Tuna kvalitních biopotravin od PRO-BIO odcestovala na ledový kontinent

PRO_BIO_sro1101.jpg Již podeváté se vydá česká výprava vstříc vědeckým výzvám ledového kontinentu na stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse. S týmem polárníků pojí tříletá vzájemně prospěšná spolupráce a společná filozofie zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí také obchodní společnost PRO-BIO.  

Na dvouměsíční výpravu vyjede letos 15 vědců a techniků, mezi nimiž bude sedm nováčků. Pavel Kapler přibližuje práci antarktického týmu na příkladu fotbalového týmu. On sám je týmovým manažerem, který koordinuje a spravuje celý tým. Jeho práce obnáší z 90 % administrativní záležitosti a, jak dodává, sám už vědu nedělá, aby ji mohli dělat kolegové z týmu. 

Bio_ve__e__e_na_pol__rn___stanici.jpgDále je tu vědecký koordinátor, který zastává funkci trenéra, který rozestavuje muže do pole. Klimatolog je pomyslný brankář, vychytávač útoků z řad kritiků „české vědy na vzdálených kontinentech“, který na základě aktuálních měření a poznatků z dávné minulosti předpovídá budoucí vývoj klimatu. Pomyslný střelec gólů v týmu je paleontolog, který je tím členem expedice, který má hned po návratu v ruce něco pro „dychtivé diváky“; jeho nálezy jsou přitažlivé jak pro odbornou, tak i laickou veřejnost. Hráče v poli pak představují další vědecké disciplíny – glaciologie, zoologie, rostlinná fyziologie, geomorfologie, mikrobiologie, ornitologie, parazitologie a mnohé další.

Asi nejčastější otázkou, se kterou se Pavel Kapler setkává, je, proč vědci působí tak daleko od domova. Na to má jasnou odpověď – Antarktida je kontinent, na němž se nejvíce projevuje klimatická změna. Tedy co se projeví zde, lze v jistých modifikacích a s časovým odstupem očekávat i ve zbytku světa. Na polární stanici se vědci zabývají především sběrem vzorků, které se po příjezdu do ČR stávají předmětem i několikaletého zkoumání a jejich zpracování je součástí zadání diplomových a doktorských prací. Jiné vzorky, např. ryby žijící výhradně v antarktických vodách, jsou preparovány pro muzea a další zoologické expozice. Průběžně vědci připravují výstavy, pořádají přednášky pro veřejnost a výuku mladé generace. Za devět sezón, které vědci na Antarktidě působí, mají na kontě podrobné zmapování odledněné části ostrova Jamese Rosse, která se rozkládá na ploše cca 20 x 30 km. O závěrech jejich bádání informují renomovaná media jako Nature a Science, v populárně naučné formě pak National Geographic.

Peceni_chleba_polarni_stanice_probio.jpgProvoz stanice je financován z prostředků projektu CzechPolar a Masarykovy univerzity. V nadcházející sezoně čeká expedici sestavení větrné elektrárny a instalace solárních panelů, které se měly uskutečnit již před dvěma lety. Nebyly však zrealizovány z důvodu permanentního zámrzu okolí stanice, který zabránil dopravení materiálu na břeh. V letošním roce bude vybavení stanice posíleno o dvě čtyřkolky, které významně usnadní pohyb vědců v terénu. Asi nejzajímavější novinkou letošního ročníku je projekt zmapování genové rozmanitosti místní populace tučňáků.

Pe__en_____paldov__ho_chleba445.jpgSpolečnost PRO-BIO spolupracuje s polárním týmem již třetí sezonu. Kromě tradiční zásoby různých druhů mouky, těstovin, müsli, ovesných kaší a polotovarů jsme letošní dodávku rozšířili o luštěniny, oleje, sladidla a koření. Těší nás, že si polárníci oblíbili naše produkty natolik, že jejich zásoba se rok od roku zvyšuje. Hitem jídelníčku polárníků je čerstvý chléb upečený ze špaldové mouky a špaldové knedlíky. Při pracích v terénu se osvědčily naše polotovary, tzv. Rychlé pánve, které v sobě snoubí výbornou chuť, rychlou a snadnou přípravu. Je naší velmi dobrou vizitkou, že objem biopotravin, který letos putuje do Antarktidy, čítá přes jednu tunu!

Foto: Archiv Masarykovy univerzity

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18         1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
20 11 12 13 14 15 16 17
21 18 19 20 21 22 23 24
22 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,