Tip na biovíno: biodynamická Frankovka z Horitschonu

Biodynamika…jedna z vyšších forem bioprodukce nebo jen okultní věda? Oba Franze Weningery, juniora i seniora, jsem s potěšením měl tu čest poznat při osobní návštěvě v obou jejich provozech – v původním domovském Horitschonu v Burgenlandu a nedalekém maďarském Banfu, kde založili druhý provoz v devadesátých letech.  

Vinařství Weninger má s biodynamikou již několikaleté zkušenosti. Věřím, že pozornost čtenáře neochabne, jestliže si dovolím tentokrát trošku hlubší sondu do popisovaného vinařského podniku…

 

O vinařství

Příjmení Weninger má v Rakousku a obzvláště ve středním Burgenlandu velmi dobrý zvuk, zejména co se týče červených vín, hlavně Frankovky. Ne nadarmo také patří tento region do Blaufrankisch Land. V rámci tématického zaměření tohoto vydání VO jsme Weningerovi oslovili a požádali o návštěvu. Firma, jejíž rodinné vinařské tradice sahají až do roku 1828, má totiž kromě zkušeností s produkcí vysoce kvalitních biovín (certifikace od roku 2003) tříletou zkušenost biodynamikou. A přitom všem jsou Weningerovi považováni v odborných kruzích za jedno ze špičkových vinařství v Rakousku, zejména v oblasti červených vín.

2010_03_Franz_Weninger_1.JPG

Franz Weninger starší

Otec zakladatel

Franz Weninger se profesně věnuje vinařství od přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Zemědělská firma po rodičích hospodařila kromě ostatního na asi sedmi hektarech vinic. Tehdejší jinoch dozrávající v muže potkal skvělou ženu Martinu, která s ním od počátku sdílela lásku k práci na vinici i ve sklepě a pomohla mu tak během toku času budovat společnou firmu. Mají spolu tři děti: Verenu, Martinu a Franze.

Z původních 7 hektarů za ta léta rozšířili na celkových 28 ha vinic přímo v obci Horitschon. „80% z našich vinic tvoří odrůdy pro červená vín a 60% odrůda Frankovka, která zde v Mittelburgenlandu dosahuje mimořádných kvalit“, zdůraznil v úvodu naší návštěvy Franz Weninger a pokračoval: „Z dalších odrůd pěstujeme Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, dále Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot noir. S otcem-zakladatelem jsme prošli provozem a poté ochutnali několik mladších, ale i starších ročníků – zrovna den předtím měli vnitrofiremní chutnávku až do počátku 80. let, což bylo zajímavé srovnání – jak co do vývoje adjustáže, tak co do pojetí technologie, kupážování apod.

Nejstarší vína pocházela ještě z doby, kdy většinu produkce prodali jako sudové víno obchodníků, což se začalo záhy měnit a to díky kladení většího důrazu na kvalitu výsledného produktu.

Franz starší je sympatický podsaditý zralý muž, z jehož očí čiší letitá zkušenost vinaře okřídleného hlubokou praxí vinohranickou i sklepní. Hned při vstupu z prezentační a prodejní haly do provozní části vinařství nás zaujalo několik na sobě nakládaných dřevěných beden, připomínající velkoobjemové bedny na transport čaje – a skutečně: uvnitř se sice nenacházel Cejlon či Darjeeling, ale obsah prozradil biodynamika: pečlivě nasušené a na další sezonu přichystané byliny pro biodynamické postřiky. „Byliny používáme pro přípravu výluhů a odvarů s kterými pracujeme jako s homeopatiky. Z ostatních přípravků používáme pouze kontaktní přípravky, zejména měď,“ zdůraznil Franz Weninger.

V hlavní kvasné hale nás překvapil jev, s kterým je možno setkat již na více místech: návrat betonových nádrží. V drtivě většině Weningerovi kvasí rmut ve velkých dřevěných fermentačních kádích a nebo nerezových vinifikátorech, s betonem se zatím experimentuje v několika kusech. Pro zrání červených vín používají dřevěné sudy. „Pro Frankovku a Merlot používáme 500 litrové barikové sudy – tyto odrůdy v nich lépe nazrávají. Klasické bariky 225 litrů jsou zase lepší pro Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignon. Pinot noir zraje nejprve v klasickém bariku 5 až 6 měsíců a poté jde na dozrání do velkých sudů o objemu až 1700 l a to po dobu 18 měsíců.

