Tip na biovíno: Polosladký Hibernal z Rakvic

Snad poprvé tu máme bílé polosladké víno. Je jím tentokrát pozdněsběrový Hibernal ročníku 2007 z Rakvic od čtenářům serveru bio-info.cz již známé rakvické firmy Vinselekt Michlovský.  

Vinařskou firmu Miloše Michlovského snad ani netřeba na tomto místě představovat. Vína z Rakvic se tu v hodnocení objevila již několikrát. Co ovšem ale neopomeneme je prestižní ocenění Vinařství roku letos poprvé udělované Svazem vinařů ČR, které letos 16. 3. na slavnostním večeru v pražském Divadle Hybernia získala právě rakvická společnost. Jedním z hodnotících kritérií, podle kterých udělovali porotci při svých návštěvách firmě body byla i produkce biovín. Michlovský patří k průkopníkům biovinohradnictví a je jedním z oněch 4 pionýrů tohoto odvětví pěstování révy vinné

2010_08_xDSC_Michlovsky_ziskal_cenu_1.jpg

Miloš Michlovský letos v březnu získal ocenění Vinařství roku 2009

O víně

2010_08_m_2007_hibernal_1.jpgHrozny pro toto víno pocházely z půd typu hnedozemí a rendziny. Vinice je vedena na rýnsko – hesenské vedení.

Vinifikaci výrobce na naše vyžádání uvedl poněkud stručnější - řízené kvašení probíhalo v nerezových tancích.

Na svém webu výrobce k senzorice tohoto vína uvádí: přezrálé grepfruity, medovosť lučních květin, kandovaný pomeranč, sušené ovoce s osobitou kořenitostí.

Senzorická analýza

Zlatavá barva sytějších odstínů navozuje dojem již zralejšího vína. Již z náznaků projevu vůně se line hutnost, kterou bezesporu podporuje posléze potvrzený vyšší zbytek cukru. Vůně vína je intenzivní a s podtóny anasovo-grepového juice. V chuti jde o víno přímočaré, přesto populárního stylu, s překvapivě pevnou a dobře zakomponovanou kyselinkou, s jemnou dřevitou dochutí a dostatečnou průrazností.
Pokud vám zůstane v láhvi ještě do druhého dne, překvapí vás stále velmi slušný, v některých ohledech ještě možná lepší vjem. Jde o víno plné, strukturní.

Hodnocení ve 100 bodové hodnotící stupnici Mezinárodní unie enologů: 88 b.

Shrnutí

  • Název vína, odrůda: Hibernal
  • Jakostní zatřídění: pozdní sběr
  • Ročník: 2007
  • Zbytkový cukr: polosladké (34,3 g/l)
  • Regionální zatřídění: Vinařská oblast Morava, vinařská óbec Klentnice, viniční trať Nad sv. Leonardem.
  • Č. šarže: 1252
  • Celkový alkohol: 11,5 %
  • Veškeré kyseliny: 7,09 g/l
  • Datum lahvování: 7.8.2008
  • Láhev: bordoleas europea
  • Velikost partie: 2.500 ks
  • Balení: 6 ks v kartonu
  • Maloobchodní cena: 399 Kč bez DPH
  • Získaná ocenění: Pohár Víno a Destiláty 2007, stříbrná medaile AWC Vienna 2009, stříbrná medaile Teravino Izrael 2009
  • Kontakt na výrobce a distributora: www.michlovsky.com

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,