Trh dobrého smyslu pro chuť – veletrh Slow Food

LogoSlowFood.jpg Myšlenka „Slow Food“, která je pojmem již ve stovce zemí, obchází svět. Dobré jídlo se opět ujímá své role.  

Potraviny nejasného původu vzbuzují nedůvěru, lidé chtějí znát původ a složení toho, co mají na talíři. Hledají důvěryhodné producenty a potravinářské manufaktury z vlastního regionu.

„Slow" zastupuje vědomou volbu stravy a svědomitou přípravu. Jde o to najít si v průběhu dne potřebný čas na jídlo a pití. Filozofii Slow Food prezentují tři slova: „Dobrý, čistý a fair." To co jíme a pijeme by mělo být ze surovin dobré kvality, vyrobeno čistě - bez přidaných látek a zároveň by zemědělec i zpracovatel měli za svůj produkt obdržet férovou cenu. Nad tím vším stojí „udržitelnost" - vyžadující ještě více než „eko" nebo „bio" - důsledně dbající na to, aby i budoucím generacím zůstalo přirozené životní prostředí se všemi zdroji pro zdravou, chutnou stravu.

Slow Food ale rovněž znamená návrat k dobré tradici stravování spojené s regionálními specialitami. Koncept oživuje příjemné vzpomínky z dětství na aromatická rajčata ze zahrádky, kotlety, které ještě chutnaly po vepřovém či na chleba vonící po kvasnicích a obilí.

V první řadě jde o to upřednostňovat produkty regionální a produkty potýkající se s existenčními problémy, dále podporovat tradiční výrobní procesy a dbát na kvalitu. K tomu také patří odmítání emulgátorů a umělého aroma a omezení přídavných látek na nejnutnější minimum. Slow Food je aktuálním trendem, který má budoucnost ještě před sebou.

Konceptu Slow Food je v Německu věnován vlastní veletrh - s pyšnými regionálními producenty, příslušnými svazy a experty vysvětlujícími jak poznat dobré jídlo od špatného.

Veletrh Slow Food je tržiště nápadů doplněné kongresy a chuťovými prožitky - neboť Slow Foodu v sobě zahrnuje rovněž pohostinnost.

Symbol Slow Foodu - šnek - představující zpomalení, pečlivost a vědomí požitek, zastřešuje v Německu 8 000 členů a 600 producentů a gastronomů.

Poté, co se premiéra veletrhu Slow Food v červnu 2007 setkala s obrovským úspěchem, druhý ročník trhal rekordy. Veletrh Slow Food, který se uskutečnil v dubnu 2008 na novém výstavišti ve Stuttgartu, předčil všechna očekávání a zájem o něj překvapil i optimisty. Slow Food měl sice společnou vstupenku s dalšími, paralelně se konajícími veletrhy, ale žádný ze 71 000 platících návštěvníků si nenechal halu věnovanou kvalitním potravinovým produktům a požitkům s nimi spojenými ujít.

Někteří z 300 vystavovatelů byli vyprodáni hned během prvního dne a museli zboží doobjednávat. Prezentovali zde mimo jiné chléb a obilné produkty, mléčné výrobky, sýry, ovoce a zeleninu, ryby, šunku a uzenářské výrobky, oleje, lahůdky, octy, bylinky, čokolády, zavařeniny, zmrzliny a nápoje všech druhů.  K výjimečné atmosféře přispěla dlouhá tabule napříč výstavní halou symbolizující společné stolování.

Slow Food je tu především pro zdravé potraviny vyráběné na principu udržitelného rozvoje, pro regionální produkty a především pro požitek. Slow Food sjednocuje lidi ze všech hospodářských oblastí a napříč politickým spektrem. Ke konceptu Slow Food se hlásí prominentní politici, umělci, vinaři, lidé z médií, gastronomové i kuchaři.

Veletrh Slow Food se koná 2. - 5. 4. 2009 na novém výstavišti ve Stuttgartu.

Zdroj: TZ Česko-německá obchodní a průmyslová komora

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,