TIP na biovíno, konečně tuzemsko: skvělá Michlovského MALVERINA 2006

Po prvním a druhém víně, která přešla sítem našeho hodnocení, jsme zaznamenali několik dotazů, proč nezařadíme také nějaké tuzemské biovíno. Zařadíme, ale musíme jimi šetřit – zatím je jich totiž jako šafránu. Jako první se nám dostalo do rukou bílé víno z odrůdy do značné míry tolerantní houbovým chorobám, Malverina ročníku 2006 v pozdním sběru od rakvického vinařství VINSELEKT Michlovský.  

MALVERINA_06.jpgDodavatelem vína na tuzemském trhu je přímo výrobce. Láhev je objemu 0,75 l, olivově hnědého skla, uzavřena přírodním korkovým uzávěrem. Přední vinětě dominuje „M" graficky tvořící logo firmy a uprostřed vše usazuje malba viniční krajiny - zjevně pohled přes vinice a Novomlýnské nádrže na Pavlovské vrchy. Zadní viněta je dvojjazyčná (text je uveden též v angličtině) a je informačně bohatá:

MALVERINA 2006 jakostní víno s přívlastkem podní sběr, Vinařská oblast Morava, vinařská podoblast slovácká, vinařská obec Břeclav, vinařská trať Prostřední čtvrtky.

Hrozny jsou pěstovány a zpracovány systémem ekologického vinohranictví. Víno plné květin a bylinek ve vůni, bohaté extraktem, ovocnou chutí a oroginální skořicovou kořenitostí. Podáváme k míse restovaných mořských plodů, skvělé ke grilovaným sladkovodním rybám ve smetanových omáčkách, stylově doplní měkké čerstvé smetanové sýry. Podáváme 12-14°C. Uchováváme 11-13 °C. Alk. 13,5%..

Naše hodnocení: výjimečné víno

Takže toliko viněta a údaje výrobce. Sám za sebe vnímám vnitřek láhve takto:

Jde o víno vzhledu čirého a jiskrného, barvy zlatavé, nazrálé, odstínu lákavého k dalšímu zkoumání. Vůně vína je jemná, již lehce lahvově nazrálá, odrůdově typická, mírně upomínající Malvázii, s tóny lehce připečené kůrčičky a jemnými dřevitými tóny.

V chuti jde o víno plné, opulentní, nazrálé, vyvážené, pevné, dobře strukturované s vyváženě zabudovanou kyselinou. V dochuti je velmi harmonické, pevné, také vyšší alkohol je ve víně dobře zakomponován. Jde o výjimečné víno mimořádné kvality.

Hodnocení stobodovou stupnicí Mezinárodní unie enologů: 87 b.

SHRNUTÍ:

Odrůda: Malverina

Ročník: 2006

Jakost: pozdní sběr

Zbytkový cukr: 4,5 g/l

Alkohol: 13,5%

Kyseliny: 7,06 g/l

Bezcukerný extrakt: 23,2 g/l

Doporučená MC: 209 Kč

Evidenční číslo jakosti: 81F1-07-č. vz. 5

Č. šarže: 2008-1097-2006

Michlovský Malverinu umí. A toto víno mne v tom jen utvrdilo - v roce 2007 jsem se s Michlovského biovíny setkal v rámci prezentace soutěžních vzorků na veletrhu BioFach v německém Norimberku a je třeba říci, že naši zemi reprezentovala mezi ostatními biovíny světa více než důstojně; velká zklamání z množstevní produkce Itálie a Francie versus příjemná a vyčnívající zkušenost s Malverinou a Laurotem z Rakvic.

Kontakt na výrobce:

VINSELEKT MICHLOVSKÝ a.s., Luční 858, 691 03 Rakvice, Tel: +420 519 360 880-81, Fax: +420 519 360 889, E-mail: michlovsky@michlovsky_com, www.michlovsky.com

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,