Tip na biovíno: Peřinův Hibernal 2008

Není to dávno, co jsme zde představili červené víno z odrůdy Laurot, které pochází ze systému ekologického vinohradnictví z vinařské firmy rodiny Peřinových z Lednice. V druhém únorovém díle se podíváme na další jejich vzorek – bílé odrůdové víno: Hibernal pozdní sběr 2008.  

O vinařství

Viz Laurot od Peřinových z Lednice

 

O odrůdě

Odrůda Hibernal byla vyšlechtěna v Německu ve výzkumném ústavu vinařskén v Geisenheimu a to z křížení Seibel 7053 x Ryzlink rýnský. V Německu není odrůda příliš známa, zato v Česku nabývá na popularitě a je již od roku 2004 zapsána ve Státní odrůdové knize. Hibernal patří mezi tzv. interspecifické odrůdy se zvýšenou odolností k houbovým chorobám. V poseldních letech poptávka po výsadbovém materiálu strmě stoupá a Hibernal tak patří mezi oblíbené odrůdy nových výsadeb.

Hrozen Hibernalu menší až střední, bobule má malé, kulaté, s pevnou silnější slupkou a tuhou dužninou. Raší v 2.-3. dekádě dubna, dozrává ve 2.-3. dekádě října. Hibernal vyhledává svahovité polohy s dobrou expozicí ke slunci. Na písčitých a hlinitopísčitých půdách s dobrým obsahem živin poskytuje hrozny výtečné jakosti. Hibernal je poněkud citlivější na peronosporu v květu. Víno Hibernalu bývá vysoce extraktivní, ve vůni lze rozpoznat tóny místního ovoce – jablka, hrušky, meruňky, broskve.

O víně

2010_04_Pe__ina_Hibernal_DSC_0556_1.jpgOlivově zelenohnědá pistole je opatřena vkusnou, decentní vinětou. Pod jednoduchou záklopkou najdete syntetickou zátku – výrobce tak chce předejít možnému znehodnocení láhve od přírodního korku, ke kterému dochází v řádu promile případů.

Zadní viněta praví: „Matkou vína je vinice z jižního svahu nad lednickými rybníky uprostřed Lednicko-valtického areálu. Odraz paprsků slunce násobený vodní hladinou, lehčí propustná vápnitá půda starších sedimentů lužických vrstev a vídeňské pánve dodávají vínu neobyčejný projev. Víno je pravidelně extraktivní a intenzivní, s jemným, typicky odrůdovým květinovým potenciálem připomínajícím květ bezu, černého rybízu, citrónu, lípy až jasmínu. Tělo vína je plné, pepřnatě kořenité s příjemným, medově-vanilkovým nádechem. Stabilní kostru vína tvoří svěží pevná kyselinka po Rylinku rýnském.“

Senzorická analýza

Víno je čiré, jiskrné, s odstíny slámově zlatavé barvy.

Vůně je ihned po otevření jakoby pyžmově-živočišná, nadýchnutím se mění do tónů sušených citrusů a v závan kupky sena v seníku. Zprvu je ostřejší, výrazná, druhý den po otevření ostrost ustoupí, intenzita však nikoli. Vůně je odrůdově charakteristická.

Chuť evokuje sušenou pomerančovou kůru, posléze i nádech černorybízového listí a meruňkových křížal. Chuť je komplexní až komplikovaná a je jisté, že víno potřebuje též nadechnutí. Ani po dvou dnech v otevřené láhvi neztratí nic na přítažlivosti, stálé pitelnosti.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici mezinárodní unie enologů: 89 b.

Shrnutí

  • Název vína, odrůda: Hibernal
  • Ročník: 2008
  • Region: vinařská podoblast mikulovská, Česká republika
  • Partie: 4990 l
  • Číslo šarže: 022008
  • Alkohol: 13,1 %
  • Bezcukerný extrakt: 17,9 g/l
  • Těkavé kyseliny: 0,57 g/l
  • Volný SO2: 25 mg/l
  • Celkový SO2: 120 mg/l
  • Redukující cukry: 7,6 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,6 mg/l
  • Certifikace: KEZ, č. 01761
  • Evidenční číslo jakosti: 90E1-09/23
  • Balení: kartony po 6 lahvích
  • Cena: 150 Kč (výrobce není plátce DPH)
  • Kontakt na výrobce/prodejce: Vinný sklep EBEN, Vlastimil Peřina, Valtická 649, 691 44 Lednice n. Moravě, tel.: 519 340 250, 737 932 252
Jde o jedno z mála skutečně „echt“ moravských biovín nebo chcete-li vín z organicky vypěstovaných hroznů. Peřinův Hibernal 2008 má výtečný poměr kvality a ceny. Ovšem nejenom proto je pitelný, zaujme zejména jeho „pevnost v kramflecích“ – to, jak je dobrý a pitelný ještě i druhý a třetí den po otevření.

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,