Tip na biovíno: Laurot od Peřinových z Lednice

V naší rubrice, kde se setkáváte s tipy na vína z ekologického vinohradnictví, představíme již třetího z čtyčlenné skupinky dlouholetých tuzemských biovinařů. Je jím rodinné vinařství Vlastimila Peřiny z Lednice.  

O vinaři

2010_02_Pe__ina_Laurot_08_DSC_0418_1_1.jpgRodina Peřinových obhospodařuje celkem 2 hektary vinic, které jsou pochopitelně v biologickém systému. Tento způsob péče znamená, že je vyloučeno používání syntetických chemických přípravků a hnojiv. Peřinovi samozřejmě znají práci například s dravým roztočem, který je spolehlivým pomocníkem proti sviluškám, hálčivci a vlnovníku. Jako jediní pěstitelé v České republice pěstují ve vinicích pouze nové, tak zvané rezistentní nebo též interspecifické odrůdy, které mají vysokou toleranci k houbovým chorobám. Pan Peřina je spoluautorem několik nových křížení révy a i nadále pracuje v oblasti šlechtitelství. Jeho vinařská firma je členem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO již od roku 1992

O víně

Odrůda Laurot patří mezi novošlechtění, též zvaná interspecifická, která mají vysokou toleranci vůči houbovým chorobám. Bývají též nesprávně, ale hojně, označovány jako rezistenty.

2010_02_Pe__ina_Laurot_08_DSC_0416_1.jpgLaurot je relativně mladá odrůda tuzemského původu, která vznikla křížením (Merlot x S 13 666) x (Frankovka x Svatovavřinecké) ve sdružení Resistant. Šlechtitelský podíl na odrůdě mají Doc. Miloš Michlovský, Prof. Vilém Kraus, Lubomír Glos, Vlastimil Peřina a Ing. František Mádl. Množitelská práva vlastní firma Vinselekt Michlovský a Laurot je zapsán ve Státní odrůdové knize od roku 2004.

Laurot má velmi dobrou mrazuvdornost. K peronospoře je velmi tolerantní a v některých ročnících jej lze zcela pěstovat bez chemické ochrany. Dozrává později – v první dekádě října. Jde o pravidelně úrodnou odrůdu s cukernatostí nejčastěji v rozmezí 19-22 °NM.

K samotnému vínu vinař Peřina na vinětě uvádí: „Matkou vína je vinice z jižního svahu nad lednickými rybníky, uprostřed Lednicko-valtického areálu, zapsaného jako kulturní krajina v UNESCO. Odraz paprsků slunce násobený vodní hladinou, lephčí propustná vápnitá půda starších sedimentů lužických vrstev a Vídeňské pánve dodávají vínu neobyčejný projev. Originální vyhraněnost umocňuje nová ekologická odrůda vinné révy šlechtěná v Lednici. Víno se vyznačuje osobitou vůní a harmonickou chutí typu „Svatovavřineckého“ a „Merlotu“ s ovocnými, višňovými, černorybízovými až borůvkovým tóny, které se zráním sametově zaplňují a nabvají charakteru suchých švestek a mandlí s dobrou dochutí jemných tříslovin.“

Víno je ukryto v tmavě hnědé „pistoli“, jenž je opatřena decentní stylovou jednobarevnou vinětou s perovkou sklepa – provozovny - uprostřed. Lahev se dobře drží v ruce a s radostí se na ni dívá. Trošku mne překvapil plastový korek uvnitř – ale asi to bude jen předsudek, použití tohoto syntetického materiálu není dnes u biovín ničím neobvyklým.

Senzorická analýza

Velmi tmavou, až hlubinnou barvu, na menisku s vyzrálými, až tmavěčerveněhnědými tóny dokresluje zemitá vůně. Dominují jí tóny drobného tmavého ovoce. Chuť zdaleka není tuctová: ovocitá svěžest kyselkavých vyzrálých višní, ovocitá kyselinka, šťavnatost – ale ne nezralost. Víno vybízí k dalšími napití, doušek za douškem, ale určitě by se nepilo zrádně – alkohol je na přiměřené rozumné výši – 12 %. Je velmi pitelné, svěží, rozhodně není unavující.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 90 b.

Shrnutí

  • Odrůda: Laurot
  • Ročník: 2008
  • Region: oblast Morava, podoblast Mikulovská, vinřská obec Lednice
  • Jakostní zatřídění: pozdní sběr
  • Evidenční číslo jakosti: 90E1-09/46
  • Velikost partie: 1260 l
  • Číslo šarže: 032008
  • Alkohol: 12%
  • Bezcukerný extrakt: 22,7 g/l
  • Certfikace: CZ-BIO-KEZ-01
  • Balení: kartony po 6 ks
  • Prodejní ceny bez DPH: 150 Kč
  • Kontakt na výrobce/prodejce: Vinný sklep EBEN, Vlastimil Peřina, Valtická 649, 691 44 Lednice n. Moravě, tel.: 519 340 250, 737 932 252
Jde o velmi pěkní moravské biovíno – svojí elegantní lehkostí doslova představuje mustr podstaty pitelnosti. A nyní, kdy se dívám na dno láhve, mohu zodpovědně napsat, že jeho pití neunaví, ba naopak.

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,