Tip na biovíno: Chianti od Porta solis

V dalším díle našeho seriál o biovínech se budeme věnovat červenému vínu ročníku 2006, které distribuuje želešická společnost Porta solis s. r. o. a to vínu Chianti Rufina CEDRO DOCG 2006.  

O víně z viněty a od prodejce

CEDRO_Chianti_Rufina_2006_1.jpgPorta Solis patří mezi naše největší dovozce a distributory vín z organicky vypěstovaných hroznů. Červené víno Cedro z toskánského Chianti uvádí na tuzemský trh dovozce poprvé. Z jeho zdrojů o tomo víně se mimo jiné dozvíme:

„Plně ovocné aroma borůvek a ostružin, na patře příjemně šťavnaté, robustní struktura, typická pro Sangiovese a jemná délka. Ještě elegantnější oproti ročníku 2004, který získal 16 z 20 bodů (vynikající) v časopise Weinwirtschaft 3/2007, 1 "sklenice" v Gambero Rosso 2007."

Víno pochází ze dvou odrůd - dominuje Sangiovese a je zde příměs Canaiolo. Na webu prodejce doporučuje dobu konzumace do 2 až 3 let a teplotu podávání 18 °C. Jako gastronomickou alianci navrhuje salámy, slaninu, zapékané sýry s výrazným sýrem a antipasti.

Výrobcem je toskánská biofarma Societa Agricola Lavacchio s.r.l. (www.fattorialavacchio.it), která kromě vinařství se věnuje pěstování oliv a výrobě oleje z nich a dále též agroturistice. Na svém webu dále k řadě vín CEDRO Rufina uvádí, že kromě odrůd Sangiovese (90 %) a Canaiolo nero (5 %) je zde ještě příměs odrůdy Ciliegiolo (5 %).

Vinice, z nichž hrozny pochází, jsou položeny v nadmořské výšce přibližně 400 m n. m.. Rostou na silně strukturních půdách s vysokým zastoupením vápenatých jílů a slínů, které jsou pro Toskánsko tak charakteristické. Staré vinice byly vysázeny v letech 1972 až 1981, mladší výsadby pak v průběhu devadesátých let. Pěstební tvar je použit Guyot a kordón. Výnos činí asi 1,5 kg na keř, přičemž ruční sklizeň probíhá asi v polovině října. Při vinifikaci jsou hrozny odstopkovány, kvašení probíhá částečně v nerezových tancích a částečně v dřevěných kádích za řízené teploty a ponořování rmutového koláče. Zrání vína se pak děje v dřevěných sudech o objemu 3 500 l z francouzského dubu a to po dobu 12 až 16 měsíců. Ležení na láhvi před expedicí pak probíhá po dobu nejméně 6 měsíců.

Senzorická analýza

Barva tohoto vína je pěkně rubínová, hutná a s již nazrálými, jakoby tmavěji cihlově zbarvenými okraji.

Vůně evokuje směs ušlechtilých exotických dřev, tlejícího jehličí a pryskyřice, zároveň ovšem se znatelnými stopami tmavého drobného ovoce.

V prvním vjemu jde nazrále svíravé víno pevně strukturní kyseliny, která nevyrušuje, ale naopak spolubuduje pěkný vjem vína. V dochuti je trošku kratší, ale to možná jen vybídne k dalšímu doušku.

Hodnocení ve 100 bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 87 b.

 

Shrnutí

  • Název vína: CEDRO Chianti Rufina
  • Ročník: 2006
  • Typ: červené, suché
  • Region: Chianti, Itálie
  • Biocertifikace: Reg. CEE 2092/91 Controlatto da ICEA Aut. Mi. P. F n°91737 del 18. 07. 2002
  • Odrůdy: Sangiovese, Canaiolo
  • Zbytkový cukr: 2,4 g/l
  • Alkohol: 13,6 %
  • Celkové kyseliny: 5,2 g/l
  • Výrobce: Societa Agricola Lavacchio s.r.l.
  • Prodejní cena u dovozce: 329 Kč bez DPH
  • Prodejce v ČR: Porta solis, kontakt: www.portasolis.cz

Jde o pěkné základní Chianti, již nazrálé a připravené k okamžité konzumaci. Trošku pokulhává poměr cena/výkon. Lze předpokládat, že úspěšné uplatnění tohoto vína bude spíše v gastronomii.

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,