Tip na biovíno: německý Grauer Burgunder

Pinot gris a nebo též Grauer Burgunder – to jsou synonyma pro odrůdu, která je v našich končinách možná známější pod označením Rulandské šedé. Podíváme se tentokrát na německé víno z odrůdy Rulandské šedé, které na našem trhu distribuuje společnost Porta Solis.  

O vinaři a víně

200918_Knobloch_GrauBurgunder.jpgVinařství rodiny Klause Knoblocha sídlí v srdci rýnskohesenské vinařské oblasti, ve vinařské obci Ober-Flörsheim. V rodině se vinaří od nepaměti, členem německého Svazu ekologických vinohradníků ECOVIN jsou od roku 1988. Firma obhospodařuje něco přes 30 hektarů, které leží v bezprostřední blízkosti obce. Názvy tratí jsou tyto: Westhofener Morstein, Westhofener Brunnenhäuschen, Gundersheimer Höllenbrand, Eppelsheimer Felsen a Esselborner Goldberg.

Knoblochovi jsou veskrze rodinným vinařstvím – za hlavního „velitele“, který firmu nasměroval do oblasti ekologie, je považován otec Klaus Knobloch, který je zároveň odpovědný za organizaci, řízení a komunikaci se zákazníkem. Jeho neocenitelnou pravou rukou je jeho žena Ute. Dva synové, Ralf a Arno, jsou též oba stěžejními pilíři rodinného vinařství. A mají to rozdělené – Arno působí jako vinohradník a Ralf je sklepmistrem.
Grauer Burgunder 'Gutswein' QbA ročníku 2008 od vinaře Klause Knoblocha obdrželo stříbrnou medaili v hodnocení německého Svazu biovinařů Ecovin.

Senzorická analýza

Tuto stať si dovolím uvést bonmotem jednoho známého vinaře Františka M., který se nechal slyšet, že na Rulandském šedém je dobré to, že nikdo přesně neví, jak má vypadat. A proto žádám laskavého čtenáře, aby byl shovívavý i k popisu tohoto německého „šeďáku“.

Víno má světle zlatavě-žlutou barvu. Ve vůni je příjemně nazrálé a navinulé, v pozadí se po chvíli otevře mírně zastřené pozadí vůně. Chuti zpožátku převládne mírný zbytkový cukr, a to i přesto, že víno je deklarováno jako „trocken“ – suché. Po rozdýchání vína v otevřené láhvi a zejména ve sklence nastupuje lahodná zaoblenost pospolu s příjemnou pikantní nevtíravou kyselinkou, která vybízí k dalšímu doušku. Čisté, ovocité, dobře pitelné.

Hodnocení ve 100 bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 86 b.

Shrnutí

  • Výrobce: Weingut Klaus Knobloch
  • Odrůda: Pinot gris
  • Ročník: 2007
  • Místo původu: Rheinhessen, Německo
  • Bio: ano
  • Certifikace: GfRS
  • Kategorie: jakostní víno
  • Doporučená teplota podávání: 12-14°C
  • Zbytkový cukr: 6,1 g/l
  • Alkohol: 12,6%
  • Celkové kyseliny: 5,8 g/l
  • Síra volná: 65 mg/l
  • Síra celková: 131 mg/l
  • Cena u distributora: 210 Kč bez DPH

Jde o pěkné, odrůdově poměrně typické víno, které nebude mít problém vybudit u konzumentů chuť na další lahvinku tohoto moku.

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,