Tip na biovíno: Malverina 2007 – nejlepší tuzemské biovíno pro rok 2011

CeskaBiopotravina2010_logo_1.jpg Firmu Vinselekt Michlovský asi netřeba čtenářům portálu www.bio-info.cz představovat. Patří mezi větší střední producenty a jedny z nejstarších výrobců biovín na českém trhu, které připravuje mimo jiné z bílé odrůdy Malverina.  

Víno této odrůdy z ročníku 2007 a v kategorii pozdní sběr získalo kromě historicky prvního ocenění v tuzemských končinách v rámci vyhlašování ocenění „Česká biopotravina roku 2011“ v kategorii biovín i zlatou medaili na prestižním mezinárodním konkurzu vín ve Vídni „AWC Vienna 2011“, což je jistě potvrzením její opravdové kvality.

O víně

201108_2007_malverina_ps.jpgHrozny pro toto víno byly dopěstovány a následně zpracovány v systému ekologického vinohradnictví. Vinifikace proběhla v nerezových tancích s následným dozráním v dubových sudech, přičemž bylo šetrně pracováno pouze plátkovou sírou. K vínu uvádí výrobce tento senzorický profil vína : vůně lučních čerstvě usušených květin, přezrálého žlutého ovoce příjemně přechází do vyvážené, extraktivní a kořenité chuti s harmonicky zakomponovanou skořicí a vanilkou a jemnými kyselinami v dochuti.
Vzhledem k úspěchu vína na tuzemském trhu biopotravin jsem též požádal jednoho z porotců degustační komise soutěže a to paní Helenu Baker, aby se k vínu vyjádřila pro server bio-info.cz:
„Toto víno sytě zlatavého roucha a bohaté viskozity zaujme svým neobvyklým projevem, který nám připomíná neortodoxní vinařovy praktiky příbuzné biodynamice... Do jeho atraktivní vůně rozkvetlé louky a zralých broskví se mísí dotek kořenitosti a minerality, která je velmi decentní. Na patře působí plně, zaobleně a ještě stále mladistvě, je velmi dobře stavěné se skvělým ekvilibriem a nekonečnou koncovkou.“

Senzorická analýza

Barva: světle žlutá, svítivá, mladistvého vzhledu a s jiskrou
Vůně: jemná, nevtíravá, navinulá a přitom už nazrálá, s tóny kvalitního lučního sena, vábí k doušku.
Chuť: plná, harmonická, vyvážená v kyselinách.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 91 b.

Shrnutí

  • Odrůda: Malverina
  • Ročník: 2007
  • Jakostní kategorie: víno s přívlastkem pozdní sběr
  • Geografické zařazení: vinařská oblast: Morava, podoblast mikulovská, obec Klentnice, trať Nad sv. Leonardem
  • Sběr hroznů : 4. 10. 2007 a to ručně, do velkoobjemových beden
  • Typ vedení keřů révy: rýnsko – hessenské
  • Půdy vinice: vápnité spraše (CHKO Pálava)
  • Cukernatost moštu při sklizni: 23,2 °NM
  • Ocenění :  zlatá medaile AWC Vienna 2010, šampion v kategorii biovín (Česká biopotravina roku 2010)
  • Alkohol : 12,5% obj.
  • Zbytkový cukr: 2,3 g/l
  • Celkové kyseliny : 5,4 g/l
  • Číslo šarže: 1269
  • Cena (MOC na webu výrobce): 233 Kč

Jde o vynikající víno s cenou přiměřenou dosaženým úspěchům. A nejde o nějaký „demižonový“ vzorek – víno je poměrně běžně k dostání i v řetězcích.

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18         1 2 3
19 4 5 6 7 8 9 10
20 11 12 13 14 15 16 17
21 18 19 20 21 22 23 24
22 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,