Svěží jarní PROBIO tipy

Klicky.jpg Předjaří je obdobím, které přináší nadějné teplo, světlo, první květy a navrací do přírody probouzející se život. Po zimě je často naše tělo unavené a můžeme pociťovat tzv. jarní únavu, způsobenou nedostatkem živin, slunce a energie.  

Několik praktických rad, jak jarní únavě předcházet:

  • Pečujte o sebe, odpočívejte, zpomalte a hodně spěte
  • Dopřejte si kvalitní jídlo, které posílí vaši imunitu
  • Věnujte čas procházkám v přírodě, v lese, na čistých místech bez hluku, lidí a aut
  • Doplňte si do jídla čerstvé divoké byliny (už rostou kopřivy, medvědí česnek, pampelišky…)
  • Pěstujte cenné klíčky a výhonky nabité živinami a vitalitou, ty působí přímo jako životabudič

Tipy na jarní a velikonoční vaření a pečení najdete na blogu PROBIO a jejich e-shopu.

Velikonoce_2020.jpg

Jako inspiraci přinášíme několik jarních receptů:

Salát z čočky belugy, čiroku a pečené zeleniny

2 porce

Suroviny:

  • 80 g čočky Beluga PROBIO
  • 80 g čiroku loupaného PROBIO
  • 2 středně velké bulvy červené řepy
  • 300 g cukety
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce najemno pokrájeného rozmarýnu nebo 1 lžička mletého
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje BIOLINIE
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • Kozí sýr na posypání

Inspirace od vareniste.cz

Postup:

Čočku i čirok uvařte v lehce osolené vodě doměkka – vařte odděleně. Sceďte a nechte okapat.

Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na slabé klínky. Promíchejte v misce se lžící olivového oleje, asi ¼ lžičkou římského kmínu, polovinou rozmarýnu a špetkou soli a pepře. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

Cuketu nakrájejte na půlkolečka, cibulku šikmo na asi centimetrové plátky a promíchejte se lžící oleje, se zbylým rozmarýnem a římským kmínem, špetkou soli a pepře.  Rozprostřete vedle řepy na plech. Nemíchejte zeleninu spolu, pokud nechcete, aby řepa neobarvila cuketu.

Upečenou zeleninu dejte do mísy, přidejte belugu a čirok. Přidejte také prolisovaný česnek a vše zlehka promíchejte. Na talíři posypejte sýrem.

beluga___irok_zelenina.jpgVelikonoční nádivka (vegan)

4 porce

Suroviny:

  • 200 g instatntní kukuřičné polenty PROBIO
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 kostičky zeleninového bujonu
  • sůl
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g uzený  tempeh
  • 1 celer (asi 150 g)
  • 1 toastový chléb (případně bílá veka či rohlíky)
  • 3 hrsti mladých jarních bylin (kopřivy, pampelišky, popenec….)
  • pepř
  • majoránka
  • čerstvá petržel

Postup:

Nadrobno nasekanou cibuli orestujte na oleji, přidejte na tenké čtverečky nakrájený celer a tempeh. Nechte asi 10 podusit. Mezitím rozkrájejte na kostičky toustový chléb a osmažte dokřupava na oleji. Ve velké míse smíchejte osmažený chléb, směs tempehu a posekané byliny. Řádně promíchejte a ochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a majoránkou. Nechte chvilku uležet. Mezitím si připravte polentu. Do 1 l vroucí vody s rozpuštěným zeleninovým bujónem postupně pomalu vsypte za stálého míchání instantní kukuřičnou krupici. Tuto hustou kaši smíchejte se zbytkem surovin. Případně ještě dochuťte solí a pepřem. Směs přelijte do vymazaného pekáčku, urovnejte a pečte asi 40 minut. Podávejte pokrájené na silné plátky posypané čerstvou petrželkou, s vařeným bramborem či zeleninovým salátkem a výhonky. Výborně chutná i studená.

Velikonocni_nadivka_polenta.jpg

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,