Události a trendy v biobranži v roce 2008

Během právě uplynulého roku zájem o biotraviny po celém světě trvale rostl. Díky novým výrobkům, rozšiřující se nabídce maloobchodních značek a stále více restauracím nabízejících bioprodukty, se Češi s biopotravinami v místech nákupů a občerstvení setkávali stále častěji. Stejně tak vloni výrazně narostl počet ekologických farem a výrobců biopotravin.  

Trend: Spotřebitelé nacházejí v maloobchodech stále více biopotravin

-     Maloobchodní řetězce nabízí stále se rozšiřující sortiment biopotravin přes všechny produktové kategorie.

-     Biopotraviny do svého sortimentu zařadila většina prodejen potravin v českých městech, i když menší prodejny často nabízí jen například biomléko nebo biomuesli.

-    Po převzetí prodejen PLUS zařadil Penny Market biopotraviny do všech svých prodejen a nadále se stále snaží pro své české prodejny získat značku BioBio.

-     Ahold uvedl na konci roku první výrobky pod svoji značkou Albert Bio.

Trend: Stále více restaurací připravuje pokrmy z bioproduktů

- IKEA restaurace nabízí jeden pokrm v biokvalitě

-  V průzkumu provedeném agenturou Green marketing v říjnu 2008 odpovědělo 89 % respondentů z řad pražských restaurací, že používá v současné době některé bioprodukty či biopotraviny, 88 % respondentů hodlá podíl bioproduktů v příštích dvou letech navýšit.

-    Restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental uspořádala v červnu a říjnu „Večeři pro budoucnost“ kompletně z bioproduktů.

-    Restaurace Bellevue v Praze nabízí České bio-farmářské menu

-    Hotel Kašperk v Kašperských horách nabízí Šťavnatý kuřecí steak (bio) s grilovaným rajčetem, mozzarelou a šťouchané brambory za 199 Kč.

Trend: Výrazný nárůst počtu českých ekologických zemědělců

-   Na konci října 2008 hospodařilo v České republice ekologicky 1 802 zemědělských podniků, to je téměř o 500 farem (27,7 %) více než na začátku roku.

- Výměra zemědělské půdy dosáhla 338 722 ha, to představuje téměř 8 % z celkové výměry zemědělské půdy.

-         Kvalitní vinaři přecházejí na ekologickou produkci: mezi nejrychleji rozšiřující se ekozemědělské plochy patří vinice, jejichž výměra se v letošním roce zvýšila o 70 %.

Trend: Zvyšuje se počet výrobců biopotravin

-         Počet registrovaných výrobců biopotravin se zvýšil z 253 na konci roku 2007 na 410 v říjnu 2008, což znamená nárůst o 62 %.

-         Dvě největší české pekárny, Penam a United Bakeries, uvedli na trh biopečivo

-         Zvýšilo se množství českých biouzenin (Kostelecké uzeniny, Steinhauser, Schneider, KMOTR-Masna Kroměříž, Jatky Tismice, Moravan Petřvald)

 

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,