Tip na biovíno: španělské VERMADOR Barrica 2006

I druhé říjnové zastavení bude na jih od Alp. Obchodní společnost Probio s. r. o. dodává na tuzemský trh čerstvou novinku v distribuci – španělské červené biovíno Vermador ze sklizně 2006.  

O výrobci

PROBIO_VERMADORbarrica.jpgLa Bodega de Pinoso je družstevní vinařství, které prosperuje již od třicátých let minulého století, přičemž vinařská tradice regionu sahá mhohem hlouběji do minulosti. Městečko Pinoso, kde vinařství sídlí, se nechází v západní části provincie Alicante v nadmořské výšce asi 600 m n. m. Vinařské družstvo vzniklo cílem spojit síly pěstitelů v oblasti a tím zlepšit i svoji konkurenceschopnost. Nepatří mezi malá vinařství - hospodaří na 2 350 hektarech vinic. Průměrné stáří vinic je 25 let. 35 procent plochy je vedeno v ekologickém režimu podle regulí EU.

Prakticky na 70 procentech výměry je pěstována autochtonní odrůda Monastrell. Jde o typickou odrůdu oblasti - je plodná, suchu a mrazům dosti odolná, což se v oblasti hodí. Pozdě raší a pomalu dozrává, tvoří husté keře, bobule jsou kulaté a silnější slupky. Z ostatních doprovodných odrůd regionu třeba zmínit Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha Tintorera, Macabo, Airén a Viognier. Na počátku 21. století společnost prochází velkými změnami a zaměřuje své síly na ekologické vinohradnictví a na úplnou finalizaci vína pod vlastní vinětou do lahví. Tým mladých odborníků z řad vinohradníků, sklepmistrů a také specialistů na marketing a obchod, dává předpoklady pro úplnou přeměnu od dlouholetého producenta sudových v jednoho z předních výrobců regionu. Bodega de Pinoso také exportuje - například do Kanady, USA, Japonska, Belgie a Německa.

O víně

Červené víno Vermador 2006 je připraveno z biologicky vypěstovaných hroznů odrůd Monastrell a Syrah. Hrozny pro toto víno byly ručně sklízeny. Víno bylo po čtyři měsíce uchováváno v dubových sudech a poté bylo pozvolna filtrováno, plněno do lahví a následně ponecháno další 3 měsíce na dozrání.

Tmavá granátová barva vína má poněkud purpurový nádech. Má velmi aromatický buket zralého červeného ovoce a koření s lehkým náznakem vanilky a kadidla. Výrobce jej doporučuje k masům, k rybám a k tapas jako je španělská šunka či pâté. Doporučená teplota podávání je 15 až 18 °C.

Senzorická analýza

Barva tohoto vína je velmi hutná, neprůhledná, granátově tmavě krvavá. Ve vůni se objevuje exotická dřevitost, tóny dřevěného uhlí či staré udírny. V chuti jde o velmi suché víno s nazrálými tóny višňovosti. Je velmi plné a hutné v dochuti, zřejmě na vrcholu svého potenciálu v pitelné nazrálosti. Vjem malinko ruší vyšší obsah alkoholu.

Hodnocení 100-bodovou stupnicí Mezinárodní unie enologů: 88 b.

 

Shrnutí

  • Název vína: Vermador barrica 2006
  • Výrobce: La Bodega de Pinoso
  • Oblast: Alicante, Španělsko
  • Odrůdy: Monastrell, Syrah
  • Certifikace: Bio
  • Kontrolní organizace: CZ - KEZ
  • Alkohol: 14,4 %
  • Kyseliny: 5,6 g/l
  • pH: 3,48
  • Zbytkový cukr: 2,29 g/l
  • Síra celková: 35 mg /l
  • Doporučená cena maloobchodní: 206,70 Kč
  • Kontakt na výrobce: www.labodegadepinoso.com
  • Kontakt na distributora v ČR: www.probio.cz

Víno Vermador 2006 patří bezesporu k tomu lepšímu, co jsme zde v rámci rubriky ochutnali. Jde o poctivé, zajímavě připravené víno, kde lze přijít k dobrému pití za slušné peníze. Mírně nevyvážené v alkoholu, což se ale srovná v případě vhodné gastronomické aliance.

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,