Tip na biovíno: Chianti od Porta solis

V dalším díle našeho seriál o biovínech se budeme věnovat červenému vínu ročníku 2006, které distribuuje želešická společnost Porta solis s. r. o. a to vínu Chianti Rufina CEDRO DOCG 2006.  

O víně z viněty a od prodejce

CEDRO_Chianti_Rufina_2006_1.jpgPorta Solis patří mezi naše největší dovozce a distributory vín z organicky vypěstovaných hroznů. Červené víno Cedro z toskánského Chianti uvádí na tuzemský trh dovozce poprvé. Z jeho zdrojů o tomo víně se mimo jiné dozvíme:

„Plně ovocné aroma borůvek a ostružin, na patře příjemně šťavnaté, robustní struktura, typická pro Sangiovese a jemná délka. Ještě elegantnější oproti ročníku 2004, který získal 16 z 20 bodů (vynikající) v časopise Weinwirtschaft 3/2007, 1 "sklenice" v Gambero Rosso 2007."

Víno pochází ze dvou odrůd - dominuje Sangiovese a je zde příměs Canaiolo. Na webu prodejce doporučuje dobu konzumace do 2 až 3 let a teplotu podávání 18 °C. Jako gastronomickou alianci navrhuje salámy, slaninu, zapékané sýry s výrazným sýrem a antipasti.

Výrobcem je toskánská biofarma Societa Agricola Lavacchio s.r.l. (www.fattorialavacchio.it), která kromě vinařství se věnuje pěstování oliv a výrobě oleje z nich a dále též agroturistice. Na svém webu dále k řadě vín CEDRO Rufina uvádí, že kromě odrůd Sangiovese (90 %) a Canaiolo nero (5 %) je zde ještě příměs odrůdy Ciliegiolo (5 %).

Vinice, z nichž hrozny pochází, jsou položeny v nadmořské výšce přibližně 400 m n. m.. Rostou na silně strukturních půdách s vysokým zastoupením vápenatých jílů a slínů, které jsou pro Toskánsko tak charakteristické. Staré vinice byly vysázeny v letech 1972 až 1981, mladší výsadby pak v průběhu devadesátých let. Pěstební tvar je použit Guyot a kordón. Výnos činí asi 1,5 kg na keř, přičemž ruční sklizeň probíhá asi v polovině října. Při vinifikaci jsou hrozny odstopkovány, kvašení probíhá částečně v nerezových tancích a částečně v dřevěných kádích za řízené teploty a ponořování rmutového koláče. Zrání vína se pak děje v dřevěných sudech o objemu 3 500 l z francouzského dubu a to po dobu 12 až 16 měsíců. Ležení na láhvi před expedicí pak probíhá po dobu nejméně 6 měsíců.

Senzorická analýza

Barva tohoto vína je pěkně rubínová, hutná a s již nazrálými, jakoby tmavěji cihlově zbarvenými okraji.

Vůně evokuje směs ušlechtilých exotických dřev, tlejícího jehličí a pryskyřice, zároveň ovšem se znatelnými stopami tmavého drobného ovoce.

V prvním vjemu jde nazrále svíravé víno pevně strukturní kyseliny, která nevyrušuje, ale naopak spolubuduje pěkný vjem vína. V dochuti je trošku kratší, ale to možná jen vybídne k dalšímu doušku.

Hodnocení ve 100 bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 87 b.

 

Shrnutí

  • Název vína: CEDRO Chianti Rufina
  • Ročník: 2006
  • Typ: červené, suché
  • Region: Chianti, Itálie
  • Biocertifikace: Reg. CEE 2092/91 Controlatto da ICEA Aut. Mi. P. F n°91737 del 18. 07. 2002
  • Odrůdy: Sangiovese, Canaiolo
  • Zbytkový cukr: 2,4 g/l
  • Alkohol: 13,6 %
  • Celkové kyseliny: 5,2 g/l
  • Výrobce: Societa Agricola Lavacchio s.r.l.
  • Prodejní cena u dovozce: 329 Kč bez DPH
  • Prodejce v ČR: Porta solis, kontakt: www.portasolis.cz

Jde o pěkné základní Chianti, již nazrálé a připravené k okamžité konzumaci. Trošku pokulhává poměr cena/výkon. Lze předpokládat, že úspěšné uplatnění tohoto vína bude spíše v gastronomii.

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
23 1 2 3 4 5 6 7
24 8 9 10 11 12 13 14
25 15 16 17 18 19 20 21
26 22 23 24 25 26 27 28
27 29 30          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,