Tip na biovíno: 2 x bio ze Španělska

CALA1Botella110.jpg Po delší přestávce se tentokrát v rubrice biovín vrhneme hned na 2 biovína od jednoho vinaře a to tentokrát ze Španělska. Vinařství TINEDO, které se nachází v regionu La Mancha, patří po dlouhé generace rodu  Alvarez-Arenas.  

Historie a současnost

Starobylý vinařský rod vinaří v oblasti mezi městy Socuéllamos a Las Mesas, kde se nacházjí jejich vinice a sklep. První zmínky o vinařích v jejich rodině jsou z roku 1742. Na sklonku 19. Století pak jejich předkové zbudovali faremní komplex, který zahrnuje obytné budovy, sklep, sklady nářadí, zahradu a ostatní obslužné budovy a zařízení.

V posledních desetiletích zažívají tradice určitý přerod – nová generace vinařů, sourozenci Manuel, Esperanza a Amparo se rozhodli v rámci nového projektu pro přebudování celého pěstebního a výrobního procesu tak, aby flexibilně zareagoval na nejen změny klimatu, ale též na poptávku trhu. Při všech změnách a úpravách majitelé pečlivě a s láskou dbali na úctu k práci předků a k půdě, na které celé jejich generace pracovali.

Od roku 2002, kdy byla zahájena poslední fáze transformace, byly vedle tradičních vysazovány i nové kvalitní odrůdy révy vinné, byl ve vinicích zbudován důmyslný systém kapkové závlahy, který umožňuje vyšší kvalitu pěstování révy a systematické hospodaření s vodou, a značné změny směrem k modernizaci proběhly také ve sklepě. Celkové změny ve vinařství TINEDO odrážely trendy v celém oboru tak, aby vyráběná vína mohla komplexně odrážet charakter a enologický potenciál terroir jejich vinic. Společnost se orientuje také směrem k sociálním otázkám (založila a podporuje nadaci) a řeší environmentální problematiku – považuje za optimální model spojení vinařské firmy s aktivitami podporujícími obecně zemědělský, venkovský a sociální regionální rozvoj, jenž úzce souvisejí s kulturou vína.

cala11445.jpgTerroir

Klima na vinicích společnosti TINEDO je suché, kontinentální s průměrnou roční teplotou 14°NM a s ročním úhrnem srážek 480 mm. Díky zásobám vody v půdě, vinice zjara rychle vyraší. Během sezóny je pak příjem vody rostlinami doplňován řízenou kapkovou závlahou, aby mohly keře dotvořit bobule silné slupky a plné barviv a taninů. Během července a srpna, kdy bobule mění barvu, zaměkají a dozrávají, převažují horké dni (průměrné teploty 34°C) a chladné noci (16°C). Srážek je poskrovnu (asi 13 mm/měsíc) a tak tyto podmínky zpomalují růst bobulí a zapříčiňují dřívější dozrávání. Konkrétní data závisejí na jednotlivých odrůdách. I následné období je teplotně vysoko – v září jsou průměrné celodenní teploty 20°C, v říjnu pak 14°C.

Krajina vinic je zde mírně zvlněná a členitá a pohybuje se okolo nadmořské výšky 700 m n. m. Zdejší půdy se vyvinuly z podloží vápenitých jílů a slínů původu mořských sedimentů, které v půdotvorném procesu ztratily jílovitou složku a převážně zanechaly písčité vrstvy. Tyto půdy jsou lehčího charakteru, jsou snadno obdělávatelné a minimalizují potřebu používání herbicidů. Dalším typem půd jsou zde říční naplaveniny. Tyto dávné usazeniny jsou bohaté na jílovité částice i křemičitý štěrk. Třetím typem půd jsou tuhé a těžké usazeniny, které se příliš nehodí pro vinohradnictví a pozemky na nich byly využity pro stavbu zázemí budov a celého hospodářství.

Cala1Imagen_Introd.jpgVinice a sklep

Vinařství TINEDO má ideální dispozice pro praktikování udržitelného vinohradnictví s vyloučením používání herbicidů a syntetických pesticidů. Cílem majitelů je získat z celého cyklu vinic a sklepa komplexní a vybalancovaná vína, která by dokonale odrážela charakter půd, klima i rukopis vinaře. Tým pracovníků TINEDO představuje skupinu kvalifikovaných a odpovědních lidí, kteří mají dobrou odbornou průpravu a jsou motivováni na úspěchu firmy. Jednou z nejdůležitějších věcí managementu vinic je sledování vodní kapacity půdy a zásobenosti révy vodou přímo v rostlinách, které je stěžejní zejména v období dozrávání. Faremní vinice se nacházejí celkem na 30 parcelách, jenž jsou obdělávány samostatně s ohledem na mikroklimatické podmínky a odrůdy na nich pěstované.

