TIP na biovíno: německý Engel sekt

Blíží se čas, kdy otvíráme šumivá vína s větší freakvencí než je obvyklé v ostatních měsících roku. Možná i právě proto jsme pro vás vybrali šumivé biovíno. Půjde o výrobek provenience našich západních sousedů: německý ryzlinkový sekt.  

O víně

sekt_Engel.jpgJihomoravská obchodní společnost Porta Solis s. r. o., která je již čtenářům webu Bio-info.cz dobře známa svým širokým sortimentem vín z ekologicky dopěstovaných hroznů, dováží na tuzemský trh německý biosekt - Engel Sekt. Jde o víno, které si nechává připravovat německý velkoobchod s vínem pro potřeby své i pro odběr svých partnerů do zahraničí.

Dodavatelem hroznů pro tento výrobek byl vinohradník Heinrich Schafer z Heilbronnu, který je členem svazu Ecovin (sdružení ekologických vinařů v Německu) již od roku 1990.

Odrůda Riesling tvoří 25 % odrůdové skladby podniku. Podrobněji ze zdrojů dodavatele na tuzemském trhu: „Není tajemstvím, že kvalitní víno má svůj původ již v hroznech, tedy ve vinohradu. Proto Schaferovi věnují révě vinné zvláštní pozornost. Vitální keře, zdravé hrozny, výběrová sklizeň a přiměřené výnosy jsou předpokladem dobré kvality vína. Se stejnou péčí a pozorností jsou sklizené hrozny zpracovávány. Velký důraz zde kladou na sklizeň zdravých a nepoškozených hroznů. Až do lisování není je se rmutem velmi šetrně zacházeno. Teprve šťáva vytékající z lisu je pumpována do tanku a přes noc sedimentuje. Následující den je vrchní čirý podíl stažen a umístěn do kvasné nádoby. Kal je šetrně přefiltrován přes plachetkový filtr. Během kvašení se bílá vína lehce ochlazují, dle odrůdy na 16-18 °C. U některých vín může kvašení trvat až do vánoc. Pak jsou mladá vína opatrně stažena z kvasnic. O výrobu sektu se stará Sektkellerei am Turm, Speyer, sekt zraje klasicky v lahvích.

Od svého založení v roce 1995 se podnik vypracoval mezi vedoucí poskytovatele služeb v oblasti výroby sektů. Vedle toho vyrábí širokou paletu vlastních sektů a perlivých vín.“

Senzorický profil vína

Barva je světlounce zelenkavě nažloutlá. Perlení u tohoto sektu je poněkud mírnější. Vůně je ostřejší, připomíná rozkrojené jablko, též jakoby hrušku, snad i trochu křížaly jádrovin, což u sektu tohoto typu nemusí být obvyklé. V chuti jde o průměrný sekt líbivé chuti, která nese stopy moštovosti, ale také brzy odchází.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici mezinárodní unie enologů: 79 b.

Shrnutí

  • Výrobce: Schafer Heilbronn + Sektkellerei am Turm Speyer
  • Region: Württemberg, Německo
  • Odrůda: Riesling
  • Ročník: neuveden
  • Teplota podávání: 8°C
  • Optimální horizont spotřeby: nyní + 1-2 roky
  • Zbytkový cukr: brut (14,2 g/l)
  • Certifikace: DE012
  • Alkohol: 12%
  • Celkové kyseliny: 7,3 g/l
  • SO2 volný/vázaný v mg/l: 43/172
  • Ocenění: Bronzová medaile DLG (Německé zemědělské společnosti) 2009; Zlatá medaile Concours du Salon Millésime Bio 2010 (proběhne v lednu, ceny již byly vyhlášeny)

Jde o průměrný, ale vcelku slušně připravený sekt, který jistě osloví nenáročného konzumenta z řad laické veřejnosti.

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,