patří zdravá strava. Stejně jako zájem o její přírodě přátelskou produkci.      

Co je hlavní výhodou „bio života“?

Šance na lepší duševní a fyzické zdraví. 

Supermarkety – dobré či špatné?

Zvykl jsem si. 

Co je největším ohrožením toho, co děláte?

To, co nejsem schopen ovlivnit. 

Co je na biopotravinách nejlepší?

Mimo lahodných senzorických vlastností a blahodárných účinků na lidský organismus také vědomí, že při jejich pěstování neumírají zbytečně žádní brouci. Mnoho mých přátel si z podobných důvodů kupuje podstatně dražšího, ale zato „dolphin safe“ tuňáka v konzervě.

Které je Vaše oblíbené jídlo?

Dálová polévka, brambory na všechny způsoby, okurkový salát s česnekem a jako dezert jakoukoliv rafinovanou indickou sladkost.

Kdybych byl předsedou vlády, rád bych... 

... aby byla sůl nad zlato. 

Svět by byl lepším místem, kdyby...

... pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. 

Chtěl bych, aby se na mne vzpomínalo, protože...

... se mnou byla legrace. 

Kde jste byl nejšťastnější?

En Baja California en Mexico, en la segunda peninsula más larga del mundo. 

Z čeho máte největší strach?

Don’t worry be happy! 

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

„Tak že ….“. Říkám to až příliš často.

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?

Na jeden den potápěčské brýle, na týden knihu a na rok ženu, abychom ho obydleli.

Má zákazník vždy pravdu?

Zákazník má vždy svoji pravdu a tu je třeba respektovat.

Více informací o restauracích Rebio naleznete na: www.rebio.cz

 

 

 

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,