Trend “powdered foods” dorazil do Česka. Jaká jsou pro a proti jídla v prášku?

AnaPur_image_120.jpg Zní to jako volání budoucnosti. Žádné jídlo, pouze tekutý koktejl, který dodá tělu všechny potřebné živiny. Něco, jako když tankujete benzín do auta.   

Zase o takovou utopii ale nejde. Trend tzv. powdered foods, tedy  prášku, který se smícháním s vodou změní v nutričně plnohodnotnou alternativu jídla, už nějakou dobu bují ve světě a pomalu si získává i české fanoušky.

Má tento trend budoucnost, nebo se jídlo v prášku nemá šanci uchytit? To ukáže teprve čas, už teď ale můžeme porovnat přínosy a slabá místa powdered foods.

AnaPur_image_445.jpgKoktejl plný živin

Jako hlavní výhody výrobci nejčastěji uvádějí kontrolu nad vyváženým přísunem všech potřebných živin a zároveň úsporu času. Lidé mají tendenci se ve spěchu uchylovat k volbám, které jsou z hlediska správného stravování špatné, ať už je to hladovění a následné přejídání nebo návštěva nezdravých fast foodů. V tomto ohledu nutriční koktejl jistě nabízí řešení. Prášek totiž stačí zalít pouze vodou (některé značky ještě dodávají zvlášť olej), protřepat v šejkru a vypít. Tělo tak během pár minut získá potřebnou dávku bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších důležitých látek.

Záleží ale na vás, v jaké podobě chcete živiny svému tělu dodávat. Někteří výrobci nabízejí koktejl umíchaný z laboratorně izolovaných nutrientů, jiné prášek vyrábí usušením a pomletím přírodních surovin. Pro náš organismus jsou přírodní zdroje samozřejmě přirozenější, některé výzkumy dokonce říkají, že vitamíny a minerály v přirozené formě se vstřebávají lépe než ty izolované z laboratoře.

Časová úspora se bezesporu projeví v plánování, nakupování, přípravě, konzumaci i následném úklidu. “Ne všechny lidi baví vaření, ne každý má hodinu a půl dlouhé pauzy na oběd v restauraci nebo nervy na čekání ve frontě na fast food. Právě pro takové lidi nabízí powdered foods rozumnou alternativu,” vysvětluje Štěpán Andrle, zakladatel projektu AnaPur.

Užitek vs. zážitek

Za uspořený čas ale zaplatíte absencí zážitku estetického i chuťového. Koktejly bývají nejčastěji šedozelené a chuť se pohybuje někde mezi neutrální a oříškovo-ovesnou. Samozřejmě existují varianty, jak koktejl chuťově oživit, ať už ochucením ze strany výrobce nebo podle vaší fantazie.

Se zážitkem z chuti jde ruku v ruce také společenský aspekt jídla. Stolování je společenská událost a požitek, vaření je pro spoustu lidí koníčkem a opomenout nemůžeme ani gastrobyznys. Pohled na to, jakou funkci v životě lidí by powdered foods měly reálně představovat, se ale liší. Pro některé výrobce jde o kompletní náhradu jídla, jiní naopak radost z jídla sdílejí a svůj výrobek nabízejí jen jako občasnou alternativu. “Nahradit AnaPurem ze 100 % veškerá jídla možné sice je, ale delší stravování výhradně koktejlem nedoporučujeme už ze společenských důvodů. Určitě nechceme nikoho připravovat o lákavé chutě jídel, u kterých posedíte s rodinou nebo přáteli. Powdered foods by měly být od toho, aby vám pomohly, když potřebujete, ale ne aby vás omezovaly,” říká Štěpán Andrle.

AnaPur_445.jpgPowdered foods jako řešení problémů globalizovaného světa?

Vývojáři stravy budoucnosti zmiňují také velký ekologický dopad tradičního zemědělství a výroby potravin, plýtvání jídlem a produkce odpadu z obalů. V těchto ohledech by powdered foods měly být k přírodě šetrnější a vzhledem k rostoucí populaci, kterou musí planeta uživit, udržitelnější. Jsou skladné a trvanlivé, takže uspoříte náklady spojené se skladováním, není třeba je tepelně upravovat a při jejich přípravě neušpiníte nic než šejkr. Pokud sdílíte názor, že produkce živočišných potravin je z ekologického hlediska příliš náročná, pak vás také potěší, že většina koktejlů je veganských.

Vzhledem k tomu, že vám koktejl dodá ideální poměr všech živin, nabízí se otázka, zda by se powdered foods mohly stát zbraní v boji s podvýživou, ať už pro hladovějící v rozvojových zemích nebo třeba pro lidi se špatnými stravovacími návyky, kteří často trpí nedostatkem bílkovin, vitamínů a minerálů.

Argumentů pro i proti je tedy relativně dost, a powdered foods jako trend z jejich porovnání nevychází jasně pozitivně nebo negativně. Pokud si výrobci jídel v prášku nebudou klást za cíl vymýcení tradičního jídla a budou ho nabízet pouze jako jeho alternativu, může mít tento trend slibnou budoucnost.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,