Únor 2010: Miroslav Kubec

Miroslav_Kubec_1.JPG Executive Chef hotelu InterContinental Praha, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.  

Vzdělání:

Vysoká škola cestovního ruchu, hotelnictví a lázeňství v Praze 1

Ocenění:

Držitel medaile Magdaleny Dobromily Retigové, nejvyššího asociačního ocenění Kříže Svatého Vavřince, čestný člen Asociace kuchařů Spojených Arabských Emirátů

Zaměstnání:

Šéfkuchař hotelu InterContinental Praha

Koníčky:

Gastronomie, příroda, rodina, zahrádka

Vedení firmy:

Člen Executive týmu, řízení gastronomického týmu hotelu, včetně garance pro výchovu učňů

Počet zaměstnanců:

28

Ekologické zemědělství očima Bc. Miroslava Kubece:

V současné době nezbytný vývoj v oblasti gastronomie s důrazem na BIO kvalitu z lokálních zdrojů

http://www.intercontinental.com/prague


Otázky pro bio osobnost února:

Co děláte? Jak byste charakterizoval Vaše podnikání?

V hotelu InterContinental Praha řídím kolektiv kuchařů a cukrářů, podílím se na výchově učňů v gastronomii. Dále pracuji jako prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Můžete krátce uvést jak jste se stal tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio“?

Po vcelku brzkém rozhodnutí stát se kuchařem, jsem důsledně odváděl svou práci. Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych se stal šéfkuchařem v jednom z nejlepších hotelů v republice. Jsem rád, že jsem se takto vypracoval a stále se snažím držet krok a být nejlepší. K BIO produktům jsem se dostal díky požadavkům našich hostů, díky tomu, že mou snahou je dělat vždy něco jiného než dělá konkurence, proto jsme byli první hotel, který již před 12 lety nabízel snídaně v BIO kvalitě.

Můžete popsat Váš typický den?

Jsem docela dost vytížen. Ráno začínám v sedm hodin kontrolou kuchyní a snídaňové restaurace, poté následuje porada s vyhodnocením výsledků a událostí předešlého dne a samozřejmě plánování na dny další. V průběhu dne to jsou schůzky s dodavateli, neustálý dohled nad kvalitou jídla. Večer, když dorazím domů, snažím se věnovat rodině a teprve poté přichází na řadu Asociace.

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?

InterContinental Praha má lokální i zahraniční a velmi různorodou klientelu. Pokud budeme hovořit pouze o restuaraci Zlatá Praha, pak se jedná o velmi vybranou lokální i zahraniční klientelu.

Principy ekologického zemědělství – proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Je to návrat k tradicím, k tomu, co dříve velice dobře fungovalo bez vlivu chemie.

Co je Váš největší úspěch?

Moje povolání, fungující kolektiv, na který se mohu spolehnout, spokojená rodina a zázemí, které mi nabízí, obhájení pozice prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro další období.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Neustále se zdokonalovat ve své práci, díky poznávání nových gastronomických trendů. A vize? Uspět ve volbách na post Kontinentálního ředitele pro centrální Evropu v lednu v Chile, kde se bude konat kongres kuchařských asociací.

Když byste začínal úplně znovu, co byste změnil?

Snažím se dělat své kroky, tak, abych jich nemusel litovat, takže žádné velké změny by se nekonaly.

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

Práce pro zahraniční management. Je to úplně jiný pohled na jednotlivé kroky a pokud se správně vnímají, je to jen ku prospěchu. Velmi tvrdá, ale dobrá škola.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?

V první řadě samozřejmě rodina. Pokud se budeme bavit o osobnostech, tak pan Nodl, pod kterým jsem pracoval, ale také páni ředitelé hotelu InterContinental, jak už bývalí Pavel Hlinka, Leon Larkin, tak i současný Robert Herr. Díky nim jsem měl a mám možnost cestovat, poznávat nové věci a zdokonalovat se.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?

