Tip na biovíno: Nazrálá Malverina z Rakvic

Konečně! Dočkal jsem se! V letošním sedmém díle ochutnáme opravdovou lahůdku – nazrálou Malverinu ročníku 2004. Michlovského biovíno je nyní na doslovném Olympu svého života: lahvová zralost je pod korkem této láhve jako ze šablony a chutná to moc dobře.  

O výrobci

2010_06Michlovsky_1.jpgRakvickou vinařskou firmu Doc. Ing. Miloše Michlovského, CSc. asi netřeba vínomilcům nijak detailně představovat. Od hypermarketů přes vinotéky až po špičkovou gastronomi – všude tam najdete láhve s typickým logem s „M“. Ač firma rodinného typu, patří svojí roční produkcí blížící se milionu lahví ročně k velkovýrobcům.

Jedno z firemních hesel, které dominuje prezentaci i na webu, je i následující: „Podílet se na tvorbě vína, které je dokonalým produktem okolní přírody, je pro nás nejen otázkou existenční, ale i radostí z vykonané práce, určitého druhu umění a oprávněné hrdosti a pýchy“. Dá se říci, že napsané vypovídá o mnohém. Více vám rozhodně prozradí návštěva webu a nebo nejlépe rovnou otevření nějaké „MM“ láhve.

O odrůdě

Malverina patří mezi odrůdy se zvýšenou tolerancí k houbovým chorobám. Mezi jejími rodiči nalezneme i Veltlínské červené rané, které se v senzorice jejího vína objevuje z odrůd asi tak nejvíce. Malverina se v Česku pěstuje asi na 7 hektarech plochy.

O víně

Poněkud jednoduše pojatá víněta láhve typu bordeaux a přírodní korek skrývají jedno z vyzrálých biovín našeho z předních producentů biovín. Nad vinětou nechybí neodmyslitelné logo biocertifikace. Z korespondence s výrobcem jsme se dozvěděli, že hrozny, z nichž byla připravena tato Malverina 2004 pocházely z keřů rostoucích na karbonátových a lužních písčito-hlinitých půdách a vinice jsou na vedení rýnsko-hessenském. Vinifkace probíhala řízeným kvašením v nerezových tancích. Víno bylo lahvováno 28. 6. 2007.

Senzorická analýza

Víno je sytě zlaté barvy s odstíny slámy a je jiskrné. Vůně je intenzivní, navinulá, ušlechtilá. Ukazuje se, že víno se chce nadechnout, protože senzorické vjemy vůně i chuti během několika hodin teprve gradují a pitelnost vína dosahuje svého vrcholu až možná druhý den po otevření. Chuť je suchá, s pevnou kyselinkou evokující sušené citrusy. Pikantní kyselinka dotváří vyváženou strukturu tohoto vína. Odrůdovost je ještě znatelná, i když už nastupují a začínají převládat tóny ležáčké. Dochuť je velmi dlouhá, čistá, vinná.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 88 b.

Shrnutí

  • Název vína, odrůda: Malverina
  • Ročník: 2004
  • Kvalitativní zatřídění: jakostní víno
  • Vinařská oblast, obec: Morava, Břeclav
  • Viniční trať: Prostřední štvrtky
  • Číslo šarže: 759
  • Alkohol: 12,5 %
  • zbytkový cukr: 9 g/l
  • kyseliny: 6,5 g/l
  • velikost partie: 2.100 l
  • Maloobchodní cena: 199 Kč
  • Kontakt na výrobce: VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Luční 858, 691 03 Rakvice, Tel: +420 519 360 880-81, Fax: +420 519 360 889, E-mail: michlovsky@michlovsky_com, www.michlovsky.com
  • Špatná zpráva nakonec: víno je již vyprodáno

Jde, či vlastně lépe řečeno již šlo o lahůdku. Málokdy se stává, že tuzemská bílá biovína se dožívají své lahvové zralosti, povětšinou jsou již dávno před tím vypita. Tento tedy snad zapomenutý vzorek od firmy Michlovský Rakvice ukazuje na onen fakt, že i tato vína se hodí ponechat trošku déla na láhvi, kde může dojít k opravdovému vystoupání k pomyslným pitelnostním výšinám, tak jak v tomto případě.

Víno ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,