Tip na biovíno: francouzské Domaine le Garrigon

2010_16_Portasolis_11.jpg Dalším podzimním tipem na biovíno je francouzské červené z regionu Cotes du Rhone. Vína se značkou Domaine le Garrigon na našem trhu zastupuje obchodní společnost Porta Solis.  

O výrobci:

2010_16_Portasolis_1.jpgDomaine le Garrigon, Paca-Vaucluse Nord - Francie
Rodinnou vinařskou firmu vlastní sourozenci Marie-Francoise a Daniel Couston. Vinařství bylo založeno jejich dědečkem v roce 1919. Areál se nachází mezi obcemi Tullete a a Visan. Farma obhospodařuje celkem 80 hektarů vinic a produkuje z nich zejména červená, jemná a mnohovrstevnatá vína s apelací AOC Côtes du Rhône a Côtes du Rhône Villages. 

Typické podloží, na němž vznikaly zdejší půdy a středomořské klima, pravidelně rodí ojedinělá a na komplexicitu bohatá vína. Domaine la Garrigon hospodaří od roku 1997 v režimu ekologického zemědělství. Pro výrobu červených vín společnost pěstuje keře odrůd  Grenache, Syrah, Mourvedre a Carignan, pro bílá vína pak odrůdy Viognier, Ugni-Blanc a také  Bourboulenc.

Výnosy jsou redukovány, průměr na hektar je 40 hl. Stáří keřů ve vinicích je v průměru 25 let, což umožňuje zachovávat konstantní kvalitu vín v průběhu různých ročníků. Vinařství též dlouhodobě spolupracuje s nedalekou univerzitou (Université du Vin) v Suze La Rousse díky čemuž opakovaně získávají ocenění na prestižních soutěžích vín.

O víně

Láhev typu zelené burgundské pistole je opatřena poctivou cínovou záklopkou. Hrdlo je uvařeno kvalitní přírodní zátkou s potiskem loga a názvu vinařství. Viněta je tradiční ornamentální s množstvím použitých fontů písma.
Jde o víno hutné, tmavě odstínované barvy s lehce nahnědlým meniskem. Vůně je pak zemitá, jakoby s tóny selského dvorka či starého zemního krechtu. Chuť je ovšem plná, minerální, dalo by se říci že se až kouše, je dlouhá, dochuť však není úplně čistá. Předpokládám zásadní nutnost dekantace.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 81 b.

Shrnutí

  • Název: Domaine la Garrignon
  • Odrůdy: Grenache noir, Syrah, Carignan
  • Ročník: 2007
  • Oblast, apelace: AOC Côtes du Rhône, Francie
  • Objem lahve: 0,75 l
  • Certifikace: ECOCERT
  • Alkohol: 13%
  • Doporučená spotřeba: nyní +2 roky
  • Gastronomická aliance: podávat při 16°C k salámu, grilované zelenině, dušenému masu
  • Balení: karton po 6 lahvích
  • Kontakt na distributora v Česku: Porta Solis, www.portasolis.cz

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek


 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,