Tuzemská biovína si zaslouží pozornost

vina_na_BF.jpg Biovína z Moravy a z Čech jsou na trhu novinkou. Označení biovíno mohou ekologičtí vinaři používat pro svůj produkt až od loňské sklizně.   

Do té doby si konzumenti připíjeli na zdraví „jen“ vínem z ekologicky vypěstovaných hroznů. O tom, že tuzemská biovína jsou kvalitní, svědčí řada mezinárodních ocenění.  

„V současné době je technologie pěstování hroznů v ekologickém režimu a výroba biovína natolik vyspělá, že lze v biu dělat víno všech odrůd u nás běžně pěstovaných. Byly ovšem vyšlechtěny i odolné odrůdy, které mají v ,rodném listu´ Českou republiku,“ říká Tomáš Richter ze Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína EKOVÍN.

Tuzemská biovína jsou kvalitní a lahodná. Sbírají prestižní ocenění ve světě. Z přehlídky biovín Mundus Vini  na mezinárodním veletrhu BioFach 2013 putovaly hned dvě medaile do Rodinného vinařství Kadubcových. Zlatou medaili za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011, doplnila stříbrná  pro Chardonnay, pozdní sběr 2011. 

V předcházejícím ročníku, Mundus Vini 2012, získal Miloš Michlovský stříbrnou medaili za Malverinu, pozdní sběr 2009. Jedná se o nově vyšlechtěnou odrůdu v České republice. Podobně z novošlechtění vzešel i Hibernal, jež se objevuje i na prestižním výběru nejlepších vín světa 1000 Vins du Monde. 

Zlatou medailí se může pochlubit Vinařství Horák za Hibernal, výběr z hroznů 2011. Za zmínku stojí i typicky moravská odrůda, tentokrát spotřebitelům dobře známá – Pálava.  V soutěži Česká biopotravina roku 2012 zvítězil výběr z hroznů 2010 od společnosti Gotberk.

„PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců usiluje společně s Vinařským fondem o přiblížení biovín spotřebitelům. Ve větším škále by se postupně měla objevit ve vinotékách i na nápojových lístcích v restauracích,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Pěstování vinné révy v ekologickém režimu je přínosné pro životní prostředí. Vinice jsou domovem rozmanité škály živočišných, ale také rostlinných druhů. V některých ekovinohradech je totiž meziřadí zatravněné, má vliv i což na zadržení vody v krajině. Ze spotřebitelského hlediska je důležité, že biovína neobsahují nežádoucí zbytky chemických látek a při jejich výrobě se užívá méně síry. Hladiny siřičitanů musí být v biovíně nejméně o 30 až 50 mg/l nižší než v konvenční obdobě.

Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,