Trend “powdered foods” dorazil do Česka. Jaká jsou pro a proti jídla v prášku?

AnaPur_image_120.jpg Zní to jako volání budoucnosti. Žádné jídlo, pouze tekutý koktejl, který dodá tělu všechny potřebné živiny. Něco, jako když tankujete benzín do auta.   

Zase o takovou utopii ale nejde. Trend tzv. powdered foods, tedy  prášku, který se smícháním s vodou změní v nutričně plnohodnotnou alternativu jídla, už nějakou dobu bují ve světě a pomalu si získává i české fanoušky.

Má tento trend budoucnost, nebo se jídlo v prášku nemá šanci uchytit? To ukáže teprve čas, už teď ale můžeme porovnat přínosy a slabá místa powdered foods.

AnaPur_image_445.jpgKoktejl plný živin

Jako hlavní výhody výrobci nejčastěji uvádějí kontrolu nad vyváženým přísunem všech potřebných živin a zároveň úsporu času. Lidé mají tendenci se ve spěchu uchylovat k volbám, které jsou z hlediska správného stravování špatné, ať už je to hladovění a následné přejídání nebo návštěva nezdravých fast foodů. V tomto ohledu nutriční koktejl jistě nabízí řešení. Prášek totiž stačí zalít pouze vodou (některé značky ještě dodávají zvlášť olej), protřepat v šejkru a vypít. Tělo tak během pár minut získá potřebnou dávku bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších důležitých látek.

Záleží ale na vás, v jaké podobě chcete živiny svému tělu dodávat. Někteří výrobci nabízejí koktejl umíchaný z laboratorně izolovaných nutrientů, jiné prášek vyrábí usušením a pomletím přírodních surovin. Pro náš organismus jsou přírodní zdroje samozřejmě přirozenější, některé výzkumy dokonce říkají, že vitamíny a minerály v přirozené formě se vstřebávají lépe než ty izolované z laboratoře.

Časová úspora se bezesporu projeví v plánování, nakupování, přípravě, konzumaci i následném úklidu. “Ne všechny lidi baví vaření, ne každý má hodinu a půl dlouhé pauzy na oběd v restauraci nebo nervy na čekání ve frontě na fast food. Právě pro takové lidi nabízí powdered foods rozumnou alternativu,” vysvětluje Štěpán Andrle, zakladatel projektu AnaPur.

Užitek vs. zážitek

Za uspořený čas ale zaplatíte absencí zážitku estetického i chuťového. Koktejly bývají nejčastěji šedozelené a chuť se pohybuje někde mezi neutrální a oříškovo-ovesnou. Samozřejmě existují varianty, jak koktejl chuťově oživit, ať už ochucením ze strany výrobce nebo podle vaší fantazie.

Se zážitkem z chuti jde ruku v ruce také společenský aspekt jídla. Stolování je společenská událost a požitek, vaření je pro spoustu lidí koníčkem a opomenout nemůžeme ani gastrobyznys. Pohled na to, jakou funkci v životě lidí by powdered foods měly reálně představovat, se ale liší. Pro některé výrobce jde o kompletní náhradu jídla, jiní naopak radost z jídla sdílejí a svůj výrobek nabízejí jen jako občasnou alternativu. “Nahradit AnaPurem ze 100 % veškerá jídla možné sice je, ale delší stravování výhradně koktejlem nedoporučujeme už ze společenských důvodů. Určitě nechceme nikoho připravovat o lákavé chutě jídel, u kterých posedíte s rodinou nebo přáteli. Powdered foods by měly být od toho, aby vám pomohly, když potřebujete, ale ne aby vás omezovaly,” říká Štěpán Andrle.

AnaPur_445.jpgPowdered foods jako řešení problémů globalizovaného světa?

Vývojáři stravy budoucnosti zmiňují také velký ekologický dopad tradičního zemědělství a výroby potravin, plýtvání jídlem a produkce odpadu z obalů. V těchto ohledech by powdered foods měly být k přírodě šetrnější a vzhledem k rostoucí populaci, kterou musí planeta uživit, udržitelnější. Jsou skladné a trvanlivé, takže uspoříte náklady spojené se skladováním, není třeba je tepelně upravovat a při jejich přípravě neušpiníte nic než šejkr. Pokud sdílíte názor, že produkce živočišných potravin je z ekologického hlediska příliš náročná, pak vás také potěší, že většina koktejlů je veganských.

Vzhledem k tomu, že vám koktejl dodá ideální poměr všech živin, nabízí se otázka, zda by se powdered foods mohly stát zbraní v boji s podvýživou, ať už pro hladovějící v rozvojových zemích nebo třeba pro lidi se špatnými stravovacími návyky, kteří často trpí nedostatkem bílkovin, vitamínů a minerálů.

Argumentů pro i proti je tedy relativně dost, a powdered foods jako trend z jejich porovnání nevychází jasně pozitivně nebo negativně. Pokud si výrobci jídel v prášku nebudou klást za cíl vymýcení tradičního jídla a budou ho nabízet pouze jako jeho alternativu, může mít tento trend slibnou budoucnost.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18         1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
20 11 12 13 14 15 16 17
21 18 19 20 21 22 23 24
22 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,