Ve sklepě je snaha omezit kontakt vzduchu a nefermentovaného moštu a fermentaci jako celek držet při nižší teplotě například také sklizní v noci nebo chlazením při kvašením používáním tuhého CO2 k chlazení přímo hroznů. Část vína nechávají fermentovat v betonových nádržích o objemech 10 tis. litrů, zbylá část je fermentována v nerezových tancích o objemu 20 tis. litrů. Proces extrakce je při kvašení pozvolný a jemný, prokvášejí nepodrcené a odstopkované bobule a délka závisí na jednotlivé odrůdě hroznů. Biologické odbourávání kyselin pak probíhá v betonových tancích a nebo v dřevěných sudech. Cílem školení a zrání vína je pak dosáhnout jeho stabilizace a čistoty bez nutnosti užití filtračních a jiných zásahů.

Degustace

CALA No.1 sklizeň 2009

CALA1Botella.jpgTento ročník charakterizoval krátký vegetační cyklus a brzké dozrávání z důvodu suchých a teplých větrů na konci zvláště suchého léta. Sklizeň hroznů byla v tomto případě mechanická a proběhla v noci druhého zářijového týdne. Fermentace proběhla s řízenou teplotou 25°C, přičemž předfermentační studená macerace trvala 3 dny, samotné kvašení 7 dní. Malolaktické kvašení a školení vína proběhlo na kvasničných sedimentech v dřevěných sudech a po dobu 10 měsíců. Víno bylo následně lahvováno v září 2010. Obsahuje 14,5% alkoholu. Jde o cuvée odrůd Tempranillo (75%), Syrah (20%) a Cabernet Sauvignon (5%). Jde o suché zemské víno pocházející z ekologicky dopěstovaných hroznů. Distributorem v České republice je přerovská společnost Satisfied (www.satisfied.cz), která jej obchodníkům dodává v balení v kartonech po 6 ks a nebo na svém e-shopu. MOC cena je 198,44 Kč.

Organoleptické hodnocení: Jde o víno sytě purpurové barvy přezrálých pozdních třešní s lehounce fialovými odstíny. Vůně je intenzivní, výrazně florální, s dominancí závanu třešňovo-jahodového kompotu a s jemnými náznaky balzamika, čokolády a lékořice. Na jazyku se víno rozvine v celé jeho intenzitě a mohutnosti, jež podporuje významná taninová složka a plnost podtržená vysokým alkoholem.

CALA No. 2 sklizeň 2009

CALA2Botella3.jpgV tomto víně zcela dominuje odrůda Tempranillo (92%) s pouhými 8% Cabernet Sauvignon. Vinice, jež dodaly hrozny pro toto víno, prošly středně rychlým cyklem růstu a poměrně rychlou fází dozrávání díky horkým větrům, které přišly na začátku září. Druhá polovina měsíce již byla chladnější. Sklizeň byla ruční a proběhla na sklonku září. Studená fáze macerace trvala 3 dny. Teplota rmutu při fermentaci byla udržována ve výši 28°C a proběhla v betonových nakvášecích tancích – uzavřeného i otevřeného systému. Promíchávání kvasícího rmutu bylo ruční. Fermentace samotná trvala 7 dní. Po fermentaci přišla další macerace pod chránící atmosférou CO2 a po dobu 14 dní. Biologické odbourávání kyselin proběhlo v betonových tancích a použitých sudech. Následné školení tohoto vína trvalo 18 měsíců, během nichž leželo v použitých barikových sudech o objemu 225 l. Víno šlo do lahví v červnu 2011.

Distributorem v České republice je přerovská společnost Satisfied (www.satisfied.cz), která jej obchodníkům dodává v balení v kartonech po 6 ks a nebo na svém e-shopu. MOC cena je 300,08 Kč.

Organoleptické hodnocení: Jde o víno hluboké tmavě červenofialové barvy. Vůně je silná, navinulá a dobře definovatelná, stejně jako chuť: skořice, čokoláda a dosoušené tabákové listy; sušené ovoce – meruňky, švestky, jahodový džem a lékořice. Jde o mohutné červené víno, které má vyvážený komplex tříslovinné složky s tóny ovocitosti i kořenitosti.

Vína ochutnal a popsal
Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,