2010_03_Velkoobjemov___d__ev__n___fermenta__n___n__doby_v_provozu_Balf_1.JPG

Velkoobjemové dřevěné fermentační nádoby v provozu Balf

Biodynamický rozkol

Co se týče certifikace, dosud Weningerovi spolupracovali s rakouskou odnoží mezinárodního sdružení Demeter. Franz Weninger však naznačuje určité neshody: „Spolu s patnácti předními rakouskými biovinaři jsme se rozhodli odstoupit od spolupráce s certifikační organizací Demeter a to kvůli odlišným názorům na některé kvalitativní hlediska a kritéria. Zakládáme proto opoziční sdružení s pracovním názvem Respekt. Budeme si muset po úřadech vyběhat potřebná potvrzení, abychom se mohli navzájem v našem sdružení vycházejím z našich zkušeností z organické a biodynamické produkce, udělovat certifikace.“

Vinice v obci Horitschon

Hochäcker: Trať se nachází na mírných svazích pahorkatiny, která se táhne od západu k východu. Kamenitá půda s jilovitým horizontm bohatým na železo je nejvhodnější pro Frankovku a Merlot. Červená vína z této lokality bývají mimořádně bohatá na extrakt.

Raga: Rovinatá, mírně na jihojihozápad nakloněná vinice. Zde se nacházejí méně těžké hlinité půdy, které usnadňují rostlinám prokořeňování. Nejlepší místní trať pro odrůdu Zweigelt. Také Merlot zde poskytuje mimořádná vína.

Kalkofenboden: Trať s kyprou půdou s vysokým obsahem vápníku, sklon jižní, velmi výhřevná. Kořeny révy mohou snadno a hluboko pronikat. Velmi vhodná pro odrůdu Pinot Noir.

Dürrau: Obzvláště hluboká, těžká hlinitá půda bohatá na jílové částice. Kořeny, které se dostanou do hlouby podloží, mají dostatečný přísun spodní vláhy. Tato trať je ideální pro potřeby Frankovky.

Nejkvalitnější a každým rokem vyvážené sklizně poskytují ty nejstarší vinice v tratích Hochäcker a Dürrau, kde se Weningerovi starají o osmdesátileté keře Frankovky v hustsších sponech. Mladší výsadby byly již vysazeny praktičtěji do volnějšího sponu o počtu 6000 keřů na hektar a vypěstovány v nižším tvaru, kdy kratší staré dřevo a níže položená zóna hroznů umožňuje vyrovnanější vzrůst a dřívější zrání.

Od roku 2006, kdy po mnoha letech šetrného vinohradnictví provozují naplno biodynamické postupy, používají vlastní kompostovaný chlévský hnůj, ošetřování proti houbovým chorobám se děje pomocí bylinných nálevů a nechybí aní aplikace energetických biodynamických preparátů na posílení půdy a rostliny a samozřejmostí je načasování agrotechnických a enologických úkonů v souladu s rytmem přírody a vlivem Slunce, Měsíce a planet.

„Díky těmto a dalším přísným ekologickým normám, které dodržujeme, se nám vždy daří pozvolna dopěstovat hrozny té nejvyšší kvality, které mohou být chloubou každého sklepa“, utvrzuje Franz Weninger starší.

V této chvíli již otce střídá jeho syn stejného jména a protože jazyková vybavenost mladší generace je přece jen lepší, rozhovor nabírá dalšího rozměru.

Pohled mladé invence

Jak již bylo zmíněno výše, ve vinařství se klade důraz na práci ve vinici, ale ani sklepní úkony nejsou zanedbány. Pro přetvoření cukrů na alkoholy jsou užity pouze vlastní kvasniční flóry z vinice. Samotné kvašení probíhá ve velkých dřevných nakvášecích kádích. „Snažíme se provádět ve sklepě co nejméně zásahů, protože se domníváme, že pokud jsme odvedli ve vinici dobrou práci, je vše podstatné již v hroznu. Proto klademe takový důraz na půdu, vláhu a celkové prostředí. Víme, že ve venkovním prostředí se mohou vhdné podmínky měnit na velmi krátké vzdálenosti. A to jeden z důvodů, proč vždy pečlivě pro to které místo volíme tu kterou odrůdu“, pokračuje v otcově vyprávění Franz Weninger mladší a dodává: „Od té doby, co jsme přešli na biodynamiku, ale možná už při bioprodukci, se nás někteří naši zákazníci ptají, zda si opravdu myslíme, že biodynamická vína jsou lepší, zdravější. Těžko toto nějak na místě vysvětlovat. Myslím, že k tomu se musejí propít.“