Jsem důsledný a tvrdohlavý. Nemám rád, když někdo dělá svou práci nedůsledně. Stále se chci a umím učit, v tom vidím základ úspěchu. Samozřejmostí je skvělý kolektiv, na který se mohu stoprocentně spolehnout a podpora rodiny i okolí. Bez toho je vše ztracené.

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Kdybyste se raději zeptali, co nemám rád, tak řeknu plněné papriky, nezodpovědnost, flákání, faleš a závist. Z toho je jasné, co mám rád. Miluji svou práci, rodinu a Asociaci. Na tom všem je vidět, jak se vám daří. Je nádherné předávat zkušenosti z mého cestování, všechny ty gastronomické zážitky, pomáhat kolegům, být stále lepší.

Co Vás nenechá v noci spát?

Vše potřebné řeším neodkladně a tak se mi zatím spí dobře.

Co nejvíce zlepšilo Váš život?

V soukromé sféře mé současné manželství, to mne naplňuje a uspokojuje. A po pracovní stránce každý dobře zvládnutý úkol, ale také kolektiv, se kterým se mi skvěle pracuje.

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?

Nedostatek času.

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

Zákazníci se musí naučit kupovat BIO potraviny ve velkém množství a potom dojde i ke snížení cen, které jsou nyní hodně přemrštěné.

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?

Neustálou osvětou, kterou je potřeba zacílit na určitou skupinu. Já preferuji malé děti, školky, jesle, základní školy, tam se dá ještě ovlivnit myšlení. Současnou generaci dospělých již nepřesvědčíme.

Co je hlavní výhodou „žít bio“?

Je otázkou, jestli je to opravdu výhoda. Určitě je to dobře jíst zdravé věci. Tělo, organismus máte pouze jeden od narození a záleží jen na člověku, jak s ním bude zacházet a jak se k němu bude chovat.

Supermarkety – dobré či špatné?

Supermarkety jsou pro mne v nákupu BIO potravin tabu. Mám rád, když znám příběh té či oné potraviny a ten mi nikdo v supermarketu nepoví. Osobně jsem v kontaktu s výrobci, s farmáři, objíždím si farmy, diskutujeme o vzájemných potřebách, to je pro mě život BIO.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?

Samozřejmě je to silná konkurence. A to, že bych neměl možnost učit se novým věcem. Doufám, že tato varianta nikdy nenastane.

Co je na biopotravinách nejlepší?

Jak jsem již řekl. Nejlepší je to, že znám jejich příběh. Alespoň těch, které já nabízím našim hostům.

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Co nemám rád k jídlu už víte. Miluji tradiční českou kuchyni, vycházející ze starých babičkovských receptů. Když si přivezete z farmy jehněčí a hezky ho upečete se zeleninou z jiné farmy a uděláte si k tomu dobré knedlíčky z brambor z další farmy, to je BIO pochutnáníčko. Ale samozřejmě i to ostatní, dobré těstoviny, ryby, rizota, asijskou kuchyni.

Kdybych byl předsedou vlády, rád bych...

Na to neumím odpovědět. Kdybyste se mě před dvaceti lety zeptali, co bych rád, kdybych byl šéfkuchařem v InterContinentalu Praha nebo prezidentem Asociace, také bych neznal odpověď.

Svět by byl lepším místem, kdyby...

Já mám tento svět rád, ale je stále mnoho těch, kteří se ho snaží dělat špatným.

Chtěl bych, aby se na mne vzpomínalo,

Ano. A snažím se pro to dělat co jen mohu. Doufám, že se bude vzpomínat v dobrém.

Kdy jste byl nejšťastnější?

Snažím se být šťastný stále. Mám rád pozitivně naladěné lidi a také se k nim řadím.

Z čeho máte největší strach?

Z nedostatku hostů, z malého byznysu, z nemocí.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

Tak to opravdu nevím.

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?

Nikdy bych nechtěl skončit na opuštěném ostrově. A sám.

Má zákazník vždy pravdu?

Ano má, i když ji nemá. Zákazník se musí ctít a je umění mu říct, že nemá pravdu tak, aby byl potěšen a uvěřil tomu, že tu pravdu má.

Připravila: Petra Macháčková

 

 

 

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,