Tip na biovíno: mladý Veltlín z vinařství Oppenauer

2010_10_GV_Portasolis110.jpg Letošní desáté víno v rámci našeho putování za biovíny dostupnými na tuzemském trhu je mladé rakouské Veltlínské zelené. Víno vzniklo ve vinařské firmě rodiny Oppenauerových v Poysdorfu nedaleko Mikulova.  

O vinařství

Již více než dvě století vlastní rodina Oppenauerova vinice v Poysdorfu, srdci dolnorakouského regionu Weinviertel. Oppenauerovi jsou od roku 2002 ekologickými vinohradníky a v současné době obhospodařují něco kolem 20 hektarů biovinic.

2010_10_GV_Portasolis.jpgSpojení tradice a moderní techniky dává evidentně předpoklady pro získání prvotřídních vín. Díky šetrnému obhospodařování vinohradu s ozeleněním mezi řádky a regulací výnosu pomocí řezu, odlisťování a redukce hroznů, je získávána prvotřídní surovina pro výrobu vína. Tyto hrozny jsou potom pečlivě a opatrně zpracovány v moderním sklepě. Hrozny pro výrobu červených vín kvasí v kvasných tancích a po vylisování se provede biologické odbourávání kyselin. Díky tomu jsou získávána zralá, obsažná, tmavě rudá vína.

Bílé odrůdy jsou pečlivě zpracovány a lisovány, potom jsou citlivě odkaleny a zrají při řízené teplotě.

Oppenauerovi z odrůd pěstují Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Pinot Blanc, Samling 88, Zweigeltrebe, Pinot noir, Cabernet Sauvignon. Hlavní odrůda Veltlínské zelené je zpracovávána podle přísných kritérií Weinviertel DAC (Districtus Austriae Controllatus).

O víně

Nepodařilo se zjistit bližší informace

Senzorická analýza

Mladistvá, zelenkavo-žlutá barva předurčuje jinocha, doslova mladíka. Veltlín ročníku 2009 nic nezapře ze svého charakteru – jemná mandlovinka ve vůni s ovocitými podtóny, sice poněkud uzavřené a snad i uspěchané – ale připravte po novém roce mladé bílé do láhve! Chuť se otevře až druhý den po otevření láhve. Možná tu působí bizarně, ale nejvíce mne víno oslovilo až třetí den po otevření (uchovávání v temnu a chladnu!). Objevila se totiž konečně jemná pikantní hořčinka a já byl spokojen. Šťavnatost a snadná pitelnost se skloubila s odrůdovou typičností.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 81 b.

Shrnutí

  • Název vína: W\einviertel DAC
  • Ročník: 2009
  • Odrůda: Gruner Vetliner (Veltlínské zelené)
  • Výrobce: Roman Oppenauer
  • Biocertifikace: AT-W-02-BIO, SGS Austria
  • Dodavatelem doporučovaná doba spotřeby: nyní + 1 rok
  • Zbytkový cukr: suché, 4,3 g/l
  • Alkohol: 12,5%
  • Celkové kyseliny: 5,2 g/l
  • Cena: dodavatel neuvedl
  • Dodavatel: Porta solis, s.r.o., www.portasolis.cz

Jde o pěkné mladé víno, které se hodí pro první teplé jarní dny a osvěží u běžné denní tabule. Kdo vyhledává mladá bílá vína typická pro naše zeměpisné šířky, nebude litovat.

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,