Tip na biovíno: poprvé zde Alsasko a hned famózní

Z Tomáše Trantiny, českobudějovického milce vín, který u nás doma navštívil víkendový kurz řezu révy pro začátečníky, se večer po pár sklenkách vína vyklubal dovozce špičkových alsaských biovín.  

Tomáš se vínem zabývá spíše z lásky než z nutnosti udělat si z této aktivity živobytí – hlavní profesí je stavař. O to ale možná s větším citem a zapálením se vínům, s kterými pracuje, věnuje. První víno, které jsme vybrali z jeho poměrně vyprofilovaného sortimentu, je Pinot Gris 2002 z vinařství Josmeyer.

O vinařství

Vinařská firma rodiny Josmeyerových sídlí v obci Wintzenheim vklíněné do samého srdce Alsaska, nedaleko města Colmar. Značka Josmeyer je už několik let řazena všemi předními odborníky na ´francouzská vína k absolutní špičce světové produkce bílých vín. Jejich přístupem k práci na vinohradě i ve sklepě, která je nesmírně poctivá a již několik let přísně biodynamická, si tento výrobce famózních Pinotů a Rieslingů získal řadu světových ocenění a příslušnost v prestižním sdružení biodynamiků, které se utvořilo kolem guru tohoto oboru – Nicolase Jolyho.

V polovině devadesátých let se původně striktně rodinné vinařství rozrostlo o výraznou osobnost. Christoph Ehrhart, v současné době obchodní ředitel, je předním propagátorem biodynamiky.

Mezi viniční tratě, na nichž vinařství Josmeyer hospodaří, patří také dvě významná Grand Cru – Brand a zejména kontroverzní Hengst, jehož poloha a půdní složení fascinují enology natolik, že je jednou z nejdiskutovanějších vinic certifikace Grand Cru na světě.

Vína z produkce domaine Josmeyer jsou vždy dokonale sestavena. I v případě základní řady Josmeyer Classique se jedná o vína s pěkným tělem, za nímž vystupuje typická velmi svěží kyselinka, která přímo vybízí k dalšímu doušku. Konzumace vín od rodiny Josmeyer jsou vždy svátkem a to nejen pro jejich bezkonkurenční kvalitu, ale také zpracování etikety a lahví, na kterých spolupracují přední umělci Alsaska.

Za vše hovoří i to, že Tom Stevenson, světově proslulý odborník na vína z Francie, řadí produkci vinařství Josmeyer na první příčku v absolutním hodnocení všech producentů vína v Alsasku.

O víně

2010_07_PG_Josmeyer_1.jpgZ Josmeyerovy produkce jsme jako první vybrali pro hodnocení na portálu bio-info.cz Pinot gris 2002 z řady „1854 Fondation“. Půvabné označení „Vieilles Vignes“ značí, že hrozny se urodily na keřích starých vinic. Dle informací od výrobce se jedná o prestižní selekci z těch nejlepších Josmeyerových viničních tratí v obcích Wintzenheim, Turckheim a Wettolsheim. Hrozny byly sklízeny ručně a pečlivě selektovány tak, aby se ke zpracování dostaly jen ty z těch nejstarších keřů. Hlavní podíl vinic, z nichž byly selektovány hrozny pro tento Pinot Gris se nachází mezi Wintzenheimem a Turckheimem na aluviálních sedimentech bohatých na jíl (až 22%). V půdním složení dominují písčité příměsi s hojnými oblázky, které střídají sprašové vrstvy.

Ročník 2002 byl oproti minulým ročníkům trošku oříškem, neboť v prosinci zimy 2001/2002 přišly do regionu kruté a dlouhé mrazy. Jaro bylo mírné a vláhově dostačující. Pučení révy začalo uprostřed dubna. Réva rostla dobře a začala kvést kolem 15. června. Léto bylo deštivé. Sklizeň začala 18. září Muškátem. Josmeyerovi uskutečnili řadu pokusů a nutno říci, že získali několik báječných a mimořádně vzácných vín jako např. Riesling Grand Cru Hengst Sélection de Grains Nobles. Vína ročníku 2002 jsou velmi vyvážená a elegantní. Jejich bohatost je doplněna dobrou kyselinkou.

Hrozny pro Pinot Gris byly ručně sklízeny a neodstopkovány lisovány jemně a velmi pomalu na pneumatickém lisu 5 až 8 hodin, aby byl získán čistý mošt při dostatečném kontaktu se slupkou. Po přesunu do nerezových nádrží započala spontánní fermentace autochtonními kmeny kvasinek, která trvala asi jeden měsíc. Zpočátku byla u kvašení kontrolována teplota, nicméně později byla ponchána svému vlastnímu průběhu, aby se dostatečně vyvinul specifický charakter a komplexicita. V nerezových nádržích bylo víno drženo pro stabilizaci během dalšího období a po jemné filtraci následovalo v březnu 2007 lahvování. U Josmeyerových je vždy zapovězena malolaktická fermentae stejně jako jakákoliv chaptalizace.

Senzorická analýza

Výrazně zlatavá barva nazrálého odstínu dává tušit zajímavému zážitku. A vskutku – už jemně navinulá vůně s nazrálými tóny a tolik typickým odrůdovým odstínem, předurčuje lahodnost v pití. Tu jen utvrzuje ojedinělá chuť s pěknou fragrantní kyselinkou, jakási pitelná šťavnatost s velmi decentně a jemně zakomponovaným zbytkem cukru. Při brzké dekantaci do karafy se vjem z vína ve všech rovinách zintenzivní. Víno má neskutečně dlouhou dochuť v půnebí, je doslova delikátní, jemné, vycizelované. Při ochutnání druhý den nic neztrácí na svém charakteru.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 93 b.

Shrnutí

  • Název vína: Pinot Gris 1854 Fondation
  • Odrůda: Pinot Gris (Rulandské šedé)
  • Výrobce: Weingut Josmeyer
  • Region: Alsasko, Francie
  • Zbytkový cukr: 12 g/l
  • Alkohol: 13%
  • Kyseliny celkové: 6,6 g/l
  • Výnos: 55 hl/ha
  • Průměrné stáří vinic: 45 let
  • Maloobchodní cena v e-shopu dodavetele: 762 Kč vč. DPH
  • Velkoobchodní cena: bude sdělena dle konkrétní objednávky.
  • Balení vína: kartony po 6 lahvích
  • Distribuce: možno přes Českou poštu nebo službu DPD a nebo osobně ve vinotéce: www.vinotteka.cz

Víno vybral, ochutnal a poznámkami optřil: Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,