Tip na biovíno: Malverina 2007 – nejlepší tuzemské biovíno pro rok 2011

CeskaBiopotravina2010_logo_1.jpg Firmu Vinselekt Michlovský asi netřeba čtenářům portálu www.bio-info.cz představovat. Patří mezi větší střední producenty a jedny z nejstarších výrobců biovín na českém trhu, které připravuje mimo jiné z bílé odrůdy Malverina.  

Víno této odrůdy z ročníku 2007 a v kategorii pozdní sběr získalo kromě historicky prvního ocenění v tuzemských končinách v rámci vyhlašování ocenění „Česká biopotravina roku 2011“ v kategorii biovín i zlatou medaili na prestižním mezinárodním konkurzu vín ve Vídni „AWC Vienna 2011“, což je jistě potvrzením její opravdové kvality.

O víně

201108_2007_malverina_ps.jpgHrozny pro toto víno byly dopěstovány a následně zpracovány v systému ekologického vinohradnictví. Vinifikace proběhla v nerezových tancích s následným dozráním v dubových sudech, přičemž bylo šetrně pracováno pouze plátkovou sírou. K vínu uvádí výrobce tento senzorický profil vína : vůně lučních čerstvě usušených květin, přezrálého žlutého ovoce příjemně přechází do vyvážené, extraktivní a kořenité chuti s harmonicky zakomponovanou skořicí a vanilkou a jemnými kyselinami v dochuti.
Vzhledem k úspěchu vína na tuzemském trhu biopotravin jsem též požádal jednoho z porotců degustační komise soutěže a to paní Helenu Baker, aby se k vínu vyjádřila pro server bio-info.cz:
„Toto víno sytě zlatavého roucha a bohaté viskozity zaujme svým neobvyklým projevem, který nám připomíná neortodoxní vinařovy praktiky příbuzné biodynamice... Do jeho atraktivní vůně rozkvetlé louky a zralých broskví se mísí dotek kořenitosti a minerality, která je velmi decentní. Na patře působí plně, zaobleně a ještě stále mladistvě, je velmi dobře stavěné se skvělým ekvilibriem a nekonečnou koncovkou.“

Senzorická analýza

Barva: světle žlutá, svítivá, mladistvého vzhledu a s jiskrou
Vůně: jemná, nevtíravá, navinulá a přitom už nazrálá, s tóny kvalitního lučního sena, vábí k doušku.
Chuť: plná, harmonická, vyvážená v kyselinách.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 91 b.

Shrnutí

  • Odrůda: Malverina
  • Ročník: 2007
  • Jakostní kategorie: víno s přívlastkem pozdní sběr
  • Geografické zařazení: vinařská oblast: Morava, podoblast mikulovská, obec Klentnice, trať Nad sv. Leonardem
  • Sběr hroznů : 4. 10. 2007 a to ručně, do velkoobjemových beden
  • Typ vedení keřů révy: rýnsko – hessenské
  • Půdy vinice: vápnité spraše (CHKO Pálava)
  • Cukernatost moštu při sklizni: 23,2 °NM
  • Ocenění :  zlatá medaile AWC Vienna 2010, šampion v kategorii biovín (Česká biopotravina roku 2010)
  • Alkohol : 12,5% obj.
  • Zbytkový cukr: 2,3 g/l
  • Celkové kyseliny : 5,4 g/l
  • Číslo šarže: 1269
  • Cena (MOC na webu výrobce): 233 Kč

Jde o vynikající víno s cenou přiměřenou dosaženým úspěchům. A nejde o nějaký „demižonový“ vzorek – víno je poměrně běžně k dostání i v řetězcích.

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,