UGO sníží spotřebu plastu o minimálně 15 tun

UGO_Plasty_sklenice.jpg UGO přijalo výzvu Ministerstva životního prostředí a podepsalo dohodu zavazující společnost k omezení jednorázového (především plastového) nádobí ve svých Freshbarech a Salateriích.   

Postupně bude nabízet zákazníkům alternativy k jednorázovým obalům, a kde to nebude možné, tak bude vybírat takové, které jsou snadno recyklovatelné a rozložitelné. Ke konci roku 2020 by chtělo objem jednorázových plastů snížit o 15 tun.

UGO_plasty__3__mala.jpg„Jak my, tak naši zákazníci si uvědomujeme důležitost ochrany životního prostředí, a proto už více než rok pracujeme na omezení jednorázových obalů v našich provozech, jejichž spotřeba nás tíží nejvíce. Dohoda s Ministerstvem životního prostředí je tak pro nás formálně daným závazkem, dalším krokem našich snah, spíše než že by byla důvodem této změny. V dohodě veřejně deklarujeme, k jakým opatřením jsme se zavázali a budeme rádi, když nás v jejich plnění budou naši zákazníci podporovat a pomáhat nám,” vysvětluje Marek Farník, zakladatel UGO.

V dohodě s Ministerstvem životního prostředí se z konkrétních opatření UGO zavázalo:

  • využívat sklenice místo kelímků v Salateriích, které to umožňují (tedy ty, které nejsou ve Food Courtech se společným sběrem odpadu)
  • omezit využívání plastových talířů v Salateriích, které dosud nevyužívají běžné nádobí,
  • nabídnout zákazníkům na odnos speciální nádoby (omyvatelné krabice na saláty, odnosové kelímky/sklenice pro opakované použití apod.),
  • zrevidovat využití dalších využívaných nádob a nosičů a omezit je, případně je nahradit těmi nejméně zatěžujícími pro životní prostředí

Výsledkem by mělo být to, že UGO ušetří do roku 2020 minimálně 15 tun plastového odpadu, který díky novým opatřením a součinnosti zákazníků vůbec nevznikne. “Nechceme nahrazovat jedny jednorázové obaly jinými, chceme se jich především zbavovat, kde to jde, odlehčit přírodě. A proto budeme potřebovat zákazníky, kteří smýšlí stejně a pomohou nám s tím. My se postaráme o to, aby, když jíte nebo pijete u nás, nebyl potřeba žádný jednorázový obal. Nejekologičtějším řešením pro odnos jídla a pití jsou znovupoužitelné nádoby, které si zákazníci nosí s sebou a doufáme, že jich v našich provozovnách budeme vídat co nejvíce,” dodává Marek Farník.

UGO_plasty__4__mala.jpgAktuálně UGO řeší změnu rozložení provozoven tak, aby byl na přípravném pultu prostor pro nádobí zákazníků. To je možné díky součinnosti Ministerstva životního prostředí a Hygienické stanice, které nyní jasně stanovily, jak je možné donesené nádoby používat v tzv. čisté zóně provozovny. To nebylo dosud z hygienických důvodů možné a UGO je vděčné za nově nastavená konkrétní pravidla, která dosud chyběla a deklaraci velmi vítá.

Poté UGO spustí prodej ekologických nádob na saláty a smoothie. Další opatření jsou v plánu na rok 2019 a UGO o nich bude informovat.

Zdroj: tisková zpráva

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte při nákupu kávy a čokolády přednost fair trade výrobkům?
Kupuji jen fair trade. 62%
Pokud je v nabídce prodejny, upřednostním. 27%
Občas vyzkouším. 6%
Ne. 3%

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44       1 2 3 4
45 5 6 7 8 9 10 11
46 12 13 14 15 16 17 18
47 19 20 21 22 23 24 25
48 26 27 28 29 30    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,