Unikátní mlýn ve Starém Městě pod Sněžníkem mele čerstvé bio mouky již přes 20 let

PRO_BIO_150.jpg Vhodné prostory na rekonstrukci poskytla obchodní společnosti PRO-BIO, s.r.o. před 20ti lety stará budova, která dříve sloužila jako šrotovna a sklad obilí.  

Tento objekt firma přestavěla na jedinečný provoz -  mlýn specializovaný na mletí mouk v kvalitě bio.  „Provoz mlýna byl započat v roce 1992 a stal se prvním mlýnem na zpracování bio surovin v České republice. Od počátku jeho fungování se zaměřujeme na využití alternativních plodin, jako jsou pohanka, špalda či dvouzrnka“, představuje mlýn zakladatel a spolumajitel firmy PRO-BIO, s.r.o. Ing. Martin Hutař.

„Nechtěli jsme zbytečně zabírat další půdu a stavět „na zelené louce“. Využili jsme tuto opuštěnou budovu z 50. let tzv. brownfields a postupnou rekonstrukcí z ní vybudovali náš mlýn. Vycházíme tak z principů udržitelného rozvoje, které patří k jednomu z našich firemních poslání“, vysvětluje Martin Hutař. Termínem brownfields se označují nefunkční a zanedbané stavby, často se vyznačující negativními sociálními jevy a velkou ekologickou zátěží. Namísto jejich plošné likvidace je současným trendem jejich opětovná rekonstrukce a efektivní využívání.

mlyn_probio445.jpgMlýn je vybaven nejmodernější technologií tak, aby mouky byly mlety šetrně a zachovaly si důležité nutriční a chuťové vlastností. Jejich základ tvoří pečlivě vybírané suroviny, které jsou před jednotlivými procesy mletí přísně sledovány a podrobeny laboratorním rozborům. „Široký okruh dodavatelů surovin tvoří především malí a střední farmáři z České a Slovenské republiky. Vzhledem k umístění naší firmy spolupracujeme také s farmáři z Polska, kteří nám jsou vzdálenostně nejblíže“, doplňuje Martin Hutař.

mlyn_probio_uvnitr445.jpgZrno určené k mletí je před samotným procesem sušeno. Sušením na nižší vlhkost, než je běžné v jiných provozech, se eliminují případná rizika mikrobiálního napadení. „Sušení probíhá teplým vzduchem pomocí tepelného výměníku. Odlišujeme se tak od běžných výrobců, kteří v sušících linkách bohužel běžně využívají sušení spalinami ze zemního plynu. To může negativně ovlivnit kvalitu konečného produktu. Náš postup je sice energeticky náročnější, ale zaručuje vyšší kvalitu zpracovávané suroviny a následně finálního výrobku“, upřesňuje spolumajitel firmy.

Mouky ze společnosti PRO-BIO, s.r.o. jsou pověstné svou vynikající chutí a vysokou kvalitou. Těchto vlastností je docíleno mimo jiné i minimalizací transportu během mlecího procesu, což zabraňuje jejich zvětrávání. „Jelikož chceme zákazníkům vždy zaručit čerstvé, vysoce chutné a nutričně bohaté produkty, nemeleme mouky do zásoby a dlouhodobě je neskladujeme. Snažíme se naopak, aby se na pult dostaly po namletí co nejrychleji a zákazník získal kvalitní čerstvý produkt“, objasňuje Martin Hutař.

mouky_probio.jpgNedávná rekonstrukce bio mlýna umožnila firmě oddělit zpracování bezlepkových plodin a vytvořit tak řadu přirozeně bezlepkových produktů vhodných i pro zákazníky s celiakií. Společnost PRO-BIO, s.r.o. nabízí v současné době nejširší sortiment bio mouk v České republice. V katalogu jich uvádí 17 druhů a na speciální přání konkrétních zákazníků mele 35 různých typů mouky v kvalitě bio.

Více informací k bio mlýnu na www.probio.cz

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,