Tuna kvalitních biopotravin od PRO-BIO odcestovala na ledový kontinent

PRO_BIO_sro1101.jpg Již podeváté se vydá česká výprava vstříc vědeckým výzvám ledového kontinentu na stanici J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse. S týmem polárníků pojí tříletá vzájemně prospěšná spolupráce a společná filozofie zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí také obchodní společnost PRO-BIO.  

Na dvouměsíční výpravu vyjede letos 15 vědců a techniků, mezi nimiž bude sedm nováčků. Pavel Kapler přibližuje práci antarktického týmu na příkladu fotbalového týmu. On sám je týmovým manažerem, který koordinuje a spravuje celý tým. Jeho práce obnáší z 90 % administrativní záležitosti a, jak dodává, sám už vědu nedělá, aby ji mohli dělat kolegové z týmu. 

Bio_ve__e__e_na_pol__rn___stanici.jpgDále je tu vědecký koordinátor, který zastává funkci trenéra, který rozestavuje muže do pole. Klimatolog je pomyslný brankář, vychytávač útoků z řad kritiků „české vědy na vzdálených kontinentech“, který na základě aktuálních měření a poznatků z dávné minulosti předpovídá budoucí vývoj klimatu. Pomyslný střelec gólů v týmu je paleontolog, který je tím členem expedice, který má hned po návratu v ruce něco pro „dychtivé diváky“; jeho nálezy jsou přitažlivé jak pro odbornou, tak i laickou veřejnost. Hráče v poli pak představují další vědecké disciplíny – glaciologie, zoologie, rostlinná fyziologie, geomorfologie, mikrobiologie, ornitologie, parazitologie a mnohé další.

Asi nejčastější otázkou, se kterou se Pavel Kapler setkává, je, proč vědci působí tak daleko od domova. Na to má jasnou odpověď – Antarktida je kontinent, na němž se nejvíce projevuje klimatická změna. Tedy co se projeví zde, lze v jistých modifikacích a s časovým odstupem očekávat i ve zbytku světa. Na polární stanici se vědci zabývají především sběrem vzorků, které se po příjezdu do ČR stávají předmětem i několikaletého zkoumání a jejich zpracování je součástí zadání diplomových a doktorských prací. Jiné vzorky, např. ryby žijící výhradně v antarktických vodách, jsou preparovány pro muzea a další zoologické expozice. Průběžně vědci připravují výstavy, pořádají přednášky pro veřejnost a výuku mladé generace. Za devět sezón, které vědci na Antarktidě působí, mají na kontě podrobné zmapování odledněné části ostrova Jamese Rosse, která se rozkládá na ploše cca 20 x 30 km. O závěrech jejich bádání informují renomovaná media jako Nature a Science, v populárně naučné formě pak National Geographic.

Peceni_chleba_polarni_stanice_probio.jpgProvoz stanice je financován z prostředků projektu CzechPolar a Masarykovy univerzity. V nadcházející sezoně čeká expedici sestavení větrné elektrárny a instalace solárních panelů, které se měly uskutečnit již před dvěma lety. Nebyly však zrealizovány z důvodu permanentního zámrzu okolí stanice, který zabránil dopravení materiálu na břeh. V letošním roce bude vybavení stanice posíleno o dvě čtyřkolky, které významně usnadní pohyb vědců v terénu. Asi nejzajímavější novinkou letošního ročníku je projekt zmapování genové rozmanitosti místní populace tučňáků.

Pe__en_____paldov__ho_chleba445.jpgSpolečnost PRO-BIO spolupracuje s polárním týmem již třetí sezonu. Kromě tradiční zásoby různých druhů mouky, těstovin, müsli, ovesných kaší a polotovarů jsme letošní dodávku rozšířili o luštěniny, oleje, sladidla a koření. Těší nás, že si polárníci oblíbili naše produkty natolik, že jejich zásoba se rok od roku zvyšuje. Hitem jídelníčku polárníků je čerstvý chléb upečený ze špaldové mouky a špaldové knedlíky. Při pracích v terénu se osvědčily naše polotovary, tzv. Rychlé pánve, které v sobě snoubí výbornou chuť, rychlou a snadnou přípravu. Je naší velmi dobrou vizitkou, že objem biopotravin, který letos putuje do Antarktidy, čítá přes jednu tunu!

Foto: Archiv Masarykovy univerzity

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,