Tip na biovíno: španělské VERMADOR Barrica 2006

I druhé říjnové zastavení bude na jih od Alp. Obchodní společnost Probio s. r. o. dodává na tuzemský trh čerstvou novinku v distribuci – španělské červené biovíno Vermador ze sklizně 2006.  

O výrobci

PROBIO_VERMADORbarrica.jpgLa Bodega de Pinoso je družstevní vinařství, které prosperuje již od třicátých let minulého století, přičemž vinařská tradice regionu sahá mhohem hlouběji do minulosti. Městečko Pinoso, kde vinařství sídlí, se nechází v západní části provincie Alicante v nadmořské výšce asi 600 m n. m. Vinařské družstvo vzniklo cílem spojit síly pěstitelů v oblasti a tím zlepšit i svoji konkurenceschopnost. Nepatří mezi malá vinařství - hospodaří na 2 350 hektarech vinic. Průměrné stáří vinic je 25 let. 35 procent plochy je vedeno v ekologickém režimu podle regulí EU.

Prakticky na 70 procentech výměry je pěstována autochtonní odrůda Monastrell. Jde o typickou odrůdu oblasti - je plodná, suchu a mrazům dosti odolná, což se v oblasti hodí. Pozdě raší a pomalu dozrává, tvoří husté keře, bobule jsou kulaté a silnější slupky. Z ostatních doprovodných odrůd regionu třeba zmínit Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha Tintorera, Macabo, Airén a Viognier. Na počátku 21. století společnost prochází velkými změnami a zaměřuje své síly na ekologické vinohradnictví a na úplnou finalizaci vína pod vlastní vinětou do lahví. Tým mladých odborníků z řad vinohradníků, sklepmistrů a také specialistů na marketing a obchod, dává předpoklady pro úplnou přeměnu od dlouholetého producenta sudových v jednoho z předních výrobců regionu. Bodega de Pinoso také exportuje - například do Kanady, USA, Japonska, Belgie a Německa.

O víně

Červené víno Vermador 2006 je připraveno z biologicky vypěstovaných hroznů odrůd Monastrell a Syrah. Hrozny pro toto víno byly ručně sklízeny. Víno bylo po čtyři měsíce uchováváno v dubových sudech a poté bylo pozvolna filtrováno, plněno do lahví a následně ponecháno další 3 měsíce na dozrání.

Tmavá granátová barva vína má poněkud purpurový nádech. Má velmi aromatický buket zralého červeného ovoce a koření s lehkým náznakem vanilky a kadidla. Výrobce jej doporučuje k masům, k rybám a k tapas jako je španělská šunka či pâté. Doporučená teplota podávání je 15 až 18 °C.

Senzorická analýza

Barva tohoto vína je velmi hutná, neprůhledná, granátově tmavě krvavá. Ve vůni se objevuje exotická dřevitost, tóny dřevěného uhlí či staré udírny. V chuti jde o velmi suché víno s nazrálými tóny višňovosti. Je velmi plné a hutné v dochuti, zřejmě na vrcholu svého potenciálu v pitelné nazrálosti. Vjem malinko ruší vyšší obsah alkoholu.

Hodnocení 100-bodovou stupnicí Mezinárodní unie enologů: 88 b.

 

Shrnutí

  • Název vína: Vermador barrica 2006
  • Výrobce: La Bodega de Pinoso
  • Oblast: Alicante, Španělsko
  • Odrůdy: Monastrell, Syrah
  • Certifikace: Bio
  • Kontrolní organizace: CZ - KEZ
  • Alkohol: 14,4 %
  • Kyseliny: 5,6 g/l
  • pH: 3,48
  • Zbytkový cukr: 2,29 g/l
  • Síra celková: 35 mg /l
  • Doporučená cena maloobchodní: 206,70 Kč
  • Kontakt na výrobce: www.labodegadepinoso.com
  • Kontakt na distributora v ČR: www.probio.cz

Víno Vermador 2006 patří bezesporu k tomu lepšímu, co jsme zde v rámci rubriky ochutnali. Jde o poctivé, zajímavě připravené víno, kde lze přijít k dobrému pití za slušné peníze. Mírně nevyvážené v alkoholu, což se ale srovná v případě vhodné gastronomické aliance.

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,