TIP NA BIOVÍNO: Po Novém roce do Alsaska - Josmeyerův Riesling Kottabe

Josmeyer1.jpg V loňském roce jsme v naší rubrice představili ve dvou dílech dvě vína jednoho z předních alsaských biodynamických vinařů, rodinné vinařství Josmeyer z Wintzenheimu. Přechutnali jsme dva Pinoty:  P. gris a P. noir. Nyní je na řadě jejich Riesling ze sklizně 2007.  

Ještě jednou k Josmeyerovým

Ač jsme se o firmě zmiňovali již loni, nebude na škodu si připomenout některá základní fakta. Vinařská firma rodiny Josmeyerových sídlí v obci Wintzenheim vklíněné do samého srdce Alsaska, nedaleko města Colmar. Značka Josmeyer je už několik let řazena všemi předními odborníky na ´francouzská vína k absolutní špičce světové produkce bílých vín. Jejich přístupem k práci na vinohradě i ve sklepě, která je nesmírně poctivá a již několik let přísně biodynamická, si tento výrobce famózních Pinotů a Rieslingů získal řadu světových ocenění a příslušnost v prestižním sdružení biodynamiků, které se utvořilo kolem guru tohoto oboru – Nicolase Jolyho.

V polovině devadesátých let se původně striktně rodinné vinařství rozrostlo o výraznou osobnost. Christoph Ehrhart, v současné době obchodní ředitel, je předním propagátorem biodynamiky.

Mezi viniční tratě, na nichž vinařství Josmeyer hospodaří, patří také dvě významná Grand Cru – Brand a zejména kontroverzní Hengst, jehož poloha a půdní složení fascinují enology natolik, že je jednou z nejdiskutovanějších vinic certifikace Grand Cru na světě.

Vína z produkce domaine Josmeyer jsou vždy dokonale sestavena. I v případě základní řady Josmeyer Classique se jedná o vína s pěkným tělem, za nímž vystupuje typická velmi svěží kyselinka, která přímo vybízí k dalšímu doušku. Konzumace vín od rodiny Josmeyer jsou vždy svátkem a to nejen pro jejich bezkonkurenční kvalitu, ale také zpracování etikety a lahví, na kterých spolupracují přední umělci Alsaska.
Za vše hovoří i to, že Tom Stevenson, světově proslulý odborník na vína z Francie, řadí produkci vinařství Josmeyer na první příčku v absolutním hodnocení všech producentů vína v Alsasku.

O víně

Josmeyer.jpgJosmeyerova vína řady „Artist“, z níž je tento Riesling Kottabe, jsou adjustována vinětou s motivy obrazů různých umělců. Výrobce uvádí, že vína jsou k jednotlivým motivům vybrána tak, aby projev umělcova díla byl v souladu a ladil s projevem vína. Pro Riesling Le Kottabe byl vybrán mladý, impulsivní umělec.

Vinice, z níž pochází hrozny pro ochutnávané víno, se nachází mezi obcemi Wintzenheim a Turckheim na rovinatých vinicích, které rostou na půdách vzniklých na aluviálních sedimentech a bohatých na jíl. V půdě je nemalý podíl písčitých částic. Ryzlinky z těchto tratí bývají velmi jemné. Vinice jsou staré průměrně 35 let.

Josmeyerovi věří, že jeden z důvodů, proč jejich hrozny vyzrávají časně a velmi dobře je i ten fakt, že kompletně celou produkci mají biodynamickou. Hrozny v roce 2007 v některých vinicích dosáhly své sklizňové zralosti již koncem srpna a tak byla sklizeň zahájena již 29. 8. 2007. Jde o nejčasnější zahájení vinobraní této rodinné firmy sahající až do roku 1854, kdy byla založena.

Hrozny byly sklizeny ručně a brzy celé šetrně lisovány na pneumatickém lisu po dobu 5-8 hodin. Samotok byl přetočen do nerezových tanků a ponechán spontánní fermentaci autochtonní mikroflórou kvasinek, která trvala bezmála měsíc. Zpočátku byla teplota fermentace v tanku řízena, později bylo dokvášení ponecháno spontánnímu vývoji. Počátkem roku 2008 bylo víno jemně filtrováno a v březnu lahvováno tak, aby si zachovalo přírodní kysličník uhličitý pro udržení svěžesti.

Senzorická analýza

Josmeyerův Riesling je v olivově zelené alsaské pistoli. Korek je opravdu excelentní kvality, taktéž cínová záklopka je špičková - žádný hliníkový fake. Decentní viněta ztvárňuje umělecké dílo mladého a neklidného umělce.

Barva vína je zelenkavě žlutá, víno je jiskrné. Vůně je decentní, jemná a čistě ryzinková, typická, chce se otevřít, teprve jemně nastupuje petrolej. Pevná, dobře strukturovaná kyselinka dělá víno pevným v kramflecích, je dobře zakomponovaná do celku - nic pro vyznavače vín s výraznějším zbytkem cukru. Víno má tóny toho nejvoňavějšího sena, když se podávkama hází do seníku. Tento riesling má vrchol evidentně před sebou.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 90 b.

Shrnutí

  • Název vína: Riesling „Le Kottabe“
  • Ročník: 2007
  • Výrobce: Weingut Josmeyer
  • Region: Alsasko, Francie
  • Zbytkový cukr: 7 g/l
  • Alkohol: 12,5%
  • Kyseliny celkové: 6,9 g/l
  • Výnos: 60 hl/ha
  • Průměrné stáří vinic: 35 let
  • Maloobchodní cena v e-shopu dodavetele: 385 Kč vč. DPH
  • Velkoobchodní cena: bude sdělena dle konkrétní objednávky.
  • Balení vína: kartony po 6 lahvích
  • Distribuce: možno přes Českou poštu nebo službu DPD a nebo osobně ve vinotéce: www.vinotteka.cz

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,