Unikátní mlýn ve Starém Městě pod Sněžníkem mele čerstvé bio mouky již přes 20 let

PRO_BIO_150.jpg Vhodné prostory na rekonstrukci poskytla obchodní společnosti PRO-BIO, s.r.o. před 20ti lety stará budova, která dříve sloužila jako šrotovna a sklad obilí.  

Tento objekt firma přestavěla na jedinečný provoz -  mlýn specializovaný na mletí mouk v kvalitě bio.  „Provoz mlýna byl započat v roce 1992 a stal se prvním mlýnem na zpracování bio surovin v České republice. Od počátku jeho fungování se zaměřujeme na využití alternativních plodin, jako jsou pohanka, špalda či dvouzrnka“, představuje mlýn zakladatel a spolumajitel firmy PRO-BIO, s.r.o. Ing. Martin Hutař.

„Nechtěli jsme zbytečně zabírat další půdu a stavět „na zelené louce“. Využili jsme tuto opuštěnou budovu z 50. let tzv. brownfields a postupnou rekonstrukcí z ní vybudovali náš mlýn. Vycházíme tak z principů udržitelného rozvoje, které patří k jednomu z našich firemních poslání“, vysvětluje Martin Hutař. Termínem brownfields se označují nefunkční a zanedbané stavby, často se vyznačující negativními sociálními jevy a velkou ekologickou zátěží. Namísto jejich plošné likvidace je současným trendem jejich opětovná rekonstrukce a efektivní využívání.

mlyn_probio445.jpgMlýn je vybaven nejmodernější technologií tak, aby mouky byly mlety šetrně a zachovaly si důležité nutriční a chuťové vlastností. Jejich základ tvoří pečlivě vybírané suroviny, které jsou před jednotlivými procesy mletí přísně sledovány a podrobeny laboratorním rozborům. „Široký okruh dodavatelů surovin tvoří především malí a střední farmáři z České a Slovenské republiky. Vzhledem k umístění naší firmy spolupracujeme také s farmáři z Polska, kteří nám jsou vzdálenostně nejblíže“, doplňuje Martin Hutař.

mlyn_probio_uvnitr445.jpgZrno určené k mletí je před samotným procesem sušeno. Sušením na nižší vlhkost, než je běžné v jiných provozech, se eliminují případná rizika mikrobiálního napadení. „Sušení probíhá teplým vzduchem pomocí tepelného výměníku. Odlišujeme se tak od běžných výrobců, kteří v sušících linkách bohužel běžně využívají sušení spalinami ze zemního plynu. To může negativně ovlivnit kvalitu konečného produktu. Náš postup je sice energeticky náročnější, ale zaručuje vyšší kvalitu zpracovávané suroviny a následně finálního výrobku“, upřesňuje spolumajitel firmy.

Mouky ze společnosti PRO-BIO, s.r.o. jsou pověstné svou vynikající chutí a vysokou kvalitou. Těchto vlastností je docíleno mimo jiné i minimalizací transportu během mlecího procesu, což zabraňuje jejich zvětrávání. „Jelikož chceme zákazníkům vždy zaručit čerstvé, vysoce chutné a nutričně bohaté produkty, nemeleme mouky do zásoby a dlouhodobě je neskladujeme. Snažíme se naopak, aby se na pult dostaly po namletí co nejrychleji a zákazník získal kvalitní čerstvý produkt“, objasňuje Martin Hutař.

mouky_probio.jpgNedávná rekonstrukce bio mlýna umožnila firmě oddělit zpracování bezlepkových plodin a vytvořit tak řadu přirozeně bezlepkových produktů vhodných i pro zákazníky s celiakií. Společnost PRO-BIO, s.r.o. nabízí v současné době nejširší sortiment bio mouk v České republice. V katalogu jich uvádí 17 druhů a na speciální přání konkrétních zákazníků mele 35 různých typů mouky v kvalitě bio.

Více informací k bio mlýnu na www.probio.cz

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte při nákupu kávy a čokolády přednost fair trade výrobkům?
Kupuji jen fair trade. 62%
Pokud je v nabídce prodejny, upřednostním. 27%
Občas vyzkouším. 6%
Ne. 3%

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40 1 2 3 4 5 6 7
41 8 9 10 11 12 13 14
42 15 16 17 18 19 20 21
43 22 23 24 25 26 27 28
44 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,