2010_03_Franz_Weninger_mlad_____1.JPG

Franz Weninger mladší

Nedalo mi to, nezeptat se na některé z letitých zkušeností s odrůdou Frankovka. „Nejlepší Frankovky co do zrání a potenciálu, a to i podle toho co vím od otce, jsme měli z nebarikovaných partií, z nepřezrálých hroznů, tedy spíše pozdněsběrové hrozny než výběrové, dokonce v archivech se třeba po 15 či 20 letech ukazuje jako lepší kabinet než výběr. Dobrá je určitá hladina kyselinky, v žádném případě by víno nemělo prodělat biologické odbourávání. Taková lehčí, ale přesto vyzrálá vína, jsou ve zrání podobná jako pinot noir. Optimální alkohol pro vyvážené zrání považujeme 12,5%, což dají naše staré vinice Hochäcker a Dürrau každý rok spolehlivě. Hrozny sice nemají tak velké bobule, není jich toli, výnos je menší, ale keře dají to podstatné, co požadujeme – kvalitu,“ vysvětluje Franz Weninger a dodává: „Na staré vinice nedáme dopustit. Díky hlubokému zakořenění netrpí tolik suchem a vrstvy půdních horizontů podloží rozdělují i příjem vláhy kořeny rovnoměrně, takže růst je pozvolný a plynulý, na rozdíl od mladých vinic a nebo vinic v jiných místech s jinou půdou. Tím, že neznáme onen skokový růst, lépe se pak bojuje díky rovnoměrně se zpevňujícím rostlinným pletivům během růstu i proti houbovým chorobám. U mladých výsadeb tuto výhodu hlubokého kořenění nahrazujeme tím, že se snažíme, aby půda byla dostatečně zásobena humusem. Jak známo, humus umí kromě jiného vázat poměrně značné množství vody a pozvolna jej uvolňovat kořenovému vlášení.

Weningerovi pracují uváženě též s biodynamickými preparáty. Používají je také na usměrňování růstu – tam kde je růst bujný růst potlačí a naopak tam kde se zpomalil jej povzbudí zase jiným preparátem. „Biodynamické preparáty jsou účinné na podporu zdraví rostliny, tedy používáme je, pokud je rostlina zdravá. Pokud je již nemocná, napadená např. oidiem nebo peronosporou, nasazujeme alopatickou léčbu – síru či měď. Kromě těchto dvou postupů samozřejmě ještě používáme homeopatickou kůru, tedy výluhy z rostlin – kopřiva, heřmánek a přeslička,“ tvrdí Franz Weninger mladší.

Expanze do Uher

Z Horitschonu, kousek za vesnicí, je vidět velký kus do Maďarska, na nížinu za Neziderským jezerem. Jedna z prvních cest po otevření hranic na sklonku osmdesátých let byla právě Maďarska do nejjižnějších oblastí kolem obce Villány, odkud byla červená vína velké prosluslosti již za rakousko-uherské monarchie.

Otec Weninger byl podnikavého ducha a potkal zde společníka, s kterým již v roce 1992 založil společné vinařství a brzy produkoval z 13 hektarů skvělých tratí pěkná červená vína. „Vinice ve Villány jsou ovlivňovány jak kontinentálním, tak středomořským klimatem“, vysvětloval Weninger syn. Weninger postavil vinařství ve Villány na fermentaci v nerezových tancích s řízenou teplotou, ležením na kvasnicích nejméně 3 týdny, biologickém odbourávání kyselin, školení v barikových sudech – toto vše jim zaručí projev vína tak typická pro tento region. Vinice zde stojí na odrůdách Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet franc, částečně též na Frankovce.

Ale do Villány to nebylo zřejmě co by kamenem dohodil. Weningerovi tedy v roce 1997 zakoupili vinice a pozemky v městečku Balf, které se nachází na svazích k Neziderskému jezeru, asi 15 km od Horitschonu. Zaměřili se na nejlepší místní tratě Spern Steiner a Frettner. V roce 2000 balfský podnik převzal pod svou patronaci syn Franz. A že se během pár let snažil dokazuje i fakt, že jeho víno přední vinařský magazín Borbarat uvedl mezi sedmi nejoblíbenějšími víny v roce 2006. A Franz si možnost maďarské vinařské zkušenosti v Balfu pochvaluje: „Je mimořádně zajímavé sledovat, jak jiná jsou vína Frankovky z našich vinic v Rakousku a nebo z maďarských v Balfu, přitom od sebe vzdálených něco přes 10 kilometrů. Myslím, že se nám potvrzuje, že pokud se dokáže projevit ve víně přetisk terroir, odhalí širokou paletu charakteristik, které jsou typické pro každou z vinic.

Zajímavou skutečností je zkušenost Weningerových s produkcí růžových vín. Tvrdí, že u nich je škoda modrých hroznů na rosé, raději každým rokem udělají pěknou tradiční burgenlandskou Frankovku. V Rakousku před pár lety kulminovala náhlá módní vlna zájmu o růžová vína a zájem klesá. Opačná situace je v Maďarsku, kde spotřeba stále roste a také se v jejich maďarské filiálce v určité části produkce na rosé zaměřují.

Problém se špačky je i v Burgenlandu – Franz Weninger se domnívá, že nejlepší způsob jsou nasazení hlídači s brokovnicemi. Různé automatické plašiče nepovažuje za účinné, navíc neustálou aktivitou narušují ekosystém vinice, tvrdí.

