Tip na biovíno: Alsaský Pinot noir

2010_11_JosmeyerPN06_0000182_600_1.jpg V květnu se podíváme do Alsaska. Českobudějovický vínobuditel Tomáš Trantina zastupuje na tuzemském trhu předního nejen alsaského, ale i předního francozského biovinaře Josmeyera.  

Jejich první víno, jiý ležácky zralý Pinot gris ze sklizně 2002 jsme představili v březnu tohoto roku. Pojďme se nyní podívat na jejich Pinot noir – hezky česky rulandu modrou.

O vinařství

Vinařská firma rodiny Josmeyerových sídlí v obci Wintzenheim vklíněné do samého srdce Alsaska, nedaleko města Colmar. Značka Josmeyer je už několik let řazena všemi předními odborníky na ´francouzská vína k absolutní špičce světové produkce bílých vín. Jejich přístupem k práci na vinohradě i ve sklepě, která je nesmírně poctivá a již několik let přísně biodynamická, si tento výrobce famózních Pinotů a Rieslingů získal řadu světových ocenění a příslušnost v prestižním sdružení biodynamiků, které se utvořilo kolem guru tohoto oboru – Nicolase Jolyho.

V polovině devadesátých let se původně striktně rodinné vinařství rozrostlo o výraznou osobnost. Christoph Ehrhart, v současné době obchodní ředitel, je předním propagátorem biodynamiky.

Mezi viniční tratě, na nichž vinařství Josmeyer hospodaří, patří také dvě významná Grand Cru – Brand a zejména kontroverzní Hengst, jehož poloha a půdní složení fascinují enology natolik, že je jednou z nejdiskutovanějších vinic certifikace Grand Cru na světě.

Vína z produkce domaine Josmeyer jsou vždy dokonale sestavena. I v případě základní řady Josmeyer Classique se jedná o vína s pěkným tělem, za nímž vystupuje typická velmi svěží kyselinka, která přímo vybízí k dalšímu doušku. Konzumace vín od rodiny Josmeyer jsou vždy svátkem a to nejen pro jejich bezkonkurenční kvalitu, ale také zpracování etikety a lahví, na kterých spolupracují přední umělci Alsaska.

Za vše hovoří i to, že Tom Stevenson, světově proslulý odborník na vína z Francie, řadí produkci vinařství Josmeyer na první příčku v absolutním hodnocení všech producentů vína v Alsasku.

O víně

2010_11_JosmeyerPN06_0000182_600.jpgVýrobce není na informace o konkrétních vínech vůbec skoupý – na vinětě je místo pro informace omezeno a tak je rozvádí na webu:

„Mezi vinařskými obcemi Wintzenheim a Turckheim se nachází rovinaté viniční tratě s aluviálními sedimenty bohatými na obsah jílovitých částic (22%). Půda je převážně písčitá, s množstvím oblázků a jemných usazenin. Z těchto vinic pocházejí vína jemná a sensuální. Stáří keřů je kolem 35 let. Na přelomu let 2005 a 2006 byla v Alsasku poměrně tuhá zima – začala v pplovině listopadu s teplotami kolem 3°C a skončila první týden v březnu 60-ti centimetrovou vrstou sněhu. Takové nadělení nepamatují místní od roku 1954. jaro bylo pěkné, přírůstky rychlé a kvetení révy skončilo 23, června. Červenec byl velmi horký a suchý (teploty až 36 °C). Bohužel začátkem srpna přišly deště, které s přestávkami vytrvaly až do konce října. Josmeyerovi proto vzhledem k pravidlu respektování kvality museli dělat silnou probírku hroznů při sklizni.

Gastronomická aliance: grilovaná masa, kachna, králík…!”

Dodavatel na český trh uvádí: Velmi pěkný plný Pinot Noir, překvapivě plný a honosný, ve vůni typické višně, ale zároveň patrný dotek animálních a dřevnatých tónů. Velmi pozoruhodné víno.

Senzorická analýza

Podlouhlá pistolovitá láhev už zdáli upomíná, že půjde o alsaské víno – vždyť tento tvar láhve je pro alsaský region tak typický! Vkusná viněta přehledně informuje (zejména frankofily – štítek v češtině na naší láhvi chyběl – ale nevadí!) o samotném vínu. Hrdlo je pak zabaleno do kvalitní hliníkové kapsle. Víno samotné uzavírá vysoce kvalitní korková zátka. Plop! – a špunt je venku! Velmi decentně zbarvený, však jde o Pinot noir a navíc ročníku 2006, takže jistě nebude až tak dlouho v láhvi.

Riedelův křišťálový pohárek z řady Restaurant Extreme, v němž se několik doušků vína kolébá, dává zahlédnout světlý odstín typické, tmavě hnědě cihlové barvy, až jakoby se záblesky zčervenalého podzimního listí révy na zemi tlejícího. Ve vůni překvapí naleželá ovocitost – sušené višně či až snad višňová pecka (rozdrcená, s obnaženým jádrem). Jde o víno naleželé, nazrálé, hutné. A co chuť? Je vyvážená, harmnická, nepostrádá vyrrovnanou a dobře zakomponovanou kyselinku, je dlouhá, noblesní. Víno má své vrcholy jistě před sebou. Není přebarikováno, což je cenné. Vyniká odrůda, terroir, ročník. Alkohol je nižší než je u vín z hroznů odrůdy Pinot noir z Francie obvyklé, víno se velmi dobře pije a to je bezesporu příjemné jak pro konzumenta, tak pro obchodníka a výrobce.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 89 b.

Shrnutí

  • Název vína: Pinot noir 2006
  • Odrůda: Pinot noir (Rulandské modré)
  • Výrobce: Weingut Josmeyer
  • Region: Alsasko, Francie
  • Zbytkový cukr: 2 g/l
  • Alkohol: 12%
  • Kyseliny celkové: 3,4 g/l
  • Výnos: 40 hl/ha
  • Průměrné stáří vinic: 35 let
  • Maloobchodní cena v e-shopu dodavetele: 336 Kč vč. DPH
  • Velkoobchodní cena: bude sdělena dle konkrétní objednávky.
  • Balení vína: kartony po 6 lahvích
  • Distribuce: možno přes Českou poštu nebo službu DPD a nebo osobně ve vinotéce: www.vinotteka.cz

Jde o velmi sofistikovaný Pinot noir z nesmírně obtížně uchopitelného ročníku. Je to víno elegantní struktury, vyvážené jemnosti a lehké pitelnosti. Hodně muziky za odpovídající peníz.

Víno vybral, ochutnal a poznámkami optřil: Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,