Tip na biovíno: Tuzemská Pálava z Pavlova

Obchodní společnost Bioclub s .r. o. se zaměřuje na vína nejen v certifikovaná jako bio, ale i také na jiná, zajímavá a autentická vína z regionů bývalé rakousko-uherské monarchie. Ve své nabídce má i několik vín zatím jednoho z doposud čtyř tuzemských vinařů, kteří dopěstovávají certifikované hrozny. Jedná se o rodinnou firmu, která jako zatím jediná hospodaří na vinicích, kde pěstují klasické evropské odrůdy a nikoliv křížence s vysokou tolerancí k houbových chorobám. Dnes ochutnáme Pálavu ze sklizně 2007 od Abrlových z Pavlova.  

Jakostní Pálava 2007 - dle výrobce

Abrle_Palava2007_1.jpgZnalcům tuzemské bioprodukce netřeba Abrlovi z Pavlova představovat. Patří k jedněm z prvních průkopníků biozemědělství u nás. Pěstují autochtonní moravské odrůdy: z červených André a Cabernet Moravia a z bílých Muškát moravský a Pálava. Na víno posledně jmenované odrůdyz ročníku 2007 se pojďme nyní podívat blíže.

Zelená pistole se známou do zelena laděnou vinětou s obrázkem podpálavských vinic obsahuje množství informací pro spotřebitele a adjustáž je doplněna také zadní vinětou, kde se dočteme: „Biovíno je nejblíže vínům z období před nástupem chemizace vinic. Jeho produkce je založena na filozofii, kde člověk je součástí přírody, která jej živí a proto ji chrání pro příští generace. Biovíno je z vinic chráněných dravými roztoči, slunéčky a povolenými přirozeně se rozkládajícími přípravky ze síry a mědi (Cu max. 3 kg/ha/rok). Je zakázáno a kontrolováno používání herbicidů, insekticidů a nepovolených fungicidů. Pěstitelské práce se soustřeďují na maximální kvalitu a cukernatost hroznů bez použití průmyslových hnojiv. Využívá se přirozené úrodnosti půdy podpořené řezem na jeden tažeň, podlomem a redukcí úrody. Cílem je zařazení lisovaného moštu do přívlastkových vín. Při kvašení a expedici je zakázáno používat šlechtěných kvasinek, nepřirozených čiřidel a veškerých stabilizátorů, mimo SO2. Biovíno je stále živé a proto je skladujte v temnu a při teplotě 10 °C. U starších vín je přípustný sediment. Po otevření láhve se nechá biovíno při pokojové teplotě 20 minut nadechnout a potom naléváme."

Organoleptická charakteristika

Barva dvouleté Pálavy je slámové žlutá až zlatavá - vyšší odstín je typický pro vína, při jejichž vinifikaci bylo použito naležení rmutu - tedy jako v případě bílých vín u Abrlových. Ve vůni je znatelná, pro vína této odrůdy charakteristická typičnost, jakási až tramínová (tedy rodičovská) parfémovost. Vůně je doplněna zemitými tóny, které dotvářejí v projevu vína odkrývající se stopy terroiru. V chuti jde o víno plné, hutné, se zřetelnými stopami minerality, zejména v dochuti. Plnotučnost vína předesílá domněnku, že jde o víno, které pocházelo z vysoce vyzrálých, přívlastkových hroznů a v kategorii „jakostni" je jen kvůli tzv. sestupnění ze strany Komise expertů Státní zemědělské a potravinářské inspekce, s níž vede výrobce letitý názorový střet na to, jak mohou vypadat biovína.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 79 b.

Shrnutí

  • Název vína: Pálava - jakostní víno odrůdové
  • Zbytkový cukr: suché
  • Výrobce: Josef Abrle, Pavlov
  • Region: podoblast mikulovská, Česko
  • Ročník: 2007
  • Alkohol: 13,5 %
  • Odrůda: Pálava
  • Certifikační organizace: Biokont
  • Cena u distributora: 109 Kč

Pálava od Abrlových patří ke stálicím na tuzemské scéně vín z hroznů z certifikované organické produkce. Jde o veskrze rustikální typ vína, který osloví především zájemce o vína nepřikrášlovaná a přirozená. Příjemná cena a v poměru k ní vynikající „výkon" zaujme i ty, kteří by jinak do seznámení se s bioprodukcí šli jen velmi opatrně.

Distributor:

Bioclub s.r.o
CZ 691 08 Bořetice 131
info@bio-club_eu


Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,