2010_03_Zraj__c___kompost_pln_________al_v_rukou_Weningerov__ch_1.JPG

Zrající kompost plný žížal v rukou Weningerových

„Dlouhodobě spolupracujeme s brněnskou firmou Biocont, která má své obchodní aktivity nejenom v Rakousku, ale samozřejmě i v Maďarsku. Mnoho let odebíráme feromonová zařízení, kterými obchodují. Od roku 2006, co jsme přešli na biodynamiku, se naše spolupráce tolik nerozvíjí, protože jejich poradci biodynamické hranice dosud nepřekročili. Konzultovali jsme před třemi roky také např. s německým odborníkem na bioprodukci Uwe Hoffmanem, což byla také jistě zajímavá zkušenost. V tomto ohledu chci snad jen poznamenat, že vždy zůstáváme i při radách nohama na zemi, protože většina poradců v ochraně révy zastupuje také některé prodejce prostředků ochrany a jsou samozřejmě jimi motivováni.“, uvedl na závěr naší návštěvy Franz Weninger a doplnil: „Přechodem na biodynamiku jsme zjednodušili a zlevnili celý systém ochrany proti houbovým chorobám: kupujeme jen síru, měď a prášek do pečiva – jink vše ostatní si připravujeme sami. Teď už žádné vodní sklo, žádný fenyklový olej…to všechno je za námi. Proto nás náklady v přepočtu na hektar přijdou na 30 EUR.

Export

Vinařství Weninger nemalou část svojí produkce – přibližne 40% exportuje. Cílovými zeměmi jsou Švýcarsko, Německo, Benelux, skandinávké země, USA a Japonsko. „Uvažujeme o prodeji také v České republice“, přiznal Franz Weninger.

Roční produkce vinařství v Horitschonu je 500 hl (tedy asi 70 tisíc lahví = 5840 kartonů). Kapacita sklepa je 200 tisíc litrů.

O víně

DSC_0447_1.jpgHrozny pro tuto základní Frankovku z Horitschonu pochází z několika tratí v této vinařské obci. Půdu, z níž hrozny vzešly, lze zařadit k typu hlinitých půd s větším množstvím hrubého podílu. Stáří produkčních vinic se pohybovalo v rozmezí 20 až 25 let. Hustota keřů ve vinicích činila zhruba 4 tisíce na 1 hektar a výnos pak 5500 litrů. Hrozny byly sklízeny ve dnech 15. až 20. října 2007.

Frankovka spontánně kvasila v nerezových vinifikátorech, víno bylo lisováno po 12 dnech rmutování. Biologické odbourávání kyselin a následné zrání proběhlo ve velkých dubových sudech po dobu 14 měsíců).

Tmavě olivově-zelená láhev typu Bordó je opatřena moderním šroubovacím uzávěrem. Weningerova viněta je naprosto typická a nezaměnitelná – jeho víno poznáte opravdu na dálku. Text na zadní vinětě je však ke škodě jen německy – pro spotřebitele na tuzemském trhu by se hodil bezesporu nějaký překlad do češtiny.

Senzorická analýza

Smyslná, rubínově červená barva dává předzvěst velkého očekávání. Intenzivní vůně je plná ovocitosti a s jemnými kořenitými tóny sušených třešní a tmavých bobulí utvrzuje v odrůdovém původu hroznů. V chuti se vrací ovocitá šťavnatost tolik typická pro Frankovku, který je u vína tohoto ročníku doprovázena jemnou, ale již dobře nazrálou tříslovinovou strukturou, kerá na patře dlouho doznívá.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 89 b.

Shrnutí

 

  • Název: Blaufrankisch Horitschon 2007
  • Odrůda: Frankovka
  • Region: Rakousko, Burgenland, Hosritschon
  • Alkohol: 12,6% obj.
  • Kyseliny: 5,4 g/l
  • Zbytkový cukr: 1 g/l
  • Biocertifikace: AT-O-02-BIO, L-E 6106/08
  • Výrobce: Weingut Weninger, www.weninger.cz
  • Dodavatel pro Česko: Bioclub, s. r. o., www.veltlin.cz
  • Baleno v kartonech po 12 ks
  • Cena: dodavatel neuvedl

 

Jde o základní řadu typických červených vín Burgenlandu, která mohou v lecčems předčít své slavné kolegy z Francie či Itálie. Weningerovo vinařství patří mezi špičku produkce červených vín nejen v Mittelburgenlandu, ale též v celém Rakousku a troufám si říci, že v celé střední Evropě. Jeho Frankovka 2007 z Horitschonu je doslova mustrem, jak by mělo vypadat základní slušné červené víno.

Víno vybral, ochutnal a popsal Richard Stávek

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,